Overslaan en naar de inhoud gaan

Een toekomst met een digitale meter: Wat zijn de voordelen?

Het is officieel: vanaf dit jaar zullen er digitale meters geïnstalleerd worden. De VREG laat weten dat vanaf juli bouwers, verbouwers en mensen met zonnepanelen hierbij voorrang zullen krijgen. Maar waarom wordt er nu gekozen voor een digitale meter, en wat zijn precies de voordelen van zo’n slimme meter? Wij zetten de feiten eventjes op een rijtje.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-digitale-slimme-meter

Binnen 15 jaar moet iedereen in Vlaanderen overgeschakeld zijn naar een digitale meter. Maar waarom worden alle klassieke aardgas- en elektriciteitsmeters eigenlijk vervangen? Met een slimme of digitale meter kunnen gezinnen hun energieverbruik beter opvolgen. Verwacht wordt dat mensen daardoor minder gas en elektriciteit gaan verbruiken. De Vlaamse regering wil daarom vanaf 1 juli 2019 geleidelijk die slimme meters invoeren. Eerst bij eigenaars van zonnepanelen en mensen met een budgetmeter. Daarna volgen alle andere consumenten.

 

Verwachte opbrengst slimme meter

De digitale meters zal dus geleidelijk aan worden geïnstalleerd. Naast zonnepaneel eigenaars en mensen met een budgetmeter, worden ook bouwers en verbouwers vooraan op de lijst gezet voor de verandering. Behoor je niet tot een van deze doelgroepen, dan kan je vanaf juli 2019 zelf je digitale meter aanvragen. Eerder is niet mogelijk. Uiteindelijk hoopt de overheid dat iedereen, zowel gewone woningen als bedrijven, tegen 2034 een digitale meter heeft in Vlaanderen.

Alle netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van die slimme meters. Dit betekent natuurlijk dat de situatie voor iedereen enorm kan verschillen. Wanneer je meter wordt geplaats, en hoe het precies in zijn werk gaat, hangt dus af van netbeheerder tot netbeheerder, en de regio waarin je woont.

Vraag is waarom het zo belangrijk is dat iedereen een digitale meter krijgt. De Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, kortweg VREG, heeft daarover al verschillende studies gepubliceerd. De laatste berekening gaat uit van een besparing van wel 440 miljoen euro. Een verrassend resultaat, omdat een studie van 2017, een opbrengst van ‘amper’ 336 miljoen euro vooropstelde. Toch al gauw een verschil van 104 miljoen euro, en dat op nauwelijks een jaar tijd. Een van de oorzaken is het datasysteem dat nodig is voor de slimme meters: dat valt goedkoper uit dan voorzien. Voor de volledigheid: bovenstaande cijfers gaan uit van een uitrol op tien jaar tijd. Hoe sneller de invoering van de digitale meter, hoe groter de opbrengsten.

 

Hoe werkt een digitale meter?

Bekijk het filmpje

Energiebesparing en andere voordelen

De VREG gaat ervan uit dat een doorsnee klant jaarlijks 16,36 euro meer betaalt voor een digitale elektriciteitsmeter en 11,59 euro voor een digitale gasmeter bij het installeren in 2019. Die investering levert dan wel een energiebesparing op van gemiddeld 1,8 procent. De EU is optimistischer: zij schat de besparing op 3%.

Dankzij de digitale meter krijgt de consument een nog beter inzicht in hun energieverbruik. Het wordt dus makkelijker on je verbruik in de gaten te houden, en zo dus ook om je kosten laag te houden.

De digitale meters brengen, naast het lagere verbruik, ook nog andere voordelen met zich mee. Verwacht wordt dat er minder betwistingen zullen zijn bij een verhuis en de energie-overdracht die daarbij komt kijken. Bovendien moet je zelf geen meterstanden meer te noteren, en hoeft er hiervoor niemand meer langs te komen. Het is dus zeker niet alleen de consument die profiteert van de digitale meter. Ook de netbeheerders doen er hun voordeel mee.

je digitale meter combineren met zonnepanelen?

Vraag een gratis offerte