Overslaan en naar de inhoud gaan

Een succesvolle energietransitie dankzij onze expertise op vlak van zonne-energie

Ilse en Wouter Goossens wonnen in september 2022 de wedstrijd van Het Laatste Nieuws gesponsord door TotalEnergies. Dankzij onze experts hebben zij een grote stap kunnen zetten in hun energietransitie. Al 10 jaar lang genieten tal van Belgische gezinnen van onze expertise om de meest geschikte energie oplossingen te vinden, van het bereiken van zelfvoorziening tot het optimaliseren van hun verbruik.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Expertise solaire

Door de wedstrijd van Het Laatste Nieuws te winnen, sleepten Ilse en Wouter Goossens een renovatiebudget van 20.000 euro in de wacht. Zo konden ze hun woning in één keer een pak energiezuiniger maken.

 

16 zonnepanelen op het dak

Het echtpaar, dat met hun twee dochters in Wichelen in Oost-Vlaanderen woont, investeerde al in dakisolatie en hoogrendementsbeglazing. Dat stelden de adviseurs van TotalEnergies vast na een bezoek aan de woning voor een volledige energie diagnose. Het doel van het bezoek? Hoe de woning meer energie-efficiënt maken? Wat zit al goed? En wat kan beter? 

In het geval van de familie Goossens raadden de experts van TotalEnergies aan om zonnepanelen op het dak van hun huis te plaatsen. Op het platte, op het zuiden gerichte dak konden gemakkelijk zo’n 16 zonnepanelen en een huishoudbatterij worden geplaatst. Een zonne-installatie die volgens onze deskundigen meer dan voldoende is om in de volledige energiebehoefte van de familie te voorzien.

 

Van deze zonnepanelen krijg je het warm

De keuze viel hier uiteindelijk op Sunpower Maxeon zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een garantie van 25 jaar en maken gebruik van enkele van de meest innovatieve technologieën op de markt, zoals de Shingle-technologie. Een nieuwe technologie die de prestaties van de energiecellen aanzienlijk verbetert. De installateurs van TotalEnergies hebben de zonnepanelen op een stevige metalen structuur bevestigd zodat de zonnepanelen het meest gure weer kunnen trotseren. 

 

Meer autonomie dankzij zonne-energie

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om een huis zo goed als zelfvoorzienend te maken? Gemiddeld genomen heb je dan een 10 tot 20 panelen nodig. Dit aantal hangt af van verschillende factoren: hoeveel elektriciteit je nodig hebt om aan jouw behoeften te voldoen, hoeveel energie je verbruikt, hoe je dak georiënteerd is en wat de helling van je zonnepanelen is eens ze geïnstalleerd zijn. 

Zo dekken de 16 zonnepanelen van Ilse en Wouter ruimschoots hun elektriciteitsbehoefte, en in de zomer zelfs meer dan dat. Deze uitstekende productiviteit is ook te danken aan de SolarEdge optimizers die op elk zonnepaneel zijn aangesloten. Zo kunnen Ilse en Wouter hun installatie paneel per paneel beheren. En met de tijd en moeite die ze hiermee besparen, kunnen ze extra genieten van elkaar.  

 

Optimize: een ware optimalisatie

Laten we even kijken naar de rol van een optimizer en de drie belangrijkste voordelen belichten:

  • Het eerste voordeel is de veiligheid: wanneer de zonnepanelen worden uitgeschakeld, beperkt elke optimiser de spanning van het paneel waarop hij is aangesloten tot 1 volt. 
  • Wat de prestaties betreft, wordt de output van het systeem geoptimaliseerd op het niveau van elk paneel. Als de prestaties van één paneel afnemen (schaduwwerking, slijtage, enz.), heeft dat geen invloed op de andere panelen, in tegenstelling tot traditionele installaties waarbij de panelen niet zijn uitgerust met optimizers.
  • Dankzij de optimizers kan elk paneel afzonderlijk gecontroleerd worden. Als een zonnepaneel niet goed functioneert, wordt dit nauwkeurig gedetecteerd en kan er dus heel gericht worden ingegrepen.

 

Zelfconsumptie aan de top

Dankzij de optimizers kunnen de zonnepanelen van Ilse en Wouter op maximale capaciteit werken. Alle informatie wordt doorgegeven naar een app. Met die app kunnen de Goossens hun hele installatie op afstand bedienen vanaf hun smartphone, inclusief hun smart home batterij.

Deze LG 10 kWh batterij is een belangrijk element van de installatie, omdat hij de productie van de panelen versterkt en het eigenverbruik bevordert. Hoe werkt het? Gedurende de dag slaat de batterij de geproduceerde elektriciteit op, en geeft deze weer af als de zon ondergaat: Ilse en Wouter kunnen zo hun verlichting en huishoudelijke apparaten ook gebruiken met hun eigen elektriciteit als de zon niet schijnt. Het resultaat? Een jaarlijkse besparing van ongeveer € 2.400! Zonder batterij, besparen ze slechts de helft.

 

Zelfconsumptie: de sleutel tot besparingen

Zoals je ondertussen wel door zal hebben, kan je met eigenverbruik echt besparen. Maar ook je zonnepanelen kunnen je energierekening sterk doen dalen, vooral als je onder het principe van de Gedwongen commercialisering van de Injectie valt. Dit geldt voor alle eigenaars van zonnepanelen in Brussel en voor nieuwe installaties in Vlaanderen. Voor hen is het aandeel van hun eigen verbruik duidelijk van invloed op de rentabiliteit van hun installatie: hoe meer energie zij rechtstreeks verbruiken - zonder aan het net te leveren - hoe rendabeler hun zonnepanelen zijn. 

Waarom? Als je in deze regio's woont en zonnepanelen hebt, heb je automatisch een digitale meter of een dubbele stroommeter die onderscheid maakt tussen de hoeveelheid energie die je aan het net levert en de hoeveelheid die je van het net afneemt. Het is echter belangrijk om te weten dat het injectietarief - de prijs die je leverancier betaalt om de energie die je injecteert te kopen - lager is dan de kosten van de energie die je betaalt om te onttrekken. 

Kortom, door je eigen verbruik te maximaliseren, hoef je je energie niet voor méér te kopen dan waarvoor je het verkoopt.

 

Hoe je zelfverbruik verhogen?

Wil jij net als Ilse en Wouter je liefdesnest optimaliseren? Met een batterij haal je het meest uit je zonnepanelen en kan je haast al je opgewekte elektriciteit zelf verbruiken. Dat kan oplopen tot 80% (tegenover het gebruikelijke gemiddelde van 37%). Hier nog wat extra tips:

  • Gebruik je energie-intensieve apparaten (wasmachines, drogers, vaatwassers, enz.) zoveel mogelijk op het moment dat je energie produceert. De beste tijd voor optimaal zelfverbruik ligt tussen 12.00 en 15.00 uur, met een piek om 13.00 uur. 
  • Installeer je zonnepanelen onder een hoek van 30 tot 40° en met een zuidelijke of oost-westelijke oriëntatie. Een oost-west oriëntatie is ideaal voor eigenverbruik, omdat je de hele dag van de zon kan genieten en jouw apparaten op andere momenten dan de vroege middagpiek kunt gebruiken.
  • Vermijd schaduwrijke plekken om je zonnepanelen te installeren. Of snoei de takken van hinderende bomen, zo kan je installatie zonlicht blijven opvangen.

Meer tips? Je vindt ze in dit artikel over zelfconsumptie.

Wil jij ook je eigen energie opwekken met zonnepanelen? Vraag ons om een persoonlijke offerte. Wil je weten wat de rentabiliteit van jouw toekomstige installatie is? Je kan het hier berekenen.

 

TotalEnergies: gegarandeerde kwaliteit

  • TotalEnergies kiest steeds de beste partners: Sunpower, opgericht in 1985, is de pionier op het gebied van zonnepanelen en staat altijd aan de top op vlak van technologie. SolarEdge biedt producten van topkwaliteit, met een garantie van 12 jaar voor de omvormer en 25 jaar voor de optimizers. 
  • De installatie is uitgerust met een SolarEdge energiemeter die de omvormer aangeeft wanneer de accu moet worden geladen en ontladen. Deze meter is ideaal om je productie en eigenverbruik te controleren. 
  • De RESCERT-certificering garandeert kwaliteit en technische betrouwbaarheid van onze diensten. 
  • TotalEnergies is er om te blijven: over 20 jaar zijn we er nog... en daarna. We garanderen hetzelfde voor onze producten.