Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfconsumptie: hoe haal je het meeste uit je zonnepanelen?

Zonnepanelen blijven een voordelige investering, ook in 2021. Door maximaal in te zetten op zelfconsumptie maak je deze investering nog rendabeler. Hoe meer zelfgeproduceerde energie je verbruikt, hoe minder elektriciteit je immers afneemt van het net en hoe minder je moet betalen. Wij geven je alvast 5 goede tips om je zelfconsumptie te verhogen!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
zonnepanelen verbeteren zelfconsumptie

Wat is zelfconsumptie?

Zelfconsumptie is het zelf verbruiken van de energie die je produceert dankzij je zonnepanelen. Zo voorkom je dat je die opgewekte energie terug in het distributienetwerk injecteert. Om je zelfconsumptie te optimaliseren, moet je je elektriciteit verbruiken op het moment dat je installatie energie produceert.

zonnepanelen installeren zelfconsumptie verbeteren

Zelfconsumptie: hoe je zonnepanelen optimaal gebruiken?

Om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te halen, moet je eerst nagaan wat je behoeften zijn op vlak van elektriciteit. Op basis daarvan kan je de grootte en de oriëntatie van je zonnepanelen bepalen. Zo ben je zeker dat het leeuwendeel van je elektriciteitsverbruik gedekt is. Begin dus altijd met de berekening van jouw reële elektriciteitsverbruik van het afgelopen jaar. Dat kan op drie manieren:

  • Neem contact op met je elektriciteitsleverancier.
  • Controleer je laatste afrekeningsfactuur, daarop vind je je jaarlijks verbruik terug.
  • Maak een lijst van alle elektrische apparaten en hun vermogen in Watt. Vermenig dit met het aantal uren dat je ze per dag gebruikt. 

Je zonnepanelen op de juiste manier oriënteren en plaatsen

Zodra je je reële verbruik kent, kan je gaan nadenken over de oriëntatie van je zonnepanelen. We geven je een paar deskundige tips:

  • Vermijd schaduwplekken.
  • Kantel de panelen in een hoek tussen 30° en 40°.
  • Richt je zonnepanelen naar het zuiden of oost-west.

Door je zonnepanelen naar het oosten of westen te richten, kan je van 's morgens tot 's avonds van de zon profiteren. Zo is jouw productie gelijk verdeeld doorheen de dag, in plaats van een grote productiepiek uit te lokken aan het begin van de middag.

 

 

huishoudtoestellen zelfconsumptie verbeteren

Hoe kan je je zelfconsumptie optimaliseren?

Tip 1: Verbruik je energie overdag tussen 12.00 en 15.00 uur

De beste tip voor een optimale zelfconsumptie is om je elektriciteit te verbruiken op het moment dat je zonnepanelen het meeste energie produceren. Dit is typisch tussen 12.00 en 15.00 uur, het moment waarop de zon het hardste schijnt. Programmeer je grote elektrische apparaten (zoals wasmachine en droogkast, bijvoorbeeld) dus in dit tijdslot om te besparen op je factuur. Je productiviteitspiek ligt trouwens het best rond 13.00 uur. 

Tip 2: Vermijd nachtgebruik

Om meer zelfgeproduceerde energie te verbruiken, volstaat het bij uitbreiding om ‘s avonds en ‘s nachts gewoon minder te verbruiken. Haal daarom alle onnodige apparaten van het net (mobiele telefoons, TV in stand-by, enz.) en doof alle verlichting of schakel over op led-verlichting.

Tip 3: Kies voor elektrische huishoudtoestellen

Overweeg je een nieuwe aankoop van bijvoorbeeld een huishoudtoestel? Hou dan steeds je zelfconsumptie in het achterhoofd en kies indien mogelijk voor de elektrische variant. Hoe meer je verbruikt van je zelfgeproduceerde energie, hoe meer je aan zelfconsumptie doet en hoe lager je factuur. Kies dus voor dat elektrisch fornuis in plaats van een gasfornuis.  

Tip 4: Verwarm je water overdag

De meeste elektrische boilers werken ‘s avonds. Maar weet dat je ze ook overdag kunt programmeren zodat je maximaal voordeel haalt uit de energie van je zonnepanelen.

Nog meer uit je zonnepanelen halen?

Sla je energie op met een thuisbatterij

Tip 5: Nog altijd energie over? Installeer een thuisbatterij!

Het kan natuurlijk dat je overdag weinig thuis bent of dat het gewoon niet lukt om elektrische toestellen overdag te programmeren. Ook daar bestaat een oplossing voor: de thuisbatterij. Wij sommen enkele voordelen op. 

Je verbruikt je opgeslagen energie 's avonds

Een thuisbatterij of opslagterminal laat toe om je zelfgeproduceerde elektriciteit op te slaan. Zo kan je deze energie ‘s avonds verbruiken wanneer je wel thuis bent. Je vermijdt op die manier dat je je overtollige energie terug in het net injecteert.

Verhoog je zelfconsumptie tot 50% à 70%

Eigenaars van zonnepanelen verbruiken gemiddeld 38% van hun zelfgeproduceerde energie. Maar via een thuisbatterij kan je je zelfconsumptie verhogen tot 50% of zelfs 70%!

zelfconsumptie laadpaal elektrische auto

Tip 6: Kies voor een elektrische wagen met laadpaal

Eigenaars van zonnepanelen vinden het vaak interessant om te kiezen voor een elektrische wagen. Dat is niet enkel een zegen voor het milieu, maar ze optimaliseren op die manier ook hun zelfconsumptie. Door te kiezen voor de installatie van een laadpaal kunnen ze immers veel van hun geproduceerde energie verbruiken. Van een win-win gesproken. 

Je zal snel zien dat de toename van je zelfconsumptie zal leiden tot een lagere elektriciteitsfactuur.

Hoe meer zelfgeproduceerde energie je verbruikt, hoe minder elektriciteit je afneemt van het net en hoe minder je zult betalen.