Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in een thuisbatterij: is dat rendabel?

Thuisbatterijen doen massaal hun intrede op de markt. Het doel van een thuisbatterij is om jouw overtollige elektriciteit, geproduceerd door jouw zonnepanelen, op te slaan om later te gebruiken. Dit past uiteraard volledig binnen het principe van zelfconsumptie en bezuiniging. De verschillende regio's in ons land ontwikkelen bovendien premies om eigenaars van zonnepanelen aan te zetten hun zelfconsumptie te verhogen. Een initiatief dat we graag verder voor jou uitspitten.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-batterie-domestique

Het aanbod thuisbatterijen neemt met de dag toe. Vooral lithium-ionbatterijen zijn erg in trek. Het gaat om hetzelfde type batterij dat je ook in smartphones, laptops en elektrische wagens terugvindt. In vergelijking met andere batterijen hebben die het grootste rendement. Houd wel rekening met een prijskaartje van 4.000 tot 8.000 euro.

Hoe werkt zo een thuisbatterij nu precies en wat levert het je op?

Thuisbatterij

Het principe van een thuisbatterij is simpel. Eigenaars van zonnepanelen kunnen de batterij koppelen aan hun installatie. Elektriciteit die ze niet meteen zelf verbruiken, kan tijdelijk bewaard worden op de thuisbatterij. Je hebt daarvoor wel een geschikte omvormer nodig, zeg maar het brein van je installatie. Een omvormer meet op elk moment hoeveel elektriciteit je produceert en hoeveel je nodig hebt. Sterker nog: de omvormer zorgt ervoor dat de groene stroom die je niet meteen verbruikt, automatisch in de batterij terechtkomt. En omgekeerd, wanneer je panelen geen energie opleveren, je eerst stroom van je batterij en dan van het net plukt. Een omvormer bewaart het evenwicht tussen je persoonlijke vraag en aanbod naar elektriciteit. Houd er rekening mee dat niet elke omvormer die taak aankan. Kijk dus zeker na of de omvormer van je installatie daarvoor geschikt is vooraleer je een thuisbatterij bestelt.

De thuisbatterij, een goed idee?

Is zo een thuisbatterij nu de moeite waard of niet? Dat hangt af van de regio waar je woont.

In Vlaanderen

Wat Vlaanderen betreft, kunnen we alvast met zekerheid zeggen dat een thuisbatterij een goed idee is. Het Grondwettelijk Hof schafte daar op 14 januari 2021 immers het principe van de terugdraaiende teller af en op 1 maart 2021 werd dit arrest effectief gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hierdoor vallen alle eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter onder het nieuwe tariefsysteem met injectietarief.

Wat betekent dit concreet?

Eigenaars van zonnepanelen zullen niet langer het prosumententarief betalen en hun energie wordt ook niet meer gecompenseerd. Dit is dus effectief het einde van het principe van de terugdraaiende teller. De prosument moet betalen voor de elektriciteit die hij van het net afneemt en kan de energie die hij op het net injecteert - de energie van zijn zonnepanelen - laten terugkopen tegen een vergoeding: het injectietarief.

Is dit systeem voordelig voor jou?

Of dit systeem al dan niet voordeliger is, hangt af van je verbruik. Maar om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden, is het altijd interessant om je eigen verbruik te maximaliseren. Een thuisbatterij laat zelfs toe je autoconsumptie te verhogen met 35 tot 60%.  Dit kan door een minimale hoeveelheid elektriciteit uit het net te halen en een maximum van je eigen productie te verbruiken. Hierbij is een thuisbatterij dus zeker erg nuttig!

In Wallonië

In wallonië blijft het principe van de terugdraaiende teller bestaan. De investering in een thuisbatterij is daar, afhankelijk van je persoonlijke situatie, minder aan de orde.

In Brussel

In Brussel met het systeem van gedeeltelijke compensatie, is het interessant om een batterij te plaatsen om het eigen verbruik te verhogen. Er is echter geen subsidie en gezien de kosten van een batterij is het zonder subsidie niet rendabel genoeg.

 

Een thuisbatterij, ook fiscaal aangemoedigd!

In Vlaanderen

De Vlaamse regering moedigt het gebruik van thuisbatterijen door de consument alleen maar aan. De regering maakte daarom een budget van 22 miljoen euro vrij om toe te wijzen aan batterijpremies.

Tot eind 2024 kan je voor je thuisbatterij met een omvormersvermogen van 10 kVA een premie aanvragen.  Maar opgelet, het bedrag hiervan neemt geleidelijk aan af.

Vanaf 1 april 2021:

Het toegekende premiebedrag voor batterijen tot 6 kWh bedraagt sinds 1 april 2021 €300 per kWh. Voor batterijen tussen 6kWh en 9kWh is het bedrag €250/kWh. Ligt de capaciteit van je batterij hoger dan 9kWh, dan kom je ook nog in aanmerking voor de premie maar dan wordt de premie afgetopt op 9kWh (2550 euro, max 40% van de factuur, incl. btw).

Sinds 1 april 2021 bedraagt de premie maximaal €2550 en kan nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskost.

Laat je gelijktijdig ook een hybride omvormer installeren, dan kan je 50% van de aankoopprijs van de omvormer in de totale investeringskosten voor je batterij mee laten opnemen.

primes-batterie-domestique-Flandres

Hoe vraag je je premie aan?

Je hebt tot eind 2024 de tijd om je premie aan te vragen. Let wel op: je thuisbatterij moet dan ook voor die datum geplaatst zijn en je batterij moet minstens 10 jaar aangesloten blijven.

Sinds 1/4/2021 moet je je premie aanvragen uiterlijk binnen 6 maanden na de datum van de eindfactuur. Opgelet, loodbatterijen met een waternavulmogelijkheid hebben geen recht op een premie. Meer informatie lees je op de website van vlaanderen.be

Wil je een offerte voor een thuisbatterij ontvangen?

Contacteer ons