Overslaan en naar de inhoud gaan

De energieprijzen stijgen: onderhoud je verwarmingsketel en bespaar!

De energieprijzen swingen de pan uit. Om te besparen op je toekomstige facturen kun je het onderhoud van je verwarmingsketel laten uitvoeren voor de winter, want een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt ook minder. 

De energieprijzen schieten de hoogte in. Om gas te besparen is het belangrijk dat je je energieverbruik beperkt, en dit kan met enkele eenvoudige handelingen. Onder andere het onderhoud van je ketel. Een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt minder energie en stoot minder koolstofmonoxide uit. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Stijging van de energieprijs: onderhoud uw verwarmingsketel en bespaar

Waarom swingen de energieprijzen de pan uit? 

De energieprijzen zijn nog maar zelden zo hoog geweest. In vergelijking met eind juli 2020 is de prijs van gas met 49% gestegen.

Verschillende factoren verklaren deze prijsstijging. Ze hebben grote gevolgen gehad op de energieprijs en de portefeuille van de consumenten.

Het economisch herstel 

Na de COVID-19-pandemie leeft de economie weer op. De activiteit herneemt en er is een grote wereldwijde vraag naar energie.

Ongunstige weersomstandigheden

Ook het koudere weer van dit jaar zit er voor iets tussen. De temperaturen waren in de lente lager dan gewoonlijk. Deze slechte weersomstandigheden hebben geleid tot een groter verwarmingsverbruik.

De prijs van de CO2-uitstoot 

Ten slotte is ook de prijs van de CO2-uitstoot gestegen. Vandaag betalen de producenten van fossiele energiebronnen, zoals gas en steenkool, € 55 voor een ton CO2 ten opzichte van € 23 in 2020. Deze stijging voor de leveranciers heeft onvermijdelijk gevolgen voor de gasprijs.

Andere sporadischere elementen 

De hoge gasprijs van dit moment is ook te wijten aan sporadischere elementen, zoals het onderhoud van bepaalde gasinfrastructuren, de historische lage niveaus van  Europese gasvoorraad, de invoer vanuit Rusland en de verplaatsing van een aanzienlijk deel van de gasproductie naar Azië.

Eenvoudige handelingen kunnen je energiefactuur verlagen

Om je energiefactuur te verlagen kan je deze kleine en eenvoudige dagelijkse handelingen verrichten. Dankzij deze nieuwe gewoonten kan je je energie intelligent beheren en dat zal ook een impact hebben op je verbruik.

Wat je niet verbruikt, moet je ook niet betalen.

Een korte douche nemen, een dikkere trui aantrekken, kleine barsten en openingen ter hoogte van ramen en deuren dichtmaken zijn kleine handelingen die toch een verschil maken.

Laat je verwarmingsketel onderhouden om je energiefactuur te verlagen 

Nog een eenvoudige en goedkope tip om je energieverbruik te beperken: laat je verwarmingsketel onderhouden wanneer de winter voor de deur staat.

Verwarmingsketels verwarmen woningen, maar ze staan ook in voor het verwarmen van water. Wist je dat de verwarmingsketel de grootste energieverslinder in huis is? Je verwarmingsketel laten onderhouden helpt om je euro's niet door ramen en deuren naar buiten te gooien en je energie-uitgaven onder controle te houden en zo ook minder te vervuilen.

Bovendien stoot een slecht onderhouden verwarmingsketel meer koolstofmonoxide uit. Koolstofmonoxide is een heel gevaarlijk gas: het is onzichtbaar en reukloos. Maar wanneer we het inademen, neemt het de plaats van zuurstof in. Bij hoge concentratie kan dit gas vergiftiging veroorzaken.

Wanneer moet je je verwarmingsketel laten onderhouden in Vlaanderen, in Brussel en in Wallonië? 

Je verwarmingsketel laten onderhouden is wettelijk verplicht in België.

De regels zijn wel verschillend in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

In Vlaanderen en Brussel 

  • Het onderhoud van een stookolieketel moet jaarlijks gebeuren voor woningen die al meer dan 10 jaar bewoond zijn.
  • Het onderhoud van een gasketel moet om de 2 jaar gebeuren voor woningen die al meer dan 10 jaar bewoond zijn.

In Wallonië 

  • Een stookolieketel moet jaarlijks een onderhoud krijgen
  • Een gasketel moet om de 3 jaar een onderhoud krijgen

Door te anticiperen op het onderhoud en door je voor te bereiden op de komst van het winterweer, kan je besparen: een goed onderhouden verwarmingsketel kan je een besparing tot 12% opleveren!

Onderhoud van je verwarmingsketel: wat praktische informatie 

De persoon die in de betreffende woning woont is verantwoordelijk voor het onderhoud van de verwarmingsketel. Als je een woning huurt, dan is het dus aan jou om het onderhoud te laten uitvoeren.

Het onderhoud van je verwarmingsketel moet uitgevoerd worden door een erkende technieker. De prijs varieert van de ene dienstverlener tot de andere. Bij TotalEnergies geven we je een korting van € 10 op het onderhoud van je verwarmingsketel.

Na het onderhoud van je apparaat krijg je een wettelijk attest voor je verzekering of voor je eigenaar als je huurder bent.

Besluit 

Het onderhoud van je verwarmingsketel is wettelijk verplicht in België. Door te anticiperen op het onderhoud en door je verwarmingsketel te laten onderhouden voor de winter, kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt minder, stoot minder koolstofmonoxide uit en valt minder gemakkelijk in panne.

Wens je meer informatie over het onderhoud van je verwarmingsketel? Contacteer ons!