Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona en vakantie: Belgische vakantiegangers veranderen hun gewoontes

In juli werd een studie uitgevoerd door IPSOS voor de Europ Assistance-groep. Zij onderzochten iets meer dan 11.000 personen, waaronder ook 1000 Belgen. Uit de studie bleek dat 82% van de Belgen had besloten om op vakantie te gaan, ondanks de coronacrisis. Maar wat vooral opvalt is de verandering in het gedrag van de vakantiegangers. Wat blijkt uit deze enquête bij de Belgische vakantiegangers?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
coronavirus vakantie belgen 2020

Wat onthult de IPSOS-enquête bij de Belgische vakantiegangers?

De Belg wilt op vakantie gaan

Het eerste dat we onthouden is dat nee, het coronavirius heeft onze avonturlijke geest niet klein gekregen. 82% van de Belgen heeft besloten om dit jaar op vakantie te gaan. Iedereen wilt immers even op adem komen na die lange periode van verplichte lockdown. 

Europese bestemmingen dichtbij zijn in

Ook al is de Belg niet bereid om zijn zomervakantie op te geven, toch blijft hij erg voorzichtig. Slechts 8% ziet het zitten om naar landen buiten Europa te reizen, ten opzichte van 64% die binnen de Europese grenzen blijft. Landen die getroffen zijn door het coronavirus worden door 72% van de Belgen gemeden. Tot slot geeft 62% ook de voorkeur aan bestemmingen dicht bij de Belgische grens. Dat maakt het gemakkelijker om terug te keren naar het vaderland in het geval van een heropleving van het virus. Voor zo'n heropflakkering is nog steeds 34% bang. 23% van de Belgen geeft er de voorkeur aan om hun reis binnen België te boeken.

belgie dichtbij vakantie wallonie ardennen corona

Terug naar de natuur

Ook de soort bestemmingen veranderen. Voorbij zijn de hoogdagen van drukke stranden. Dit jaar geven vakantiegangers massaal de voorkeur aan een terugkeer naar de natuur. Een andere trend die zich voordoet is het vermijden van all-inclusive hotels: 53% verkiest om de nacht door te brengen in een Airbnb-achtige accomodatie, die meer geïsoleerd is. Voor de Belgen: afstand houden is nog steeds aan de orde van de dag!

Een kleiner budget

De coronacris zal niemand hebben gespaard in 2020. Zeker als het afhangt van onze financiën. Het vakantiebudget is daarom door de meeste Belgen herzien naar een bedrag van €1788 in de plaats van de gebruikelijke € 2242. Dit toont de echte onrust die Covid-19 heeft veroorzaakt in de Belgische huishoudens ...

coronavirus vakantie 2020 luchthaven mondmasker

Vakantie: Belgen mijden luchthaven en vliegtuigen ten voordele van de auto

En ja, voor één keer zijn de Belgen bang om te vliegen. 52% heeft besloten om het vliegtuig helemaal uit hun vakantieplannen te bannen. Een meer ecologische houding waar wij volledig achter staan! Maar waarom? Eén van de meest logische reden voor deze terughoudendheid is de kwaliteit van de lucht in het vliegtuig Daarnaast is er ook een gebrek aan sociale afstand in luchthavens en wemelt het er van kruisende buitenlandse toeristen. Bovendien benadrukt viroloog Erika Vlieghe: "Het is nog te vroeg om te reizen: check-in, boarding gate, bagagecontrole, tax-free winkels ... Dit genereert veel extra contacten." Voor de zomer van 2020 is het gevolg ervan dat de auto grote favoriet is geworden. Meer veiligheid en minder contact. Vooral omdat het veel gemakkelijker is om terug te keren naar België in geval van een heropleving van het virus dan met het vliegtuig! En waarom zou je niet eens proberen om met de elektrische auto te reizen? Het combineren van vakantie en ecologie is altijd mogelijk. 

Covid-19: Moet ik mijn vakantie annuleren? Hoe kies ik mijn bestemming?

Ben jij één van de Belgen die de kans heeft om op vakantie te gaan? Voorlopig bent u niet verplicht om je vakantie te annuleren. Oef, wat een geluk! De grenzen blijven open. In ieder geval moet je goed nadenken over je bestemming in verhouding met de risico's die deze met zich meebrengt. Hier ons advies:

Tip 1: Raadpleeg de landen in de oranje, rode of groene zone

Voordat je je keuze maakt, ga je na in welk land zich in een risicozone bevindt en welk land niet. Je vindt dze informatie op de website van FOD Buitenlandse Zaken, waar een lijst van landen is gerangschikt volgens hun risicograad. Deze lijst kan je op elk moment raadplegen en wordt elke 48 uur bijgewerkt. Hou het volgende in gedachten:

  • Rode zone: reizen is niet mogelijk. Bij terugkomst moet je je verplicht laten testen en een quarantaine respecteren.
  • Oranje zone: reizen is mogelijk onder voorwaarden. Testen op het coronavirus en een quarantaine worden sterk aanbevolen!
  • Groene zone: je hebt groen licht voor een goede vakantie!
contactformulier corona coronavirus buitenland reizen terugkomstformulier

Tip 2: Download het formulier voor terugkomst uit het buitenland

Ongeacht de zone waar je naartoe hebt besloten te vertrekken, ben je verplicht het formulier van FOD Buitenlandse Zaken bij terugkomst in te vullen. We raden je het sterk aan om het zorgvuldig en zo precies mogelijk in te vullen. Neem het ook mee op vakantie om problemen aan de grenzen te voorkomen. Je weet maar nooit. In Griekenland kon je begin juli nog in quarantaine geplaatst worden als je de luchthaven verliet! In een toegewezen hotel en zonder de mogelijkheid om te vertrekken. Leuke vakantie ... Dus om elk probleem te vermijden en zo veel mogelijk te genieten: download het formulier en vul het in. 

Waar vind je dit terugkomstformulier en hoe vul je het in?

  • Je vindt het formulier op de website van FOD Volksgezondheid waar je het document gewoon online kunt invullen.
  • Zodra je daarmee klaar bent, zou je een QR-code moeten ontvangen. Dit is het bewijs dat je het formulier correct hebt ingevuld. Je hoeft het alleen maar te laten zien zodra je het vliegtuig instapt om naar huis te vliegen; Als je de code niet kunt laten zien: jammer, maar het is onmogelijk om aan boord te stappen.
  • Zorg ervoor dat je een mobiel telefoonnumer opgeeft. Anders word je doorgestuurd naar een document in het Engels dat je aan de Belgische grens moet invullen en uitprinten om in te leveren.

Als u niet per se naar een verre bestemming wilt vliegen, moet je weten dat België ook beschikt over leuke plaatsen waar je een totale verandering van omgeving kunt ervaren! Denk aan fietstochten of natuurwandelingen. Je zou versteld staan!

5 tips voor een milieubewuste vakantie

Meer weten