Overslaan en naar de inhoud gaan

Het variabel injectietarief, ook voor bedrijven!

Heb je als onderneming zonnepanelen en wek je dus je eigen energie op? Dan is de kans groot dat je gedurende een deel van het jaar meer energie produceert dan je zelf nodig hebt. Die stroom wil je natuurlijk niet verloren laten gaan. Als je die overtollige energie weer op het net zet, krijg je er een vergoeding voor, ook als bedrijf: het injectietarief. Wat dit inhoudt? We leggen het je graag uit.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Worker installing solar panels outdoors

Tegemoetkoming voor je overtollige energie 

Bijna iedereen in Vlaanderen heeft intussen een digitale meter. De terugdraaiende teller en de voordelen daarvan gelden dus niet meer. Maar … je kan wel het injectietarief krijgen: een compensatie voor die zelfgeproduceerde energie die je niet gebruikt en weer op het distributienet zet. Er is wel één voorwaarde: je moet als bedrijf een teruglevercontract afsluiten met je energieleverancier.  

Bij TotalEnergies en vele andere energieleveranciers, gaat het om een variabel injectietarief. Het bedrag van de vergoeding staat met andere woorden niet jaarlijks of per contract vast. Het wordt maandelijks aangepast op basis van de globale evolutie van de energieprijzen. Je kan dit dus vergelijken met een variabel tarief dat je betaalt bij het aankopen van energie voor je zaak.  

Altijd correct 

De prijzen van de energie schommelen. Het variabel injectietarief wordt daarop aangepast. Het is immers niet meer dan normaal dat wanneer de prijs die je bedrijf betaalt stijgt, de prijs die je krijgt voor je geïnjecteerde energie ook toeneemt. Stijgen de prijzen? Dan stijgt je vergoeding. Dalen de prijzen? Dan daalt het injectietarief. Elke maand wordt het tarief aangepast. 

Een vast injectietarief? Dat biedt TotalEnergies al een tijdje niet meer aan, net zoals het merendeel van de energieleveranciers in België.  

Berekening van het variabel injectietarief 

Hoe we de vergoeding dan berekenen? Dankzij de digitale meter weten we precies hoeveel energie je onderneming op het net zet én hoeveel je ervan afneemt. Om het injectietarief te berekenen, gebruiken we vervolgens een prijsformule die rekening houdt met de marktindex: a*index+b. Je vindt hier een concreet cijfervoorbeeld.  

Wat is het voordeligst: zelfconsumptie of injectietarief? 

Het variabel injectietarief levert je een mooie besparing op de energiefactuur van je onderneming op. Een teruglevercontract afsluiten is dus sowieso een slimme zet, want anders heb je helemaal niets aan je overtollige energie.  

Toch is een geoptimaliseerd zelfverbruik nog steeds de meest voordelige optie: de energie die je zelf opwekt is nog steeds de goedkoopste. Probeer dus in de mate van het mogelijke met je onderneming vooral energie te verbruiken bij daglicht, op het moment dat je zonnepanelen de meeste energie opwekken. En profiteer van het injectietarief voor de energie die je dan nog overhoudt. Dat is de beste manier om de energiefactuur van je zaak te verlagen.