Overslaan en naar de inhoud gaan

Haal als bedrijf het maximale rendement uit je zonnepanelen

Als je bedrijf zonnepanelen en een digitale meter heeft, wil je daar als ondernemer natuurlijk zoveel mogelijk uit halen. Dat doe je in de eerste plaats door je zelfconsumptie te optimaliseren. Hoe je dat doet? Met deze praktische tips kan je alvast aan de slag.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Coiffeur indépendant utilisant un sèche-cheveux

Je eigen elektriciteit is gratis 

Sinds de komst van de digitale meter, kan je niet meer genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller. Je kan dus niet langer de energie die je op dat moment niet gebruikt, op het net zetten en er later – ’s avonds bijvoorbeeld – er weer gratis van afhalen.  

Er is wel een compensatie in Vlaanderen: het injectietarief. Voor elke geproduceerde kWh die je injecteert op het net, krijg je een vergoeding. In Wallonië geldt voorlopig de terugdraaiende teller nog, al betaal je daar wel een prosumententarief. Vanaf 2024 wordt dit echter voor nieuwe installaties ook afgeschaft.  

Hoe je dan het meest bespaart op je energiefactuur? Door het zelfverbruik van je bedrijf te maximaliseren.  

Wat houdt geoptimaliseerde zelfconsumptie in? 

Het principe is eenvoudig: je onderneming verbruikt de elektriciteit die je zonnepanelen op dat moment produceren. De meeste energie wek je op wanneer er veel daglicht is, dat is logisch. Doorgaans kan je stellen: tussen 11 en 15 uur. Het hangt natuurlijk wel wat af van het seizoen. Je probeert dus je energieverbruik hoofdzakelijk dus op de middag en aan het begin van de namiddag te plannen.  

Méér energie verbruiken dan? 

Natuurlijk is het niet de bedoeling om je energieverbruik gewoon de hoogte in te duwen, dat heeft geen zin. Wél wil je zoveel mogelijk je energieverbruik verplaatsen naar momenten waarop de zon schijnt. Die energie is namelijk gratis.  

Het gaat in feite om een verandering in de mindset van jou als ondernemer en je hele team. Gemiddeld hebben bedrijven met zonnepanelen een zelfverbruik van ca. 50%. Dat is al meer dan gezinnen (ca. 30%), maar het kan nog beter. Als je een deel van je verbruik kan verplaatsen naar een ander moment en zo gratis kan maken, betekent dat een aanzienlijke verlaging van je energiefactuur.  

Ken je verbruik 

Wil je weten of de inspanningen op de werkvloer effectief een verschil maken? Dan hoef je niet te wachten tot je onderneming een energiefactuur ontvangt. Aan de hand van de volgende formule kan je het zelf berekenen: [(P-I)/ P] x 100. Check dit voor en na de aanpassingen in je verbruik en merk het verschil! 

P staat voor de totale stroomproductie van je zonnepanelen in een bepaalde periode. Je kan dit getal aflezen op de omvormer of productiemeter van je bedrijf. I staat voor de totale hoeveelheid elektriciteit die je onderneming heeft geïnjecteerd op het net in dezelfde periode. Als je over een digitale meter beschikt, vind je die waarde terug op het online Fluvius-dashboard van je onderneming. 

Plan je verbruik 

Ga eens alle elektrische apparaten na in en rond je bedrijf en zet ze voornamelijk aan bij daglicht. Op een doorsnee werkdag is dat makkelijk, want wellicht is er altijd iemand aan het werk op je bedrijf. Is het een thuiswerk- of weekenddag? Of is je team een hele dag on the road? Maak dan gebruik van een timer of uitstelfunctie.  

Denk dan vooral aan toestellen die veel verbruiken. Zet de vaatwasser in de keuken of kantine van je bedrijf overdag op. Laat je team hun elektrische fietsen ergens tussen 11 en 15 uur opladen. Beschikt je bedrijf over een elektrische boiler voor warm water? Check dan of je deze – eventueel met een timer – zo kan instellen dat die overdag opwarmt, niet ’s nachts. En stel ook een eventuele warmtepompboiler zo in.   

Zet je apparaten wel niet allemaal tegelijk aan, beter één voor één. In Vlaanderen moet je immers ook rekening houden met het capaciteitstarief en hoge pieken in je verbruik dus vermijden.  

Tip! Om de opgewekte energie die je bedrijf niet zelf verbruikt niet verloren te laten gaan, kan je batterijopslag of laadpalen voor elektrische wagens overwegen.