Componenten bij zonnepaneel-installaties

Heeft u vragen hoe een zonnepaneel-installatie is opgebouwd? Wanneer is de keuze in omvormer relevant en rendabel? Wat is het voordeel van optimizers? U vindt de antwoorden hierover in volgende topics.

Waaruit bestaat een zonnepaneel-installatie?

PV-installatie:

• Zonnepanelen
  • Optimizers afhankelijk van type zonnepaneel
  • Omvormer
  • Batterijen

Installatie klant:

• Elektrische veiligheden (zekeringen
  • Elektrische teller

Wat zijn optimizers?

Een power optimizer (of kortweg optimizer) is een apparaat dat aan ieder zonnepaneel in de installatie wordt gekoppeld. Hiermee kan men de opbrengst per paneel waarnemen.

Bij een installatie zonder optimizers beïnvloeden de zonnepanelen de gehele in serie-gekoppelde installatie. Indien een schaduw één of meerdere modules bedekt, wordt het vermogen hierdoor beïnvloed.

Installaties met optimizers hebben als voordeel dat, wanneer één paneel ten gevolge van (gedeeltelijke) schaduwwerking of vervuiling, zijn maximale opbrengst verliest. De gehele opbrengst van de andere in serie geplaatste panelen worden hierdoor niet verlaagt.

Men kan dankzij deze productiemetingen nagaan of een zonnepaneel defect is.

Afhankelijk van de situatie (is de installatie al dan niet onderhevig aan schaduw) is dit een interessante extra investering.

Wat is het verschil tussen blauw- en zwart-gekleurde zonnepanelen?

Monokristallijnen zonnepanelen hebben meestal een zwarte, soms donkerblauwe kleur. Polykristallijnen vormen meestal een blauwe kleur. Afhankelijk van het productieproces worden de (kleur)eigenschappen gevormd.

Mono: +10% kostprijs vgl. met poly

Mono: minder reflectie, Poly: minder absorptie van zonlicht?

Mono: beter bij bewolkt weer dan poly

Geen verschil in levensduur

Hoe worden omvormers geselecteerd?

Het is gebruikelijk om een omvormer te installeren met een lager vermogen dan het maximaal beschikbare vermogen van het zonnepaneel-veld.

Het wordt voornamelijk bepaald door de keuze voor een compromis tussen de kostprijs van de installatie en de mogelijkheid om zonne-energie voor alle weersomstandigheden in alle seizoenen naar het net te transporteren.

De capaciteit van de zonnepaneel-installatie is zelden 100% omdat de dagen dat de faciliteit 100% operationeel zou kunnen zijn, relatief zeldzaam zijn gedurende een heel jaar.

Om ervoor te zorgen dat de kosten van de installatie worden opgevangen en er financieel van wordt gewonnen, wordt een compromis gesloten over het vermogen van de omvormer.

Met andere woorden, een grotere omvormer wordt zo duur dat het break-evenpunt van uw installatie te ver in de toekomst wordt geduwd.

De productie van uw omvormer kunt u op verschillende methoden bepalen. Volg deze link om hier meer over te weten.