Overslaan en naar de inhoud gaan

Welk verwarmingssysteem kies je?

Als je naar de jongste editie van Batibouw bent geweest, dan werd je wellicht omvergeblazen door het ruime aanbod aan technologische hoogstandjes van de verschillende producenten van verwarmingssystemen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_verwarming_top

Maar hoe kies je nu de juiste verwarmingsketel? Hoe weet je of de jouwe aan vervanging toe is? En dat zijn wellicht lang niet de enige vragen waar je mee zit. Kortom, hoe maak je de beste keuze voor jouw specifieke situatie?

We overlopen de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van je volgende verwarmingssysteem. 

 

Prijzen vergelijken? Ja, maar niet zomaar!

Het eerste criterium waar iedereen rekening mee houdt is natuurlijk de prijs! Logisch, want dat is een essentiële factor bij de aankoopbeslissing. Als je echter enkel rekening houdt met het prijskaartje, kun je geen doordachte keuze maken. Je moet de prijs in relatie zien met andere factoren als:

  • De totale levensduur van de verwarmingsinstallatie. Bijvoorbeeld: hoeveel kost dit systeem op jaarbasis? Dit bereken je door de aankoopprijs te delen door de geschatte levensduur.
  • De onderhoudskosten. Sommige systemen zoals verwarmingsketels op stookolie of aardgas hebben geregeld onderhoud nodig, terwijl dat bij andere niet het geval is. Ook die kosten moet je incalculeren in de basisprijs. 
  • Het investeringsrendement.  Welke besparingen levert je nieuwe verwarming op? Hoeveel jaar duurt het voor je de investering terugverdient? Vanaf wanneer bereikt het bedrag van de besparingen het niveau van de aankoopprijs van je nieuwe verwarmingssysteem? Bij deze verschillende berekeningen moet je ook rekening houden met de energieprijs die jaarlijks kan schommelen. Elektriciteit is steeds het duurste, tenzij je fotovoltaïsche zonnepanelen hebt!

Onze top drie op het vlak van prijs

  1. Verwarmingsketel op aardgas: vereist slechts een kleine investering en de gasprijzen zijn momenteel behoorlijk laag.
  2. Warmtepomp: heeft een hoog rendement en een laag verbruik. De ideale oplossing in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen.
  3. Verwarmingsketel op pellets.

 

Vind je het ecologische aspect ook belangrijk bij de keuze van je type verwarming? 

Dan zijn de milieuvriendelijkste systemen bijvoorbeeld de warmtepomp, de verwarmingsketel op pellets of op biomassa en de zonneboiler.

De slechtste leerling op het vlak van CO2-uitstoot is uiteraard de stookolieketel. Toch blijven de voordelen ervan onmiskenbaar: een stookolieketel kan grote ruimtes verwarmen en biedt dus een uitstekend thermisch comfort. De regeringen hebben in het Energiepact beslist dat er vanaf 2035 geen enkele verwarmingsketel op stookolie meer verkocht mag worden.

Een verwarmingsketel op aardgas biedt dezelfde voordelen, maar is iets minder vervuilend. Een gascondensatieketel is ook een uitstekende keuze op het vlak van thermisch comfort en bovendien milieuvriendelijker.

 

Het belang van comfort 

De term ‘comfort’ omvat verschillende aspecten. Eerst leggen we ons oor te luisteren bij de factor ... geluid (ja, we zijn goed op dreef)! Afhankelijk van de beschikbare ruimte die je hebt voor je verwarmingsinstallatie, houd je maar beter rekening met deze parameter. Doe je dat niet, dan kan dat drastische gevolgen hebben voor je algemene wooncomfort.

Een ander aspect van comfort is de omvang van de verschillende systemen. Zo neemt een stookolietank of warmtepomp veel meer plaats in dan een gasketel.

Tot slot is het algemene gevoel van comfort wanneer de warmte zich begint te verspreiden, een belangrijk element in je keuze. Een elektrische verwarming produceert geen homogene warmte. Als je geen zin hebt om elke avond je tentje op te slaan naast je verwarming, kun je deze oplossing dus maar beter vermijden. Verwarmingsketels op stookolie of aardgas of gascondensatieketels verspreiden een uniforme warmte over grote ruimtes.

Anderzijds bieden warmtepompen het grote voordeel dat ze niet alleen verwarmen, maar ook voor afkoeling zorgen bij intense hitte.

 

Onze top drie op het vlak van comfort

  • Eerste plaats: de gasketel die snel en uniform verwarmt;
  • Tweede plaats: verwarming op stookolie waarmee je grote ruimtes kunt verwarmen;
  • Derde plaats: de warmtepomp die bij grote hitte voor afkoeling zorgt.

 

Je hebt het wellicht gemerkt: om de verschillende oplossingen op de markt met elkaar te vergelijken en te bepalen welke verwarming het voordeligste is voor jouw woning, moet je rekening houden met heel wat verschillende factoren en vooral ook met je eigen situatie!

Als je weet dat je met een goed onderhouden verwarmingsketel heel wat kunt besparen, is de belangrijkste vraag natuurlijk: is je verwarmingsketel aan vervanging toe? Ons advies? Vraag steeds de mening van een expert. Bij TotalEnergies krijg je van onze gecertificeerde verwarmingstechnici steeds een gedetailleerd rapport dat jou een beter beeld geeft van de resterende levensduur van je installatie, het rendement, het risico op panne, de besparingen die een nieuwe ketel je zouden opleveren enz.

Onze top drie van verwarmingssystemen 

Miniatuurvoorbeeld

Advies van een expert nodig?

Ik vraag een gratis offerte