Overslaan en naar de inhoud gaan

Je omvormer: belangrijker dan je denkt!

Bij de keuze van een zonne-installatie wordt er nauwelijks stilgestaan bij de omvormer. Ten onrechte, want het is een cruciaal onderdeel dat erg belangrijk is.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Zonne-energie_dak_zonnepanelen_elektriciteit

Veel mensen besteden amper aandacht aan de keuze van een omvormer. Nochtans is een omvormer een essentieel onderdeel van je installatie. Je kan je hier best duidelijk laten over informeren wat de verschillen zijn. Zodat je samen met je installateur de beste keuze maakt.

 

Stem je omvormer af op de capaciteit van je zonnepanelen

Het vermogen van je omvormer moet om te beginnen afgestemd zijn op de totale capaciteit van je zonnepanelen. Die capaciteit wordt aangeduid met de eenheid Wattpiek, kortweg Wp. Eén Wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt (W) onder standaard omstandigheden. Die standaard omstandigheden zijn, helaas, niet altijd haalbaar. Ze gaan onder meer uit van een ideale temperatuur van 25°C, wat in België maar een paar dagen per jaar voorkomt. De theoretische capaciteit van onze zonnepanelen is in de praktijk dus moeilijk haalbaar. Het vermogen van je omvormer mag daarom gerust wat lager liggen dan de capaciteit van je zonnepanelen. Voor een installatie van 2200 Wp volstaat een omvormer van 2000 Watt.

Woon je in Vlaanderen? Dan betaal je een prosumententaks die berekend wordt op het maximale vermogen van je omvormer. Hoe kleiner je vermogen, hoe minder je betaalt voor het gebruik van het distributienet met andere woorden.

Hoe slechter de oriëntatie of de hellingsgraad van je dak, hoe meer zonnepanelen je kan installeren op je omvormer. Kwestie van die ongunstige omstandigheden wat te compenseren. Overdimensionering, noemen we dat met een moeilijk woord.

 

Zelf je eigen stroom produceren? Installeer zonnepanelen!

Meer weten

Zo verhoog je het rendement van je installatie

Een omvormer bepaalt voor een groot stuk het rendement van je installatie. Er zijn dan ook heel wat zaken waarmee je je opbrengst kan verhogen.

 

  • Zorg voor een goede monitoring. Met een intelligente omvormer van Solar Edge kan je voor elk paneel afzonderlijk de productie opvolgen. Dat kan interessant zijn omdat je daardoor eventuele pannes snel kunt detecteren. Een “gewone” omvormer verschaft alleen maar informatie over de volledige installatie en geeft geen details.  
  • Maak een aparte lus of string van zonnepanelen die gelijktijdig in de schaduw komen te liggen. Gebruik daarvoor een omvormer met meerdere trackers. Een tracker is een vast onderdeel van een omvormer, waarop je een string aansluit. Hoe meer trackers je hebt, hoe meer strings je kan aansluiten. Dit kan van belang zijn wanneer je zonnepanelen op verschillende dakvlakken installeert. Bij de eigenschappen van omvormers staat altijd aangegeven hoeveel trackers de omvormer heeft. Kijk dat dus zeker na.  
  • Kies voor power optimizers of micro-omvormers. Dat zijn regelunits die achter elk zonnepaneel geplaatst worden en de energieproductie optimaliseren. Hierdoor reduceer je de impact van schaduw enorm en krijg je een beter rendement. Wanneer je power optimizers wenst te installeren, dien je te kiezen voor een omvormer die hiermee compatibel is.

 

Miniatuurvoorbeeld
  • Omvormers gaan gemiddeld tien jaar mee, veel minder lang dan je zonnepanelen dus. Een garantieverlenging kan interessant zijn: vraag ernaar bij je installateur.  
  • Heb je een elektrische wagen of wil je er binnenkort een kopen? Dan denk je er waarschijnlijk ook over om een thuisbatterij te installeren waarmee je je wagen ’s avonds oplaadt als de zon weg is. Overweeg best nu al te kiezen voor een speciale omvormer waarmee je je batterij kunt laden. Dat is goedkoper dan je omvormer achteraf aan te passen.  
  • Tenslotte is het belangrijk om een koel plekje uit te kiezen voor je omvormer. Omvormers produceren namelijk warmte. Op warme dagen kan een omvormer makkelijk 5% aan rendement verliezen. Hoe beter de koeling, hoe hoger het rendement met andere woorden. Bovendien gaat je omvormer minder lang mee als hij zijn warmte onvoldoende kwijt kan. Installeer je omvormer dus zeker niet onder een slecht geïsoleerd dak waar de temperaturen in de zomer hoog kunnen oplopen.

 

Zelf energie produceren? Ontdek alles over zonnepanelen

Vraag een offerte!