Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaduw op zonnepanelen? Optimizers houden je rendement op peil!

Schaduw is niet de beste vriend van je zonnepanelen. Zelfs de kleinste verduistering heeft een nadelige invloed op je rendement. Maar goed nieuws: met een optimizer kan je het schaduweffect minimaliseren.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Als er één ding is waar zonnepanelen niét goed tegen kunnen, dan is het schaduw. Al bestaan er grote verschillen. Zo zorgen schoorstenen of aanpalende muren ervoor dat rechtstreekse lichtinval geblokkeerd wordt. Takken en bladeren filteren het invallende licht alleen maar.

Als je panelen het zonlicht niet 100% kunnen opvangen, krijgt je rendement een flinke tik. Wist je dat de schaduw van één lantaarnpaal je opbrengst met 30% keldert? Hoe komt dat eigenlijk? En nog belangrijker: wat doe je eraan?

 

De zwakste zonnepanelen

Zonnepalen zijn in serie met elkaar verbonden. Zo een aaneenschakeling noemen we een string. Kleine systemen hebben doorgaans één string, grotere systemen bestaan uit twee of meerdere strings. Die aaneenschakeling heeft een groot nadeel. De prestatie van één zonnepaneel beïnvloedt namelijk het rendement van alle zonnepanelen die deel uitmaken van dezelfde string. Vergelijk het maar met het principe van de zwakste schakel.

 

 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Meer weten

De zwakste panelen zijn diegene die weinig zon en veel schaduw vangen. Een klein beetje verduistering in de ochtend of avond kan geen kwaad. Maar als je panelen te lang in de schaduw liggen, krijgt je rendement een stevige knauw.

Miniatuurvoorbeeld

De oplossingen

Of je dan helemaal niets kan doen aan schaduw? Toch wel!

Heb je plannen voor een zonne-installatie? Overweeg dan een slimme omvormer. Zo een slimme omvormer maakt gebruik van een optimizer, een intelligent kastje dat onder het zonnepaneel wordt geplaatst en de opbrengst maximaal maakt. Daardoor staan je zonnepanelen in parallel en beperk je het rendementsverlies tot 5%. Elk zonnepaneel gaat als het ware zijn eigen rendement behouden zonder de rest van het systeem te beïnvloeden. Zo een optimizer kost al snel 50 euro per stuk. Vraag dus zeker het advies van een expert voor je erin investeert.

 

 

Schakel dan een expert in zonnepanelen in om de ideale ligging van je panelen te berekenen. Indien nodig, kan deze aan de hand van een 3D-model een schaduwanalyse maken. Zij kunnen bijvoorbeeld heel precies berekenen hoe een hoge boom je rendement beïnvloedt.

Extra tip: bekijk de zonnekaart op voorhand en ontdek hoe goed jouw dak scoort voor zonne-energie.

Zelf energie produceren? Ontdek alles over zonnepanelen

Vraag een offerte!