Minder afval? Minder verpakkingen!
Het beste afval is afval dat er niet is! Minder verpakkingen gebruiken is dan ook een relatief eenvoudige en heel doeltreffende manier om minder afval te produceren.
Zou je graag minder plasticafval produceren, maar weet je niet waar te beginnen? Met onze eenvoudige tips ban je plastic zo veel mogelijk uit je leven.
Minder plastic verpakkingen
Weg met plastic zakken
Tegenwoordig hebben de plastic zakjes die je vroeger steevast in de supermarkt kreeg, plaatsgemaakt voor duurzamere alternatieven. Stevige tassen, herbruikbare plastic tassen, tote bags, stoffen tassen, bakken en kartonnen dozen zijn stuk voor stuk oplossingen om de vorming van een 7e continent een halt toe te roepen.
Leve de bokalen, de stoffen zakken en ... de Tupperware!
Je kunt altijd je eigen stoffen zakjes, glazen bokalen of Tupperware-dozen meenemen naar de verpakkingsvrije winkel, de boerderij, de slager of zelfs de supermarkt. Het is een hele eenvoudige en doeltreffende manier om snel minder afval te produceren.
Gebruik een drinkfles
Plastic flessen zijn gemaakt van aardolie. Hoewel ze meestal gerecycleerd worden, zijn ze jaarlijks toch verantwoordelijk voor miljoenen tonnen plasticafval. Met een drinkfles kies je dus voor een duurzamere oplossing.
Minder voedingsmiddelenverpakkingen
Kies steeds voor verpakkingsvrije producten
Heb je de keuze uit zes voorverpakte (bio)appels of bioappels in bulk? Kies dan steeds voor de optie met de minste verpakking! En dat geldt uiteraard net zo goed voor andere voedingsmiddelen. Het is een slimme reflex voor de milieubewuste consument.
Gebruik bee’s wrap
Een bijenwasdoek is een stukje stof met een natuurlijke waslaag. Je gebruikt het in de plaats van vershoudfolie om restjes te bewaren of een schotel af te dekken. Superhandig én gemakkelijk! Je leest er alles over in dit artikel.
Gebruik een brooddoos
Stop je middagmaal, je vieruurtje of de maaltijd voor je schoolgaande kinderen altijd in een herbruikbare doos of brooddoos. Koop geen individueel verpakte koekjes, maar kies voor grote verpakkingen, bij voorkeur op basis van papier. Stop de koekjes vervolgens in herbruikbare dozen om ze naar wens mee te nemen of te bewaren. Je kunt natuurlijk ook zelf koekjes bakken met ingrediënten die je in bulk hebt aangekocht!
Minder geschenkverpakkingen
Denk aan de uitdrukking ‘het beste afval is afval dat er niet is’ en zeg nee tegen geschenkverpakkingen.
Natuurpracht en plastic gaan niet goed samen
Een goede oefening om nee te leren zeggen: laat je bloemen niet langer in plastic inpakken. Waarom zou je een 100% natuurlijk geschenk inpakken in plasticfolie die er op lange termijn voor zal zorgen dat er geen bloemen meer zijn? Dat is toch niet logisch? Laat je bloemen dus niet verpakken of kies voor een papieren wikkel.
De ultieme geschenkverpakking
Maak kennis met een stijlvolle en 100% afvalvrije optie: furoshiki. Met deze stoffen knoopdoeken uit Japan word je meteen een expert in ‘de kunst van het geven’. De verpakking zelf straalt grote klasse uit. Hoe het werkt? Je hebt enkel een cadeautje en een vierkant stuk stof nodig. Je wikkelt het cadeau helemaal in de stof, draait je cadeau om en maakt een dubbele knoop. Klaar! Zelf proberen? Online vind je heel wat toffe tutorials!