Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer plasticafval uitgroeit tot plasticsoep

Midden in de Stille Oceaan drijft een monster met een oppervlakte van 1,6 miljoen km2. De jammerlijke 'plasticsoep' of het 'zevende continent'.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-déchets-plastiques-mer

Deze vreselijke massa van plasticafval in zee wordt gevormd door honderden miljarden stukken afval, die samen meer dan 80.000 ton wegen. Wat de situatie nog zorgwekkender maakt, is dat het grootste deel van dit plasticafval in zee eigenlijk bestaat uit microplastics van kleiner dan vijf millimeter.

België wordt vaak gezien als een voorbeeld op het gebied van recyclage van huishoudelijk afval, met bijna 700.000 ton gerecycleerd afval in 2017. Jammer genoeg wordt op dit moment slechts 40% van plastic verpakkingsmaterialen gerecycleerd. We moeten dus nog steeds blijven verbeteren, en dat betekent investeren in recyclingfabrieken.

Recyclage is dus niet altijd dé wonderoplossing. Vandaag bestaat de uitdaging er vooral in het verbruik – en daarmee ook de productie – van plastic drastisch terug te schroeven. 

Er bestaan kleine dingen die je elke dag kunt doen om zo het mileu te helpen, en sommige zijn eenvoudig te implementeren.

 

Neem deel aan de wedstrijd aan het einde van dit artikel

Zo kan je een lunchbox gemaakt van bamboo, een bee's wrap, een herbruikbaar stuk stof om zo je producten in je koelkast te bewaren, of een set van 8 herbruikbare rietjes winnen.

 

1. Ik weiger onnodige verpakkingen

Laat je in de supermarkt geen doorzichtig plastic zakje aansmeren door de vis- of vleesverkoper of die al te ijverige kassamedewerker (het valt toch niet te hergebruiken – je zult er echt niks anders mee doen dan het thuis meteen in de vuilnisbak gooien).

Ban alle onnodige verpakkingen en weiger zakjes die je niet nodig hebt (of ze nu van plastic of papier zijn).  

Koop bij de bloemist liever een boeket zonder verpakking of met een papierwikkel. Grijp in elk geval in wanneer de energieke verkoper die vervloekte plastic folie in toom probeert te houden met een arsenaal aan nietjes!

 

2. Ik neem mijn eigen potjes mee

Voor de echte zerowastefans is het al een reflex: je eigen potjes meenemen naar de winkel. In zogenaamde bulkwinkels is dat zelfs een echt concept. Maar het werkt ook prima in traditionele winkels. Je ziet steeds vaker mensen met hun eigen Tupperware-potjes aan de toonbank van kaaswinkels, vishandels en slagers staan – zelfs in de supermarkt!

 

3. Ik doe aan plogging

Plogging is een combinatie van sporten en lekker groen bezig zijn. In het kort komt het erop neer dat je tijdens het joggen regelmatig eens bukt om zwerfvuil op te rapen. Ben je niet sportief? Geen probleem – voor het milieu werkt dit evengoed zonder te hardlopen! Ook niet-sportievelingen kunnen zwerfafval in de natuur of op straat oprapen en in de juiste vuilnisbak gooien.

 

4. Ik weiger rietjes

Toegegeven, in het begin is het misschien wat vreemd om zonder rietje van je mojito te nippen. Er bestaan echter duurzame alternatieven voor wegwerprietjes. Probeer dus zeker eens herbruikbare rietjes!

 

5. Ik drink uit een herbruikbare fles

Het woord 'drinkfles' spreekt voor zich! Voor de planeet is het beter om een herbruikbare fles te gebruiken, in plaats van à volonté plastic flessen te kopen.

 

6. Ik gebruik Bee's Wrap

Gedaan met plastic vershoudfolie (die je maar één keer gebruikt) – stap over op Bee's Wrap!

Wat is het? Een stuk stof behandeld met bijenwas (waardoor de stof een waslaagje krijgt). Dit kostbare stukje stof gebruik je op dezelfde manier als vershoudfolie: dek er een pan, ovenschaal of slakom mee af, wikkel er wortels in voor onderweg ...

 

Een bijenwasdoek kun je makkelijk zelf maken:

  • Knip een lap stof in een formaat naar keuze.
  • Leg de lap stof op een vel bakpapier in de oven.
  • Bestrooi de lap met schilfers of korrels bijenwas.
  • Zet in de oven op 80°C.
  • Maak de lap stof voorzichtig los zodra de bijenwas volledig in de stof is getrokken en laat afkoelen.

Smaakt dit naar meer? Op het internet vind je talloze tutorials om je te helpen bij het maken van je eigen bijenwasdoek. Zo draag ook jij je steentje bij aan een beter beheer van plasticafval!