Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer is een woning een passiefhuis?

Zowat een derde van onze CO2-uitstoot is afkomstig van verwarming. Daarom is energiezuiniger bouwen zo'n goed idee. Maar er zijn vele soorten zuinige gebouwen: lage energiewoningen, BEN-woningen, nul energiewoningen en passiefhuizen. In dit artikel zoomen we in op deze laatste, de passiefwoningen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_maison_passive_ou_basse_energie

Aan welke normen moet een passiefhuis voldoen?

Om je huis een passiefwoning te mogen noemen, moet het aan een aantal strikte technische voorwaarden voldoen die strenger zijn dan bij een lage-energie- of BEN-woning, zoals:

  • je verwarming en koeling mag jaarlijks niet meer verbruiken dan 15 kWh per vierkante meter vloeroppervlakte
  • de warmte haal je maximaal uit 'passieve' bronnen zoals de zon, lichaamswarmte, warmte van toestellen als een koelkast of een computer, warmterecuperatie van het ventilatiesysteem
  • je dak, muren, vloeren en ramen moet je thermisch uitstekend isoleren, met bijvoorbeeld minstens driedubbel glas
  • je gebouw moet ook luchtdicht gemaakt worden, zodat er weinig energie ontsnapt.

Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel is dat je 85 tot 90% minder energie verbruikt dan in een klassieke woning. Want het grootste deel van het jaar heb je geen ruimteverwarming of koeling meer nodig. Dat maakt een passiefhuis een van de milieuvriendelijkste woonvormen.  Zo bespaar je jaar na jaar op de kosten voor verwarming en elektriciteit. En je woning is nu al klaar voor de bouwnormen van de toekomst.

Keerzijde van de medaille: om die normen te bereiken moet je meer investeren, de bouwkost ligt een stuk hoger. Volgens sommigen zou de extra kost na 20 à 30 jaar nog niet terugverdiend zijn. Al moet je ook rekening houden met een grotere verkoopwaarde later. En wie voor een passiefhuis kiest, stoot de hele levensduur van het gebouw veel minder verbrandingsgassen uit. Zelfs al kan je discussiëren over de financiële opbrengst, de milieuwinst is er in elk geval.

We helpen je graag met milieuvriendelijk bouwen

Bij een energiezuinige woning is een uitstekende isolatie cruciaal. We moedigen onze klanten al sinds 2011 aan om op die manier minder te verbruiken. Daarom richtten we TotalEnergies Isolatie op, een aparte afdeling waar je terechtkan bij uitstekende experts. En onze aannemers zijn zo goed in hun vak, dat je een schriftelijke kwaliteitsgarantie krijgt op de geplaatste isolatie.