Overslaan en naar de inhoud gaan

Twaalf slimme energietips die je thuis kunt toepassen

Twaalf slimme energietips die je thuis kunt toepassen bij een verbruikspiek (alarmfase oranje) of gewoon elke dag. Even ter herinnering: verbruikspieken komen vooral voor tussen 17 en 21u, maar mogelijk ook tussen 9 en 12 u.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
maison miniature ecologique

Laat je wastoestellen draaien na 20 u. (wasmachine, droogkast, vaatwasser). Het is een goed idee om je wastoestellen te laten draaien na 20 u. of, beter nog, tijdens de daluren (na 22 of 23 u.). Hiervoor is het handig om toestellen te hebben die uitgerust zijn met een tijdschakelaar. 

Om je verbruik in het algemeen te beperken kies je beter voor wassen op lage temperatuur, snel centrifugeren en drogen op het droogrek. Een wasbeurt op 90 °C verbruikt immers drie keer meer dan op 30 °C. Een droogkast is een echte energieverslinder en verbruikt twee tot drie keer meer energie dan een wasmachine.

 

Kook bij een verbruikspiek niet in de oven, op een elektrisch fornuis of in de microgolfoven, en vermijd het gebruik van de waterkoker. Bij een dreigend energietekort kun je misschien van de gelegenheid gebruikmaken om een koud gerechtje te maken, zoals een kaasschotel of een slaatje. En je kunt natuurlijk ook de warmte van je houtkachel gebruiken! Als je het gebruik van kooktoestellen niet kunt vermijden, maak er dan een gewoonte van om je pannen af te dekken, om warmteverlies te voorkomen. Dat bespaart tot 40% energie! Kies voor pannen die even groot zijn als de elektrische kookplaten. Is de pan te groot, dan duurt het opwarmen te lang. Is ze te klein, dan is dat gevaarlijk en gaat er heel wat warmte verloren. Denk erom ook van de inertie te profiteren: elektrische kookplaten blijven ook nadat je ze hebt uitgezet, nog 15 minuten doorverwarmen. Waarom zou je deze gratis warmte niet gebruiken?

 

Kleed je warmer aan en verlaag de temperatuur in je woonruimten.Wist je dat je 6 tot 7% bespaart op je energiefactuur als je de temperatuur in je woning met een graad verlaagt? Van 22 naar 19 °C bespaar je zelfs 20%! Het wordt algemeen aanbevolen de slaapkamers te verwarmen tot 16-17 °C en de keuken en de woonkamer tot 19 °C. Verwarm ook nooit een leeg huis: verlaag de temperatuur naar 16 °C als je weggaat of zelfs naar 12 °C als je er een paar dagen tussenuit bent.

 

Vermijd tijdens een verbruikspiek zo veel mogelijk hobby's die elektriciteit verbruiken:

  • televisie
  • videogames
  • computers Dit is de ideale gelegenheid om een goed boek boven te halen of een gezelschapsspel te spelen. Gebruik over het algemeen liever een laptop dan een vaste computer: die verbruikt tot tien keer minder!

 

Laat geen enkel apparaat in de waakstand staan. Je kunt alvast beginnen zo veel mogelijk apparaten aan te sluiten op een stekkerdoos met een schakelaar die je kunt uitzetten:

  • televisies
  • dvd-spelers
  • computers
  • schermen
  • printers
  • hifitoestellen
  • opladers (telefoon, fototoestel, elektrische tandenborstel, elektrisch gereedschap enz.) Alle elektrische toestellen in waakstand samen verbruiken immers heel wat energie. Wees dus op je hoede voor dit 'verborgen' verbruik en vermijd het zo veel mogelijk.

 

Steek niet te veel lampen aan in de kamer waar je bent, en doe alle lichten uit in de andere kamers. Hetzelfde geldt voor de televisie waar niemand naar kijkt, en de radio waar geen mens naar luistert … Het is algemeen goedkoper én duurzamer om te verlichten met voldoende krachtige, centrale lampen. Geef de voorkeur aan ledlampen of spaarlampen, en probeer vooral halogeenlampen te vermijden. Wist je dat die evenveel verbruiken als 22 gewone gloeilampen? Spaarlampen verbruiken vijf keer minder dan gewone gloeilampen. Bereken maar eens zelf het verschil tussen halogeenlampen en spaarlampen …

Sluit de luiken, jaloezieën en gordijnen om de warmte in huis te houden en je verbruik te beperken, terwijl je toch het gewenste comfort behoudt. Doe de deuren dicht en vermijd tochtkieren. Omdat de hal of gang gewoonlijk kouder is dan de woonkamer, zal een open deur ook de temperatuur in de woonkamer omlaag halen.

 

Neem liever een douche dan een bad, en poets je tanden liever manueel dan elektrisch.

 

Sommige elektrische apparaten kun je programmeren met een tijdschakelaar, om te vermijden dat ze systematisch energie verbruiken tussen 17 en 20 u.

 

Respecteer de aanbevolen temperatuur voor de bewaring van voeding, en stel je toestellen daarop in: +4 °C voor de koelkast, -18 °C voor de diepvriezer. Zet je ze te koud, dan verbruik je te veel en betaal je ook te veel. 

We raden je ook aan je koelkast en diepvriezer geregeld te ontdooien. Met slechts vier millimeter rijp verdubbelt het verbruik van een diepvriezer! Probeer ook te vermijden om een toestel dat koude produceert, dicht bij een toestel te plaatsen dat warmte produceert. Daardoor zouden ze immers allebei veel meer verbruiken. Denk er ten slotte om dat een diepvriezer in een ruimte van 23 °C, 38% meer verbruikt dan in een ruimte van 18°.

 

Haal geregeld het stof van je lampen en lampenkappen.

Spreek hierover met je vrienden en familie, en nodig hen uit deze slimme energietips zelf ook toe te passen.

 

Bronnen: 

http://documentation.bruxellesenvironnement.be/documents/100conseilsEne…

http://www.ecowatt-bretagne.fr/ecogestes/la-liste-des-ecogestes/

http://www.teteamodeler.com/ecologie/ecologie-geste/energie/index.asp http://www.consoglobe.com/energies-petits-gestes-grandes-economies-2558…

http://energie.wallonie.be/servlet/Repository/101-idees-futees-pour-fai…

http://www.pratique.fr/10-gestes-essentiels-economiser-energie.html