Meikevers: dood ze niet, ze zijn onschadelijk!
Als u een glaasje nuttigt op het terras of na het eten nog even in de tuin blijft zitten, zult u ze zeker opmerken. U hoeft niet bang te zijn: ze zijn absoluut niet in u geïnteresseerd.
Zodra de zon ondergaat, komen de meikevers tevoorschijn. Tot grote vreugde van de natuur – en bepaalde dieren in het bijzonder – zijn er dit jaar heel veel. Hun kostje bestaat uit de bladeren en vruchten van eiken, hazelaars en rozenstruiken, aangevuld met berkenblaadjes. Bovendien hebben meikevers geen angel.
Vroeger vernietigden hun larven de oogst. Daarom verklaarden de boeren hun de oorlog en voerden ze een meedogenloze strijd, tot de tegenstander verslagen was. Tot voor enkele decennia moesten de kinderen deze insecten vangen en vernietigen. Deze ‘strijd’ heette de meikeverjacht. Met de vooruitgang kwamen daarvoor insecticiden in de plaats. De meikever werd op die manier grondig verdelgd.
Resultaat: vandaag is het een zeldzame diersoort geworden.
Ondanks zijn slechte reputatie is de meikever nochtans best een nuttig beestje. Hij dient als voedsel voor bosmuizen, vogels, egels en nachtroofvogels.
Als u er bij u thuis ziet, heeft het geen nut de brandweer te bellen. Die kan niets doen aangezien het om een beschermde diersoort gaat. Bovendien zijn meikevers volkomen onschadelijk.
Probeer er eens eentje te vangen. U zult zien dat hij zich niet meer verroert zodra u hem aanraakt.
Observeer de natuur en laat u inspireren…
(Afbeelding: bron http://www.sciencesnaturelles.be)