Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe maak je je huis ecologischer? 5 tips!

Een ecologisch huis verbruikt een stuk minder elektriciteit. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je huis ecologischer wordt, zonder al te veel investeren of te renoveren? Wij zetten een aantal slimme en snelle tips op een rijtje.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
ecologisch huis verwarming tips

Ecologische tip 1: Kijk naar het energielabel van je elektrische toestellen

Sta je op het punt om een nieuw elektrisch toestel te kopen, zoals een diepvriezer of een droogkast? Dat zijn toestellen die letterlijk energie vreten, maar ze bestaan in alle energieklasses. Let daarom goed op het energielabel van je nieuw elektrisch toestel. Toestellen met een label A++ of A+++ zijn het beste voor je portemonnee, aangezien ze heel wat energie besparen. Tenslotte is het slim om oude halogeenlampen te vervangen door LED-verlichting: deze gaan langer mee en zijn lief voor de natuur!

Investeer in slimme apparatuur

Wil je een extra inspanning doen? Dan is het slim om te investeren in een slimme thermostaat of een slim stopcontact. Met een slimme thermostaat kan je vanop een afstand je verwarming regelen, zodat je nooit meer per ongeluk 's ochtends de verwarming laat aanstaan. Met een slim stopcontact kan je vergeten lampen met één klik uitschakelen. Goed voor je portemonnee én voor het klimaat!

ventilatie ecologisch tips besparen

Ecologische tip 2: Zorg voor een goede ventilatie

Nee, we bedoelen hiermee niet dat je opeens moet gaan renoveren om het huis "groener" te maken. Je kan gewoon beginnen met het verversen van de lucht van je huis overdag. Waarom zou je dat doen? Simpelweg omdat droge lucht sneller opwarmt.  Elke dag je ramen een kwartiertje openzetten is voldoende. Zo hoeven je radiators minder lang te draaien om een aangename temperatuur te bereiken. Nog een ander voordeel? De binnenlucht is niet altijd zo gezond, dus op tijd en stond verluchten is alleen maar goed voor jouw gezondheid!

Ecologische tip 3: Bespaar op water

Water ... Waarschijnlijk één van de grootste uitgaves op je rekening. Besparen op water kan heel eenvoudig zijn. Zo kan je je dagelijks kwartiertje douchen inkorten tot tien minuutjes. Je kan ook gebruik maken van het regenwater voor het toilet of om in de tuin te gebruiken. Daar heb je echt geen drinkwater voor nodig! Een derde optie is om waterbesparende kranen en douchekoppen te installeren wanneer je oude versleten zijn. Zo heb je in een mum van tijd een ecologisch huis!

Ecologische tip 4: Maak gebruik van de natuur

Heb je een grote tuin of een stukje groen langs je huis? Dan kan het een slim idee zijn om hierop een boom te plaatsen. Bomen zijn namelijk natuurlijke thermostaten. In de zomer zorgen bomen voor schaduw en helpen ze je om je huis lekker koel te houden. In de winter kan je volop van de warmte van het zonlicht profiteren dankzij de kale takken. En geef toe: een boompje staat veel gezelliger dan betonnen klinkers!

Ecologische tip 5: Zorg dat je verwarmingsketel tiptop in orde is

Een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt tot 12% minder energie, wat goed is voor het milieu en voor je portemonnee. Daarnaast is het ook beter voor je gezondheid. Een ketel die slecht werd onderhouden stoot namelijk veel meer koolstofmonoxide uit. Tenslotte is een ketelonderhoud in Vlaanderen verplicht. Je stookolieketel moet elk jaar een onderhoud ondergaan, je gasketel om de twee jaar.

Hou je verwarmingsketel in topvorm

Plan nu je ketelonderhoud