Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrische auto's: apps waarmee je snel een oplaadpunt vindt

Oplaadpunten voor elektrische auto's duiken steeds vaker op. Ze zijn echter lang niet zo zichtbaar als de tankstations langs de weg. Hoe vind je ze? Dankzij een app op je smartphone!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
application d'une borne de recharge sur voiture électrique

Haal ik mijn bestemming zonder mijn auto te moeten bijladen? Het is ongetwijfeld een herkenbare vraag voor wie elektrisch rijdt ... Ook al gebeuren 80% van alle oplaadbeurten thuis of op het werk, soms moet je onderweg wel eens bijtanken. Elektrische oplaadpunten zijn nog lang niet zo wijdverspreid als tankstations, maar ze duiken toch steeds vaker op.

Hoe vind je nu het dichtstbijzijnde oplaadpunt op je route? Gelukkig bestaan hiervoor apps als Plugsurfing, ChargeMap en Nextcharge.

 

Plugsurfing: het Europese broertje van Plugshare

Staat je laadpaal er verloren bij wanneer je hem niet gebruikt? Wist je dat je hem met Plugsurfing ter beschikking kunt stellen van andere bestuurders die elektrisch rijden? Je bepaalt zelf de prijs voor het gebruik van je laadpaal. Net als zijn Amerikaanse broertje Plugshare inventariseert Plugsurfing alle laadpalen van particulieren, maar dan in heel Europa. Met zijn 50.000 laadpalen vormt Plugsurfing het grootste netwerk van Europa.

De app is ontwikkeld door Adam Woolway en Jacob van Zonneveld en toont realtime de prijs en beschikbaarheid van de laadpalen. Je betaalt enkel voor de effectief uitgevoerde oplaadbeurten. De app is gratis. Je ontvangt maandelijks een factuur voor de elektriciteit die je hebt bijgetankt. 

 

logo ligne cochée check list

4411

bare weg ter beschikking van de gebruikers. Om je auto op te laden stuur je gewoon een sms naar 4242. Wanneer je weer vertrekt, sms je ‘Q’ en het bedrag wordt je aangerekend.

ChargeMap, de gemeenschap tot je dienst

Bij deze app van Yoann Nussbaumer staat het begrip ‘gemeenschap’ centraal. Alle leden hielpen de openbare laadpunten te inventariseren, eerst in Frankrijk en gaandeweg ook in de rest van Europa. Enkele maanden geleden heeft ChargeMap ook een pass ontwikkeld waarmee je je laadbeurten op het einde van de maand kunt betalen.

De ChargeMap-gemeenschap telt al meer dan 130.000 leden die de app van informatie voorzien. De kwaliteit van de gegevens wordt gewaarborgd door de grote verscheidenheid aan bijdragers: operatoren, autofabrikanten, organisaties en natuurlijk ook ... de gebruikers. Met deze apps kun je dus zowel laadpalen lokaliseren als rechtsreeks betalen.

 

 

Dit is nog maar het prille begin voor de elektrische auto. De komende jaren zullen er ongetwijfeld steeds meer oplaadpunten bijkomen in de tankstations om aan de stijgende vraag te voldoen. Vergeet in afwachting niet om je auto thuis op te laden en voor je de baan opgaat, een van deze apps te downloaden, want je weet maar nooit!

 

Elektrisch rijden is al een stap in de goede richting. Rijden op groene stroom is nog beter!

10.000 km gratis