Overslaan en naar de inhoud gaan

Starten met lopen: hoe en wanneer?

Je kunt de sport overal beoefenen, alleen of in groep, en bovendien is het relatief goedkoop. Ook wie nog nooit heeft gelopen, kan er gemakkelijk mee beginnen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

 

De redenen om te gaan lopen zijn heel uiteenlopend: je wilt je lichamelijke en mentale conditie verbeteren, je wilt afvallen of je bent op zoek naar een leuke groepsactiviteit met vrienden. Stuk voor stuk goede redenen om je loopschoenen aan te trekken.

 

Enkele gouden regels:

Uitrusting

Ben je een beginner? Misschien denk je wel dat een goede uitrusting alleen noodzakelijk is voor proflopers … Fout! Het is heel belangrijk om je loopuitrusting zorgvuldig uit te kiezen, ongeacht je niveau! Vooral je schoenen zijn belangrijk, die vangen immers de schokken op en geven je stabiliteit. Vraag advies aan een expert in een sportwinkel als je voor het eerst loopschoenen koopt. Afhankelijk van je lichaamsbouw en je manier van lopen zal de verkoper je een aantal types schoenen voorstellen die optimaal afgestemd zijn op jouw lichaam.

 

Doelstellingen

Leg voor jezelf haalbare doelstellingen vast, zodat je gemotiveerd blijft. Als je nooit eerder hebt gelopen, is dertig minuten lopen zonder te stoppen met een constante ademhaling een doelstelling die binnen het bereik van de meeste mensen ligt. 

 

Trainingsplan

Bouw geleidelijk op als je je doel wilt bereiken. Als je de zaken forceert, loop je niet alleen het risico om geblesseerd te geraken, maar ook om je motivatie kwijt te spelen. Volg dus een trainingsplan, bij voorkeur met eenafwisseling tussen hardlopen en wandelen, waarbij je het aantal minuten hardlopen geleidelijk opvoert en het aantal minuten wandelen afbouwt. Alleen zo zul je je doel bereiken. 

 

Lampiris steunt lopers!

Ik loop met Lampiris