Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn huis renoveren: hoe begin ik eraan?

Renovatiewerkzaamheden kun je spreiden over een langere periode. Toch is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Hieronder volgt een overzicht van de eerste dingen die je in orde moet brengen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Entreprise qui organise la rénovation d'une maison

Stap nr. 1: Analyseer de staat van je woning

Het is in de eerste plaats belangrijk om de balans op te maken van je woning hoe ze nu is:

  • De energieprestaties: voldoet je woning aan de normen? Is ze voldoende geïsoleerd om je comfort te verzekeren en het bedrag van je factuur te verlagen?
  • De kwaliteit van de elektriciteitsvoorzieningen: zijn ze conform de geldende normen? Zijn ze krachtig genoeg voor de elektrische apparaten van vandaag?
  • De indeling van de ruimtes: moeten er binnenmuren worden weggehaald?
  • De kwaliteit van het sanitair en de verwarming: moet de verwarmingsketel worden vervangen of volstaat een gewoon onderhoud?

Alles hangt af van je woning en van de behoeften die je de komende jaren zult hebben!

 

Stap nr. 2: Maak een lijst van de uit te voeren werkzaamheden en stel prioriteiten

Het is in elk geval je eerste prioriteit om je woning zo snel mogelijk bewoonbaar en zo comfortabel mogelijk te maken. Je gezin kan zich dan in een knus nestje installeren. De volgende werkzaamheden komen daarom boven aan je lijstje te staan:

  • De renovatie van het dak: via je dak kun je gevreesde lekken en indringend vocht vermijden. Die kunnen een echte lijdensweg worden, vooral als je ze niet meteen opmerkt. Een gezond dak is dus noodzakelijk om te ontsnappen aan bijvoorbeeld vochtproblemen.
  • De isolatie van de muren: denk op lange termijn! Zodra je muren bepleisterd zijn of je zolder ingericht is, kun je je woning onmogelijk nog isoleren zonder binnen grote werkzaamheden uit te voeren, zoals een aanpassing van je elektriciteitsvoorzieningen.

Als die twee aspecten in orde zijn, weet je dat je gezin in een gezonde omgeving leeft. De verpakking van je huis is klaar. Maak nu een lijstje met prioriteiten voor binnen.

 

Stap nr. 3: Vraag een offerte aan

Je lijstje is klaar. Nu wordt het tijd om contact op te nemen met de aannemers die je nodig hebt.

Ben je op zoek naar een partner voor de renovatie van je dak of de isolatie van je huis?

Ik wil graag een offerte