Isolatie: wat zijn de prioriteiten voor mijn woning?
Stel jezelf eerst de vraag of er luchtstromen in je woning zijn. Is het antwoord ja, dan moet je daar beginnen. Zijn er geen duidelijke problemen? Neem je woning dan van boven naar onderen onder de loep.
Aandachtspunt 1: het dak
En de zoldervloer!
“Een geïsoleerd dak = 30% minder warmteverlies”
Bij de term wooncomfort denken we niet altijd in eerste instantie aan ons dak. Toch biedt dat onderdeel van je woning het meeste bescherming tegen weer en wind, regen, lawaai enz.
Een slecht onderhouden of slecht geïsoleerd dak heeft een rechtstreekse impact op je huishouden:
- Je krijgt gegarandeerd te maken met lekkage.
- Je laat heel wat warmte ontsnappen via het dak. Dertig procent van het warmteverlies in een woning is doorgaans het gevolg van een niet-geïsoleerd dak!
Dit is dus de eerste factor die je moet onderzoeken. In welke staat zijn je dak en de ruimten onder de dakhelling?
Afhankelijk van je woning en wat je precies wilt, kun je kiezen uit verschillende isolatie- en renovatiewerken:
- Je hebt een hellend dak:
- Zijn de ruimten onder je dak ingericht? Kies dan voor een renovatie met de zogenaamde sarkingtechniek.
- Heb je een zichtbaar dakgebinte? Kies dan voor het simpelweg isoleren van het dakgebinte. De mate van afwerking zal afhangen van wat je in de toekomst van plan bent met de ruimte onder het dak.
- Wordt je zolder niet gebruikt? Kies dan voor het isoleren van je zoldervloer. Dat is zo gefikst en je hebt gegarandeerd snel rendement van je investering!
- Je hebt een plat dak:
- Je kunt kiezen uit drie opties:
- een warm dak
- een omgekeerd dak
- een milieuvriendelijk groendak
- Je kunt kiezen uit drie opties:
Aandachtspunt 2: de muren
“Een geïsoleerde muur vermindert je warmteverlies met ongeveer 20%”
De tweede plek waarlangs de warmte ontsnapt die je verwarmingsinstallatie produceert, zijn je muren. Alleen al via de muren kan er tot 20% van je warmte ontsnappen. Er bestaan diverse oplossingen om dat tegen te gaan, afhankelijk van je woning:
-
- Heb je spouwmuren?
In dat geval heb je alle redenen om te juichen. Het na-isoleren van spouwmuren is namelijk in minder dan een dag gebeurd en het effect is onmiddellijk voelbaar.
- Heb je volle muren? Laat je dan leiden door wat je precies nodig hebt én mooi vindt:
- Je gevel bestaat uit bakstenen: kies voor isolatie langs de buitenkant. Het isolatiemateriaal wordt dan aan de buitenkant van je gevel geplaatst. Jij kiest welke afwerking je het mooist vindt: steenstrips, bepleistering, gevelbekleding enz. Je gevel krijgt als het ware een complete make-over!
- Je gevel bestaat uit natuursteen: kies voor isolatie langs de binnenkant.
Heb je grote renovatiewerken gepland? Ook dan is isolatie langs de binnenkant een optie. Bel ons gerust op het nummer 0800/14.114 om je project met ons te bespreken.
Weet je niet of je woning spouwmuren heeft? Lees hier hoe je erachter komt!
Aandachtspunt 3: de vloer
“Gedaan met die koude voeten!”
Vloerisolatie is een absolute must. In feite is het de kers op de taart. Zodra je het grote warmteverlies hebt weten te beperken, is de isolatie van je vloer aan de beurt.
Nogmaals, elke situatie is anders. Heb je een kelder, een ventilatieruimte (vide) of ligt er een leefruimte boven je garage, dan is er telkens een andere oplossing voorhanden.
In alle gevallen zijn de voordelen van vloerisolatie hetzelfde:
- Je vloer heeft een hogere contacttemperatuur. Je hoeft je binnenruimte dus minder te verwarmen voor hetzelfde wooncomfort.
- Je energieverbruik daalt met ongeveer 7 à 10%.
Ben je erachter wat de zwakke plek van je woning is?
Prijssimulatie