Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in zonnepanelen? Het blijft een zekere belegging!

Vorig jaar kwamen er maar liefst 24.500 installaties bij, meer dan dubbel zo veel als het jaar daarvoor. Ondanks het lagere rendement blijven zonnepanelen een zekere belegging.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Panneaux photovoltaiques profitant de l'énergie solaire

Het precieze rendement van zonnepanelen berekenen is geen eenvoudige klus. Heel wat factoren spelen een rol. Laten we uitgaan van een doorsnee installatie van 4kW. De kostprijs daarvan bedraagt tussen de 4.800 en de 5.600 euro. Maar daarmee is de kous nog niet af. Want bovenop dat bedrag komt de BTW. Eigenaars van een nieuwe woning, tot tien jaar oud, moeten 21% ophoesten. Voor andere huizen bedraagt het BTW-tarief 6%. Denk eraan dat je na zowat 12 jaar een nieuwe omvormer nodig hebt. Reken daarvoor op 1.000 euro extra.

Oost-West, Zuid best

Tot zover het kostenplaatje. Maar wat met de opbrengst? Die hangt om te beginnen af van de oriëntatie van de zonnepanelen. Een zuidelijke ligging is optimaal. Ligt je installatie in het oosten of westen? Dan daalt je rendement met tien procent. In principe kan je met een standaardinstallatie jaarlijks 800 tot 1000 euro besparen. Van dat bedrag moet je zogeheten prosumentenvergoeding aftrekken, voor het terugdraaien van je elektriciteitsmeter. Goed voor een extra kost tussen de 350 en de 400 euro per jaar.

 

Beter dan spaarboekje

Nu we alle cijfertjes kennen, kunnen we aan de slag. Een installatie van 4.800 euro (exclusief BTW) is na 9 à 10 jaar terugverdiend. Voor nieuwe woningen komt daar een extra jaar bij. Sommige experts gaan uit van een rendement van 10 procent per jaar. Dat is nogal optimistisch. Een jaarlijks rendement van 3 tot 5 procent daarentegen is wel haalbaar. Zeker voor zonnepanelen met een optimale ligging en een lage netvergoeding. Een hoge netvergoeding en een slechte oriëntatie kan het rendement terugbrengen naar 2 procent. Dat lijkt weinig, maar in vergelijking met de huidige lage rente op de spaarboekjes valt dit nog best mee. Bovendien zijn zonnepanelen een relatief zekere belegging, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen.

Investeren in zonne-energie is nog altijd de moeite. Maar kijk eerst na of je dak de juiste oriëntatie heeft op de zonnekaart.