Overslaan en naar de inhoud gaan

Een vast energiecontract: interessant of niet?

In België kan je kiezen tussen een elektriciteits- en/of gascontract met een vast tarief en één met een variabel tarief. Waarom zou je kiezen voor een vast tarief? Wat zijn daar de voordelen van? En wat zijn de nadelen? Ontdek of een vast contract iets voor jou is en hoe je de juiste beslissing neemt!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Couple regardant les prix de l'énergie sur un ordinateur portable avec le sourire

Vast of variabel contract: welk kiezen?

Er zijn twee soorten energiecontracten: een contract met een vast energietarief en een contract met een variabel tarief. Waar betekent dat precies en wat zijn de verschillen tussen de twee? Hier vind je meer info.

Een vast tarief

Als je een contract met een vast tarief afsluit, blijft de prijs van je gas en/of elektriciteit dezelfde voor de duur van het contract, wat meestal 1 jaar is. Met andere woorden, zelfs als de marktprijzen tijdens deze periode schommelen, merk je dat niet en betaal je altijd hetzelfde bedrag voor je energie. Het moment waarop je je contract afsluit is dus van belang: je kan beter kiezen voor een vast tarief wanneer de prijzen laag zijn.

Goed om weten: Bij de Pixel- en Pixel Next-energiecontracten van TotalEnergies kan je kiezen voor een vast tarief.

Een variabel tarief

Met een variabel tarief varieert de prijs van je energie: de prijs van je energie wordt bepaald door de marktprijs, die maandelijks kan variëren. Als jouw energieleverancier herzien we bij TotalEnergies in functie van de marktprijs dus maandelijks. Zo kan je profiteren van prijsverlagingen op de markt, wat goed kan zijn voor je portemonnee. Weet wel: als de marktprijzen stijgen, zal ook de prijs van je elektriciteit en/of gas stijgen.

Als zekerheid geen prioriteit is en als je mogelijke prijsverlagingen wil kunnen meepikken, dan is een variabel tarief een goede optie. Al onze producten hebben een variabele optie: Pixie, Pixel en Pixel Next.

De evolutie van de prijzen op de energiemarkt

Zoals we allemaal weten waren de voorbije jaren niet makkelijk voor het energiebudget van de Belgische gezinnen. Die trend is nu gelukkig gekeerd: de prijzen zijn opnieuw voordeliger. Wil je daarover meer details, dan kan je terecht bij de federale energiewaakhond CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) die halfjaarlijks analyses van de energieprijsevolutie publiceert.

Je elektriciteitsprijs tussen 2022 en 2024

Net als in de buurlanden (Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) is de prijs van een MWh elektriciteit tijdens de energiecrisis in 2021 en 2022 de hoogte ingegaan, met een piek in december 2022, toen de totale factuur van een huishouden 569 euro/MWh bedroeg, tegenover 333 euro/MWh een jaar eerder. Gelukkig begon 2023 met een spectaculaire daling, wat leidde tot een bedrag van €425/MWh in juni en vervolgens €350/MWh in december 2023. Deze prijs is bijna dezelfde – en ligt zelfs iets lager - in juni 2024 (€346/MWh).

Je gasprijs tussen 2022 en 2024

Hoewel België gemiddeld een lagere gasprijs kon hanteren dan zijn directe buren, ontsnapten ook wij uiteraard niet aan de ongunstige prijsevolutie in 2022, met een prijs van €189/MWh in juni en zelfs €219/MWh in december 2022. In 2023 daalden de prijzen geleidelijk en dit jaar zitten we rond een gemiddelde prijs van €115/MWh (juni 2024). Dat ligt dan weer onder de waarde die in december 2021 werd genoteerd (€125/MWh).

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Waarom schommelen de prijzen op de energiemarkten zo erg? Er spelen een aantal factoren mee, zoals de balans tussen vraag en aanbod, de weersomstandigheden, en onvoorspelbare gebeurtenissen zoals geopolitieke spanningen. De concurrentie tussen de verschillende energieleveranciers die zelf produceren of de elektriciteit en/of het gas dat ze aan jou leveren inkopen bij een producent of op de groothandelsmarkt speelt echter ook mee.

Bereken de prijs van je energie

Naast deze algemene informatie kan je ook berekenen hoeveel je energie je in jouw specifieke geval zou kosten. Op onze site vind je een simulator waarmee je de prijs van je elektriciteit en gas kan berekenen. Die houdt rekening met de energieprijs, je verbruik en de taksen en heffingen die we voor de overheid en distributienetwerkbeheerder aan je factureren.

Een vast tarief: voor- en nadelen

Hoe weet je of een vast tarief iets voor jou is? Zoals bij elke keuze moet je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. We nemen de voor- en nadelen van een vast tarief even onder de loep zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

De voordelen van een vast tarief

Controle over je kosten

Omdat de prijs van je energie altijd dezelfde blijft, weet je precies hoeveel je gaat betalen. Dit betekent dat je kan plannen en je energiebudget onder controle kan houden. Ideaal als je graag weet waar je aan toe bent.

Een stabiel budget

De prijs die je betaalt voor je gas en/of elektriciteit varieert niet, zelfs niet als de marktprijzen dat wel doen. Dit betekent dat je je budget nauwkeurig kan opvolgen: je werkelijke energie-uitgaven zullen niet meer of minder zijn, en zullen niet veranderen van maand tot maand of van kwartaal tot kwartaal, en dit voor de hele duur van je contract.

Opvolging en advies
Met de TotalEnergies app kan je je totale verbruik opvolgen bij al onze producten en heb je zicht op je verbruik tot op het toestel als je kiest voor Pixel of Pixel Next. We geven je ook veel gepersonaliseerd advies over hoe je je energieverbruik kan verminderen.

De nadelen van een vast tarief

Je loopt het risico meer te betalen

De energieprijs op het moment dat je je contract ondertekent, blijft dus altijd dezelfde. Als de marktprijs stijgt, is dat in jouw voordeel omdat deze stijging niet wordt doorgerekend op je factuur. Maar als hij daalt, kan je niet profiteren van de verlaging en betaal je dus meer voor je energie dan iemand die het risico heeft genomen om een contract met een variabel tarief af te sluiten.

30% duurder
De kloof tussen vaste en variabele contracten wordt met de maand groter. Momenteel kost een vast tarief je ongeveer 30% meer dan een variabel tarief, terwijl dit verschil in 2023 beperkt was tot 10%*.
* Bron: De Tijd - 'Is overstappen van een variabel naar een vast energiecontract een goed idee?' - 19/07/2024.

Een exacte looptijd

Met het vast tarief in onze Pixel en Pixel Next-pakketten liggen de kosten van de energie die we je leveren, vast voor de hele contractperiodedie 1 jaar bedraagt.

Het beste contract

Wat is het beste energiecontract voor jou? Ontdek welk contract het beste bij jou past met onze simulator!

Kiezen tussen vast en variabel

Twijfel je tussen een contract met een vast tarief of een variabel tarief? Misschien helpt het volgende je:

Hoe kiezen?

Budgetbeheer

Hoe beheer je je budget het liefst? Speel je liever op veilig met het nadeel dat je misschien meer betaalt voor je energie? Kies dan voor een vast contract. Ben je bereid wat risico te nemen om te kunnen profiteren van eventuele prijsdalingen op de markt? Dan is het variabele tarief iets voor jou.

Je verbruik

Alles hangt ook af van hoe je gewoonlijk elektriciteit en/of gas verbruikt, met andere woorden van je energiebehoeften. Want een tarief dat geschikt is voor iemand die veel energie verbruikt, is niet aan te raden aan een minder energie-intensieve verbruiker, en omgekeerd. Goed om weten: elke prijsvergelijking gebeurt altijd op basis van je jaarverbruik of je type woning. Ongeacht of je de prijzen van verschillende leveranciers vergelijkt op een CREG-gecertificeerde vergelijkingssite (Energie-vergelijker.be of Mijnenergie.be) of je aan de slag gaat met de simulator op onze website en die je meer inzicht geeft in de prijzen van onze verschillende Pixel-pakketten.

Wij helpen je kiezen

Ontdek het Pixel-energiecontract met een vast of variabel tarief dat het best beantwoordt aan de specifieke behoeften van jouw gezin.