Zonnesnelwegen: een droom die werkelijkheid wordt?
Een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt en auto’s gewoon onderweg opladen. Het lijkt wel sciencefiction, maar binnen enkele jaren is het misschien werkelijkheid.
De komst van zonnesnelwegen kan een heel nieuw tijdperk inluiden op het vlak van ecologie en energiebeheer.
Aantrekkelijke energiebron
Energie opwekken door gebruik te maken van de bestaande wegen biedt tal van voordelen.
Deze lokaal geproduceerde energie kan een oplossing bieden voor de toenemende energievraag in de steden. Zo kan een snelweg op zonne-energie elektriciteit produceren voor zijn eigen verlichting. Het concept past dus helemaal binnen het principe van de korte keten.
Ook vanuit ecologisch standpunt is het bijzonder aantrekkelijk om energie te halen uit wegen in plaats van bos- of landbouwgebieden in te palmen. Zeker omdat sommige landen al een heel dicht wegennetwerk hebben. In België hebben we bijna 4800 km wegen per 1000 km². Dat biedt dus enorme mogelijkheden!
Zal dit nieuwe systeem echter ook op lange termijn rendabel zijn? De gemiddelde kostprijs per kilometer wordt momenteel geschat op zo’n vijf miljoen euro. Net als bij de meeste innovaties is een van de grootste uitdagingen dus het vinden van een goede balans tussen het reële rendement en de productiekosten.
Hoe werkt het?
Verschillende landen zijn al gestart met de aanleg van een stukje zonnesnelweg. De meest ambitieuze projecten vinden we terug in Frankrijk en China, met respectievelijk één en twee kilometer wegdek.
In Frankrijk maken ze hiervoor gebruik van zonnetegels, die ze aanbrengen op bestaande wegen. De fragiele fotovoltaïsche cellen worden voorzien van meerdere beschermende lagen, zodat ze bestand zijn tegen alle verkeer, zelfs vrachtwagens. De textuur van de tegels lijkt goed op die van onze klassieke wegen (maar dan zonder gaten of kuilen!). De banden blijven dus perfect in contact met het wegoppervlak.
Op het wegdek in China kunnen elektrische auto’s draadloos opgeladen worden. Er wordt ook nagegaan of deze technologie ingezet kan worden om de wegen ijsvrij te houden.
Revolutionair
Zonnesnelwegen zijn revolutionair op het vlak van ecologie en energiebeheer. Als ze op lange termijn ook kosteneffectief blijken, dan opent deze technologie een waaier aan nieuwe mogelijkheden voor smart city's en verkeersveiligheid.