Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo spring je energiezuinig om met de elektrische apparaten in je woning

Dat de stand-bymodus op je computer een stiekeme stroomvreter is, dat wisten we al. En dat je heel wat geld uitspaart door de verwarming in huis een paar graden lager te zetten en een extra trui aan te doen, da’s ook oud nieuws. Energiezuinig leven en tegelijkertijd alle comfort behouden, het lijken twee onverzoenbare doelen. Toch zijn er enkele eenvoudige en milieuvriendelijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je energierekening doen kelderen. We geven je enkele tips om de huishoudelijke grootverbruikers in toom te houden.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Comment économiser de l'énergie avec les appareils électriques de votre maison

Je oven slim én energiezuinig gebruiken

De oven: het kloppend hart van je huis. En het woeste energiemonstertje van de woning. Hij verbruikt gemiddeld meer dan 500 kWh per jaar (gebaseerd op een gemiddeld gebruik van zo’n 4 uur per week aan 2000 watt). Gelukkig is deze gulzigaard makkelijk te temmen. We serveren graag enkele tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Staat er morgen een restje uit de diepvriezer op het menu? Haal de diepgevroren maaltijd dan de avond ervoor al uit het vriesvak. Voedsel ontdooien in de oven verdubbelt namelijk je kooktijd én energieverbruik. Bonuspunten voor de energiebewuste kok die het eten in de koelkast laat ontdooien, want je bevroren voedsel helpt de frigo namelijk verder afkoelen, waardoor die tijdelijk minder verbruikt. Win-win!

Maximaliseer het rendement van je oven

Nu we het toch over voorbereidend werk hebben: een dag- of weekmenu maken waarbij je de ovenuurtjes bewust samen inplant, zal je portemonnee (en het milieu) ten goede komen. Vanmiddag vispannetje en vanavond afbakbrood? Ze kunnen gerust gezellig samen de oven in! Energie besparen? Check! Trouwens, je hoeft de oven echt niet de volle baktijd aan te laten staan. Zeker bij langere kookduren kan je de temperatuur het laatste kwartiertje laten zakken. Zolang je het deurtje dichtlaat, zal de oven nog een aantal minuten zijn temperatuur behouden.

Gebruik de restwarmte en bespaar energie

Klaar met koken? Laat je verwarming tijdens druilerige herfstdagen of witte winteravonden geen overuren draaien, maar gebruik de restwarmte van de oven om je keuken (en rest van de woning) een extra graadje op te warmen. Hoe? Gewoon de ovendeur op een kiertje laten staan! Het allergrootste voordeel van dit energiezuinige trucje? Je profiteert zo langer van de heerlijke geur van die zelfgemaakte lasagne of die verse chocoladecake. Da’s toch ook mooi meegenomen, niet?

Bereid je een maaltijd op je elektrische (inductie)vuur of gasvuur? Vergeet dan je deksel niet! Zo verbruik je tot vier keer minder energie. Ook goed om te weten: restjes opwarmen doe je maar beter in de microgolfoven. Die verbruikt twee tot drie keer minder elektriciteit dan een traditionele oven.

Let op de verlichting in en rond je huis

De energiezuinigste lamp is de lamp die je niet aanzet. Maar wanneer de schaduwen lengen en de avondstond nadert, is verlichting onvermijdelijk. Geen nood: wij delen enkele handige tactieken om je verbruik tot een minimum te beperken.

Laat led-licht weerkaatsen

Wist je dat donkere kleuren licht absorberen? Lichte tinten daarentegen zorgen voor een optimale weerkaatsing. Zelfs de kleinste hoeveelheid beschikbaar daglicht wordt bij dit kleurenpallet dus ten volle benut, en ’s avonds heb je minder lichtpunten nodig. Ben je van plan om in de nabije toekomst je muren te behangen of je plafond te verven? Overweeg dan eens de bleke kleurtjes. Want de groenste kleur, is wit!

Lampen afstoffen: effect op je energierekening

De milieubewuste huisvader of -moeder die geen schilderwerken in het vooruitzicht heeft, hoeft niet te panikeren. Een lichte kleur in je tapijt of wanddecoratie doet ook al wonderen! Op zoek naar een gratis alternatief? Door alle lampen(kappen) in je woning regelmatig af te stoffen, kan je verlichting de maximale hoeveelheid lumen doorlaten. Of richt je spotjes naar boven in plaats van beneden. Het is misschien wat minder gezellig in huis, maar het helpt!

Energie besparen met je droogkast, wasmachine en vaatwasser

De wasmachine draait in veel woningen op volle toeren. Dit toestel energiezuiniger gebruiken? Ja hoor, ook dit varkentje kan je wassen!

Eco-stand: meer tijd, minder energie

Wat de wasmachine zo’n energieveelvraat maakt, is de opwarming van de gigantische hoeveelheid water die nodig is per wascyclus. Het zou dan ook zonde zijn om het toestel te laten verwarmen tot 30 of 40°C, om vervolgens de trommel maar halfvol of driekwart te vullen. Zet de vlekkenverwijderaar dus pas in gang wanneer zijn harde werk écht nodig is. En let ook op de temperatuur. Een wasbeurt op 30° is voor fijne was zeker voldoende! Enkel voor handdoeken en katoenen lakens is een wastemperatuur van 60° of 90° nodig. Nog een energiebesparende tip: gebruik de eco-stand om minder water en elektriciteit te verbruiken! De eco-stand is nog eens goed voor 30% minder energie.

Was buiten drogen = geld besparen

De droogzwierfunctie zit standaard in elke wasmachine, en toch kent bijna niemand deze geniale functie. Met een zwiersnelheid van 1.200 tot 1.400 toeren per minuut, krijg je met gemak het overtollige water uit je versgewassen kledij. Door je wasgoed op voorhand te centrifugeren, hoeft je droogkast zich minder uit te sloven, wat zich vertaalt in 20 tot 25% energiebesparing. Ben je ambitieus en ga je voor die 100% besparing? Hang de was zo vaak mogelijk te drogen aan de waslijn of op het droogrek. Het kan maar zo eenvoudig zijn! Onthoud wel dat binnenshuis drogen de lucht afkoelt. Mooi meegenomen in de zomer, maar in de winter moet je dus wel rekening houden met een hogere verwarmingskost.

Check het energielabel

Tip! Is je vaatwasser, droogkast of wasmachine aan vervanging toe? Kijk dan zeker naar het energielabel bij de aankoop. Een toestel met een A-label verbruikt 20 tot 50% minder energie dan oudere toestellen.

Bespaar energie (en kosten) op de huishoudelijke apparaten in je woning!

Lees ook onze andere blogs en ontdek nog meer tips om energie te besparen in je huis.