Zero waste ... elk op zijn niveau
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de ‘zerowastebeweging’, waarbij mensen op hun eentje of met hun gezin zo weinig mogelijk afval produceren. Zero waste is geen hype, maar vereist behoorlijk wat aanpassingen in onze dagelijkse routine.
Maar hoe pak je dit concreet aan?
Weigeren, verminderen, hergebruiken, recycleren en composteren
Specialiste ter zake is Béa Johnson. De Française woont met haar echtgenoot en twee kinderen in de Verenigde Staten. Samen produceren ze slechts één weckpot (1 liter) afval per jaar, een resultaat dat het gezin pas na jaren heeft bereikt. Stukje bij beetje leiden kleine aanpassingen naar een leven zonder afval. En je hoeft daarom niet al je gewoontes overboord te gooien. Volgens ons grote voorbeeld Béa moet je vijf stappen respecteren:
1. Weigeren
‘Neen’ leren zeggen. Heel eenvoudig. Bedank voor alles wat gratis is: het plastic zakje in de fruit- en groentewinkel, reclamefolders (kleef een antireclamesticker op je brievenbus, verkrijgbaar in Wallonië, Vlaanderen en Brussel), wegwerpbestek, verpakt koekje bij de koffie, flyers die op straat worden uitgedeeld, je kassaticket, verpakkingen ... Kortom, let op al deze kleine elementen die onopvallend je persoonlijke afvalberg vergroten.
Wil je af van die zakjes voor fruit en groente? Koop dan bij voorkeur in bulk in plaats van voorverpakt en gebruik je eigen linnen of katoenen tas. Je vindt ze in heel wat biowinkels en onlineshops.
2. Verminderen
Je verbruik verminderen. Ook eenvoudig.
Wist je dat gemiddeld maar 20% van onze kleren regelmatig uit onze kast komt? Al de rest dragen we enkel bij speciale gelegenheden. Je kunt nochtans gemakkelijk kleren huren. Of waarom leen je eens geen outfit van vrienden? Mest dus je kasten uit en breng alle overbodige stukken naar een tweedehandswinkel. En zo komen we bij punt 3 …
3. Hergebruiken
De gouden regel: tweedehands en herbruikbaar Wat je zelf doet, doe je meestal beter. En dat is ook te zien op het internet. Wil je dat oude familiestuk of tweedehandsmeubel van 2dehands.be of ebay nieuw leven inblazen? Je vindt ongetwijfeld een online DIY-tutorial die je stap voor stap alles uitlegt.
Kleren of speelgoed vind je voor een zacht prijsje op tweedehandsbeurzen.
Heb je in de supermarkt keuze uit een blik of een glazen bokaal, kies dan voor het bokaaltje. Je kunt hier namelijk de rijst of pasta in bewaren die je in een grote verpakking hebt gekocht!
4. Recycleren
In het kader van de zerowastefilosofie recycleer je logischerwijze niet meer, maar minder. Waarom? Je recycleert enkel de zaken die je niet kon weigeren, verminderen of hergebruiken. Geef steeds de voorkeur aan recycleerbare materialen, die dus niet in de gewone vuilniszak terechtkomen. Vermijd in de winkel ook zo veel mogelijk plastic, maar kies glas, karton, metaal of hout.
5. Composteren
Organisch afval kan tot 50% van ons huisafval uitmaken. Daarom is het belangrijk dat we zo veel mogelijk composteren. Als je een tuin hebt, is dit uiteraard een stuk gemakkelijker. Heel wat gemeenten en steden voorzien ook de ophaling van dit afval in speciale zakken of containers. Informeer je bij je afvalintercommunale.
Motivatie en inspiratie
Fervente aanhangers van de zerowastefilosofie delen hun ervaringen (én flaters!) op diverse blogs. Daar kun je elke dag weer heel wat inspiratie opdoen. Zo heb je het gezin Zero déchet, So Fille en Zero Carabistouilles, om er maar enkele te noemen.
Oké, we zijn niet allemaal Béa Johnson, maar we kunnen wel zo veel mogelijk ons steentje bijdragen. Elk op zijn niveau. Want weigeren, verminderen, hergebruiken, recycleren en composteren, dat kun je leren!
Waar is de dichtstbijzijnde verpakkingsvrije winkel ?
Lees meer