Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als ik mijn energiefactuur niet meer kan betalen?

Geen nood. Je valt zeker niet niet zo maar zonder stroom of elektriciteit. De regering werkte al een tijdelijke BTW-verlaging uit, een energiepremie van 100€ en verlengde het sociaal tarief. Straks worden er wellicht alweer maatregelen getroffen om de energiefactuur te verlichten.  

Er zijn nog andere oplossingen. We worden vandaag allemaal geconfronteerd met extreem hoge energieprijzen. Zelfs als je minder energie verbruikt en je voorschot hebt aangepast, kan het zijn dat je problemen ondervindt om je energierekening op het einde van het jaar te betalen. Hoe dat oplossen? Laten we de mogelijkheden samen bekijken. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Wat als ik mijn energiefactuur niet meer kan betalen?

Het sociaal tarief

Sommige mensen of huishoudens hebben recht op het sociaal tarief. Dat is een gunstig tarief voor elektriciteit en/of aardgas, én voor iedereen in België hetzelfde, ongeacht bij welke energieleverancier of netwerkeheerder je aangesloten bent. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen :  

  • Je sluit een energiecontract af voor je eigen verbruik : je bent een « residentiële » eindafnemer van categorie 1, 2A, 2B, 2C of 3. 

  • Je huurt een sociaal appartement 

Categorieën 1 tot en met 3 zijn mensen die uitkeringen ontvangen van het OCMW, de FOD Algemene Directie Sociale Zekerheid voor Gehandicapten, een ouderdomsuitkering of een aanvullende gezinstoelage voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke handicap.  

Val je onder die categorieën ben je een beschermde klant, én dan hoef je geen actie te ondernemen, want het sociaal tarief wordt in de meeste gevallen automatisch toegekend. Bovendien is de FOD Economie verantwoordelijk voor het inlichten van je energieleverancier, niet jij.  

Huurders van een sociale flat zullen bij de eigenaar of beheerder van het gebouw moeten nagaan of het sociaal tarief op het gebouw wordt toegepast.  

Heb je recht op het sociaal tarief? 

Ontdek alle voorwaarden op de FOD Economie website of klik hier. Meer informatie over het statuut van beschermde klanten, vind je hier

Het Fonds Gas en Elektriciteit

Het Fonds Gas en Elektriciteit biedt via het OCMW ondersteuning als het echt moeilijk wordt de energiefactuur te betalen.  

Via het Gas- en Elektriciteitsfonds kan het OCMW hulp verlenen aan gezinnen of personen die moeilijk hun energierekening kunnen betalen.  

  • Curatieve ondersteuning: het OCMW spreekt met de leverancier een betalingsplan af of vereffent bepaalde rekeningen zodat het gezin of de persoon in moeilijkheden opnieuw financieel in evenwicht komt. 

  • Preventieve hulp: het OCMW helpt bij de aankoop van energiezuinige toestellen, het onderhoud of de verbetering van toestellen (b.v. boilers), of bij werkzaamheden om het verbruik te verminderen, zoals het isoleren van het dak of het plaatsen van dubbele beglazing.  

Kan je OCMW je helpen? 

Hier vind je details over de ondersteuning die het OCMW kan bieden. Hou er rekening mee dat de ondersteuning afhangt van het beleid van elk OCMW afzonderlijk. Je neemt best contact om met het OCMW in je gemeente voor meer informatie. 

De budgetmeter

De budgetmeter werkt met een oplaadbare kaart die je vooraf betaalt. Zo heb je volledige controle over je energiebudget. Je kan enkel maar zoveel energie verbruiken als er opgeladen is op de kaart. De budgetmeter is er enkel voor Vlaanderen en verloopt via de netbeheerder.  

Meer te weten komen ? 

Informatie over de budgetmeter vind je hier

Het afbetalingsplan

Lukt het écht niet je energierekening te betalen, kan je bij je energieleverancier aankloppen. Het is mogelijk om een afbetalingsplan aan te vragen voor je jaarlijkse afrekening. Dat hangt natuurlijk af van het bedrag dat nog openstaat, én van je geschiedenis als klant. Vervolgens stellen we samen een afbetalingsplan op. 

TotalEnergies klant? 

Vraag je afbetalingsplan hier aan.

Je verbruik

Laten we tenslotte bedenken dat de goedkoopste energie de energie is die je niet gebruikt. Lees hier meer over onze tips om energie te besparen.