Tot rust komen in het bos
Dat een stevige weekendwandeling door de groene bossen te verkiezen is boven een namiddag slenteren in een stad, wisten veel mensen al. Maar wist je ook dat het wetenschappelijk bewezen is dat een bos je effectief gezonder maakt? In Japan doen ze aan shinrin-yoku of bosbaden. Wij leggen je haarfijn uit wat het is, wat het precies voor je doet en hoe jij het zelf kan uitproberen.
Wat is bosbaden?
Het populaire bosbaden komt overgewaaid uit Japan. Daar wordt het shinrin-yoku genoemd, wat zoveel als “de ontspanning die je vindt door je onder te dompelen in het bos” betekent. Concreet is het een vorm van actieve meditatie in een bosrijke omgeving. Dat meditatie goed is voor je, is allang bekend. Het helpt tegen stress, vermindert de kans op depressie en burn-outs en kan angststoornissen tegengaan.
In Japan in shinrin-yoku erg populair. In 1982 zette het Japanse Bosagentschap bosbaden op de kaart om een gezonde levensstijl aan te moedigen door de Japanners regelmatig op een wandeling in het bos te sturen. Vandaag zijn er meer dan 50 speciale bossen in het land waar je speciale programma’s kunt volgen om je te ontspannen in het bos.
Waarom is het zo goed voor je?
Phytonciden zijn een boost voor je immuunsysteem
In een bos zijn grote hoeveelheden phytonciden aanwezig. Phytonciden zijn natuurlijke oliën die planten en bomen produceren als afweersysteem tegen insecten en dieren. De oliën werken ook als geurboodschappen tussen de planten onderling. Onderzoek wijst uit dat de phytonciden goed zijn voor het immuunsysteem. Mensen die werden blootgesteld aan hoge concentraties phytonciden, zoals de hoeveelheid in een naaldbos, maken meer witte bloedcellen aan. Witte bloedcellen beschermen ons lichaam tegen ziektes en bestrijden infecties en tumors.
Contact met de natuur vermindert de kans op angst en depressie.
Niet alleen voor het lichaam is een uurtje in het bos goed, ook voor je geest heeft het heilzame werking. Uit een ander onderzoek blijkt dat een natuurlijkere leefomgeving ervoor zorgt dat mensen minder last hebben van angststoornissen en depressie. Wij leven allemaal dicht op elkaar, meestal in de stad en spenderen het meeste van onze tijd achter een beeldscherm. Hierdoor krijg je constant prikkels binnen, die elk moment je aandacht opeisen. De natuur helpt je om die constante aandacht los te laten. Hierdoor kan je beter herstellen en opladen. Onderzoekers merkten dat de concentratie hoger is na een wandeling in het bos dan in een drukke stad én dat mensen beter onthouden en creatiever worden.
Tenslotte is een boswandeling een natuurlijke bescherming tegen ziektes zoals diabetes, hartziektes en een te hoge bloeddruk. Het helpt om je bloedsuikerspiegel te verlagen en zorgt voor een betere nachtrust. Alleen maar voordelen dus!
Lief zijn voor de natuur?
Schakel nu over op 100% groene stroom!Hoe begin je aan een bosbad?
Het belangrijkste om te onthouden is dat je niets moet doen. Je hoeft niet te wandelen of te hardlopen of yoga-oefeningen te doen. Gewoon aanwezig zijn in het bos is al meer dan genoeg.
- Zoek een bos waar jij je prettig voelt en waar je graag bent. Dit kan een rustig bos zijn of zelfs het park in jouw stad. Als je de kans hebt, ga naar een bos dat zowel uit loofbomen als naaldbomen bestaat.
- Laat je gsm en smartwatch thuis. Die heb je niet nodig en leiden je alleen maar af.
- Adem traag en diep. Focus op jezelf en je ademhaling.
- Loop zonder doel en langzaam door de bomen. Concentreer je op je zintuigen. Hoor de vogels in de bomen fluiten. Kijk naar de verschillende groentinten die je ziet in het bos. Ruik het mos en de omgewoelde aarde onder je voeten. Voel de nerven van een blad dat je vastneemt of steek je tenen in een beekje als je dat tegenkomt. Wrijf dennennaalden fijn en adem het citroenachtige aroma in. Kortom, geniet van de kalmte rondom je.
- Neem je tijd. De meeste onderzoekers raden twee uur aan, maar een halfuurtje is al voldoende. Als je door de week niet kan, is het slim om in het weekend het bos in te trekken en tot rust te komen.
- Luister naar je lichaam: neem een rustpauze wanneer je dat wilt, drink wanneer je dorst hebt en wandel niet te snel. Het is geen wedstrijd!
Andere alternatieven
Wandelen en picknicken
Als bosbaden te zweverig voor je is, kan je ook gewoon andere dingen doen in het bos, zoals picknicken of wandelen of mediteren. Zelfs wonen in de buurt van het bos is gezond: het gaat kanker tegen en het vergroot je gevoel van welzijn. Daarnaast is meer aandacht voor de natuur ook goed voor de bossen zelf: als je zelf merkt dat je mentale gezondheid erop vooruit gaat dankzij het bos, ga je het bos ook met meer respect behandelen.
Bostherapie
Wil je bosbaden toch een kans geven? Dan kan je ook een geleid bosbad volgen met een bostherapeut. Dat is een persoon die je helpt om tijdens een boswandeling je zintuigen te gebruiken. Zo wijst hij je op planten en bloemen, laat hij je stilstaan en luisteren naar het zingen van de vogels. Hij kan je ook opdrachten geven, zoals verschillende tinten groen tellen of goede verstopplekken zoeken in het bos. Je kan zo’n geleid bosbad volgen in de Plantentuin in Meise.
Waar kan je in Vlaanderen bosbaden?
In Vlaanderen zijn er sinds 2019 zes nieuwe natuuroases bijgekomen, waarbij je op je gemak kunt ontspannen en genieten van de rust en stilte. Je vindt ze in
- het Heverleebos
- het Zoniënwoud
- het Bosland in Pelt
- het Stropersbos in Stekene
- de Lisdodde in Kallo
- het Eversambos in Alveringem.
Kortom, de trend van shinrin-yoku krijgt steeds meer voet aan de grond in Europa! Waarom probeer je het niet eens? Je zult er alleen maar de vruchten van plukken!
Geen bos in de buurt?
Haal een plantenmuur in huis