Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsverlichting met Glowee!

Dat is alvast de ambitie van Glowee, de Franse start-up die Sandra Rey en Maëlle Chassard oprichtten na hun designstudies.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
plancton bioluminescent

Bedoeling is om de milieu-impact te beperken van de straatverlichting, die goed is voor 5% van alle broeikasgassen. Hoe? Door de natuur te imiteren.

Natuurlijke verlichting

Sandra Rey en Maëlle Chassard lieten zich inspireren door de natuur om een natuurlijke verlichting te ontwikkelen. Sommige dieren en planten zijn immers in staat om licht te produceren door een chemische reactie die bioluminescentie genoemd wordt. Het team van Glowee is erin geslaagd het verantwoordelijke gen te isoleren, en heeft dit ingeplant in een voor de mens onschadelijke bacterie. Die bacteriën worden daarna ondergedompeld in een oplossing met voedingsstoffen en een zeer specifiek type suiker: arabinose. Dit alles gaat vervolgens in een biologisch omhulsel dat blijft kleven op glazen oppervlakken. Dankzij de suiker lichten de bacteriën op en geven ze urenlang natuurlijk en levend(ig) licht. Klein probleem: er is geen schakelaar, dus de bacteriën blijven lichtgeven, zowel overdag als 's nachts. Hierdoor is de levensduur momenteel beperkt tot ongeveer drie dagen. Glowee wil op middellange termijn een installatie ontwikkelen die in staat is om zes maanden lang licht te geven, en zo de stadsverlichting zou kunnen vervangen.

meduse bioluminescente

De gamechanger voor straatverlichting

De productiemethode van deze verlichting verschilt radicaal van alle klassieke methoden. Aan de basis van het proces van Glowee liggen bacteriën. Ze kunnen gekweekt worden en reproduceren zich op exponentiële wijze. De verlichting van Glowee werkt volledig onafhankelijk van de klassieke elektriciteitsinfrastructuur. Het systeem kan dus altijd en overal ingezet worden. Daardoor kan bioluminescentie perfect gebruikt worden als aanvulling op klassieke straatverlichting. Bijvoorbeeld op plaatsen waar het te duur of te moeilijk is om een aansluiting te maken met het elektriciteitsnet.

Met Glowee hoeft ook de vorm van de klassieke gloeilamp niet behouden te blijven, want de omhulsels kunnen om het even welke vorm aannemen. Ze kunnen perfect aangepast worden aan elke situatie. De enige voorwaarde is dat er een glazen oppervlak is om het omhulsel aan vast te hechten.

De bacteriën binnenin hebben arabinose nodig om openbare plaatsen te verlichten. Wanneer de suiker opgebruikt is, hebben de bacteriën geen voeding meer en doven ze uit. Wat gebeurt er met die kleine installaties wanneer ze geen licht meer geven? Het eerste wat er moet gebeuren, is de installatie vervangen. Vervolgens kan de start-up de micro-organismen op het einde van de levenscyclus hergebruiken. Net als de natuur, die alles produceert, consumeert en recycleert, stelt Glowee voor om de grondstoffen te hergebruiken voor de productie van energie. 

 

Verlichting in de natuur

Door de grondstof te produceren, te gebruiken en te recycleren heeft Glowee met zijn natuurlijke verlichtingsmethode een grote troef in handen. Het idee van de Franse start-up is immers volledig uniek. Er wordt inspiratie gehaald uit de natuur om diezelfde natuur te beschermen en een alternatieve straatverlichting voor te stellen. Het licht dat geproduceerd wordt door bioluminescentie, is zachter en dus beter voor het milieu. Dit initiatief bewijst dat ecologische oplossingen soms ook gewoon in de natuur gevonden kunnen worden. 

Graag meer weten ?

Ontdek Glowee