Overslaan en naar de inhoud gaan

Q-ZEN, de Europese norm voor nieuwbouwprojecten in Wallonië

Q-ZEN staat voor ‘quasi zero energie’. Wallonië heeft deze codenaam bedacht voor de toekomstige (2011) energienorm voor nieuwbouwprojecten, in overeenstemming met de Europese regels. Tips en advies voor nieuwbouw- of renovatieprojecten

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
construction avec Lampiris

In Wallonië bestaat het EPB-certificaat sinds 2010. Dit energiepaspoort is verplicht wanneer je een gebouw wilt verkopen of verhuren. Nieuwbouw moet minstens voldoen aan vereisten voor een B-label. Vanaf 2021 moet een Q-ZEN-woning voldoen aan de vereisten voor een A-label.

 

Wil je je woning Q-ZEN maken, dan moet je met vijf aspecten rekening houden.

1. Thermische isolatie

Warmteverlies via de muren moet tot een minimum beperkt worden. Let vooral op de verbindingen tussen het dak, de muren, de vloeren en de ramen, zodat daar geen warme lucht naar buiten stroomt en koude lucht naar binnen komt.

In elk gewest kun je isolatiepremies aanvragen. Je vindt alle informatie op de pagina Premies van TotalEnergies Isolatie.

 

2. Ventilatie

Samen met hoogwaardige isolatie zorgt een goede ventilatie voor de aanvoer van verse lucht met een minimum aan warmteverlies doordat er geen tocht is.

Volgens het Q-ZEN-principe geef je de voorkeur aan een ventilatiesysteem type C (natuurlijke aanvoer + mechanische afvoer) of D (de uitgaande luchtstroom wordt gebruikt om de binnenkomende lucht te verwarmen).

 

3. Oriëntatie

Kies bij voorkeur een woning met een goede oriëntatie (buitendeuren, ramen, poort ...), want dan haal je de zon maximaal in huis en bespaar je dus op je energiefactuur.

 

4. Verwarming en warm water

Dankzij de goede isolatie en weldoordachte oriëntatie is bij een Q-ZEN-woning geen zwaar en duur verwarmingssysteem nodig. De beste keuze? Een verwarmingsketel klasse A, een warmtepomp klasse A++ of een condensatieketel op biomassa.

 

5. Hernieuwbare energie

De Q-ZEN-norm omvat geen specifieke vereisten voor de plaatsing van bijvoorbeeld (thermische) zonnepanelen of een warmtepomp. Een haalbaarheidsstudie door een expert is echter wel verplicht.

 

Q-ZEN in 2021. Maar wat in 2017?

Moet je vóór 2021 bij een nieuwbouw- of renovatieproject al rekening houden met het Q-ZEN-energieniveau? Neen. Wettelijk is er geen enkele verplichting.

Wel wil het Waalse Gewest al zo veel mogelijk anticiperen op de toekomstige Europese vereisten door vandaag al volgens het Q-ZEN-principe te bouwen of renoveren. Vandaag bestaan er immers al technologieën waarmee je zonder meerkosten aan de gevraagde prestaties kunt voldoen.

Heb je nu al een A-label, dan profiteer je van het comfort van een goed geïsoleerde en geventileerde woning, wapen je je tegen een onvermijdelijke stijging van de energieprijzen, draag je je steentje aan de strijd tegen de klimaatverandering en zorg je ervoor dat je woning ook na 2020 zijn waarde behoudt.

Meer info over Q-ZEN? Ga naar q-zen.be of download de gids ‘Quasi Zero Energie’ (in het Frans).