Plasticafval vervuilt de oceanen: hoe kunnen wij helpen?
Herinner je je Boyan Slat nog? De jongeman die op zijn zeventiende het plan had opgevat om de oceanen op te ruimen? In 2012 stelde hij een project voor om zeven miljoen ton plastic te verwijderen.
Vijf jaar later is het probleem van de plasticsoep nog steeds niet opgelost! Zelfs al wordt dit project misschien nog gerealiseerd, toch moeten we ook blijven inzetten op het voorkomen van plasticafval en het terugdringen van de plasticproductie.
150 miljoen ton plastic
Volgens de Ellen Macarthur Foundation drijft er vandaag zo'n 150 miljoen ton plasticafval rond in de oceanen. Deze massa wordt door wetenschappers ook wel het zevende continent genoemd. Als we onze plasticconsumptie niet snel verminderen, dan zwemt er tegen 2050 meer plasticafval rond in de oceanen dan vis. Tachtig procent van het plasticafval in de oceanen is afkomstig van het land. Daarom is het essentieel om acties op te zetten in de verschillende continenten.
Er bestaan oplossingen
Sommige bedrijven werken al actief mee aan een vermindering van het plasticafval. Werner & Mertz Group, producent van ecologische reinigingsproducten, is daar een mooi voorbeeld van. De groep levert al sinds 1946 inspanningen om zijn afval te verminderen en heeft vandaag een productiesysteem dat 100% ecologisch is. Misschien doet het merk ‘Frosch’ een belletje rinkelen? Het zijn milieuvriendelijke en bioafbreekbare reinigingsproducten. De verpakking bestaat voor 100% uit gerecycleerd plastic en is na gebruik opnieuw 100% recycleerbaar.
Een week vol acties
De Europese Week van de Afvalvermindering (EWAV) wordt jaarlijks in heel Europa georganiseerd door de overheidsinstellingen bevoegd voor afvalvermindering. Het evenement wil niet alleen iedereen bewustmaken van de noodzaak om minder afval te produceren, maar ook alternatieven aanreiken. De hele week zullen er acties gehouden worden rond drie grote thema’s: producten hergebruiken, materiaal recycleren, maar ook afval voorkomen. Deze acties gaan allemaal uit van de Europese burgers, om zo de hoeveelheid plasticafval in Europa te verminderen. Heb je ideeën voor een project? Dan kun je terecht bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Zij helpen je om je actie op touw te zetten en te promoten. Initiatiefnemers met de origineelste acties kunnen ook prijzen winnen!
Als iedereen nu eens een duit in het zakje deed?
We geven je alvast enkele tips om je hoeveelheid plasticafval terug te dringen:
- Gebruik een hervulbare drinkfles in plaats van elke dag een nieuwe fles water te kopen. Zo spaar je het milieu én bespaar je geld!
- Koop liever losse producten dan verpakte producten.
- Kies bij voorkeur voor producten met een recycleerbare verpakking of met minder verpakking.
- Hergebruik zo veel mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare zakken voor je boodschappen.
- Vermijd wegwerpproducten. Zo vervang je wegwerpscheermesjes beter door een elektrisch scheerapparaat, dat veel langer meegaat.