Op de fiets de lente in!
De eerste lentezon betekent een eerste terrasje, een eerste barbecue en … een fietstocht! Zodra het mooi weer wordt, halen we onze fietsen van stal en maken we in het weekend graag een tochtje met het gezin.
Niet alleen voor echte sporters
In de maand maart organiseert het Waalse Gewest zijn ‘Printemps à vélo’ om gelegenheidsfietsers aan te moedigen weer op de fiets te klimmen en werknemers te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen.
Uiteraard is het niet altijd mogelijk om een ander vervoermiddel te verruilen voor de fiets. De voornaamste reden daarvoor is de afstand: bij meer dan vijftien kilometer kan het lastig worden als je geen ‘echte’ sporter bent.
Fiets en openbaar vervoer combineren
Daarom maakt het openbaar vervoer het tegenwoordig mogelijk om met je fiets op de trein, tram of bus te stappen (al dan niet een vouwfiets, afhankelijk van de vervoermaatschappij). De TEC biedt CycloTEC aan, een specifiek fietsabonnement. De Lijn laat klassieke fietsen alleen toe op de Kusttrams, maar vouwfietsen zijn zonder extra kosten welkom op het hele netwerk.
De MIVB gaat in zee met Villo!, het Brusselse systeem voor stadsdeelfietsen, om de verhuur voor zijn gebruikers gemakkelijker en goedkoper te maken. Dit systeem van vrij toegankelijke deelfietsen bestaat trouwens ook in Namen en Antwerpen.
Bij de NMBS kun je je fiets meenemen op de trein met een speciaal Fietsbiljeten in de grote stations van het land heb je Blue-bike, deelfietsen die je terugbrengt naar het station waar je ze hebt gehuurd: ideaal voor pendelaars om het traject van het station naar hun werkplek af te leggen.
Driedubbel voordeel
Uiteraard denken we bij fietsen ook aan de gezondheidsvoordelen. Sporten vermindert het risico op hart- en vaatziekten, je hebt meer adem, je valt af en je verhoogt je levensverwachting.
Bovendien biedt de fiets als vervoermiddel ook tal van financiële voordelen: de kosten van aankoop en onderhoud liggen heel wat lager dan bij een auto, en je kunt je ecocheques gebruiken. Voor professionele verplaatsingen mag je bovendien rekenen op een kilometervergoeding. Ter informatie: in 2017 is de fietsvergoeding vrijgesteld van belastingen tot 0,23 euro per kilometer.
Tot slot mogen we ook de positieve milieu-impact van de fiets niet verwaarlozen: bedenk dat een fietser nul gram CO2 per jaar uitstoot.
Een gezond lichaam op een goed onderhouden fiets
Klaar om weer in het zadel te klimmen? Vergeet dan niet om eerst te checken of alles het wel degelijk doet als je je fiets uit zijn winterslaap haalt. Banden, remmen, stuur, pedalen, versnellingen: laat alles controleren bij je favoriete fietsenmaker. Ben je vrij handig? De Fietsersbond leert hoe je zelf je fiets kunt herstellen en ook Pro Velo organiseert regelmatig cursussen fietstechniek.
En dan … genieten maar van de wind in je haren en de zon op je gezicht!