Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurvakanties in België: slow tourism

Bij slow tourism is het namelijk allerminst de bedoeling om tijdens je vakantie op tien dagen tijd 118 verschillende activiteiten af te vinken.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-slow-tourisme

Slow tourism beoefen je dan ook doorgaans op 'de buiten' (stadsmensen, het is nog niet te laat om je uit de voeten te maken), omringd door de prachtige natuur en genietend van heerlijke streekproducten. Tijdens natuurvakanties met het gezin (of alleen!) draait alles immers om rust, ontspanning en onverwachte schoonheid: een opvliegende reiger, een spitsmuisje in de velden, een heerlijke fles Saint-Véran, bosaardbeitjes die je niet kunt weerstaan enz. Kortom, met volle teugen genieten van een luilekkerleven te midden van de bossen.

We praten met Aude Piette (30), de enthousiaste uitbaatster van een hotel in Poix-Saint-Hubert (Geen idee waar dat ligt? Prima, zo hoort het ook bij slow tourism!).

Poix-Saint-Hubert ligt op een boogscheut van Saint-Hubert. Pal in de vallei van de Lhomme, een rustig riviertje dat in eigen tempo (traag dus) door een belangrijk Natura 2000-gebied stroomt en waar je, met wat geduld en geluk, bijzondere dieren te zien krijgt, zoals de zwarte ooievaar, de zwarte specht of de schattige hazelmuis (een rossig knaagdiertje dat in het bos leeft).

Aude en haar zus Lola baten een contrastrijk familiehotel uit, waar eigentijdsheid en authenticiteit hand in hand gaan. Het domein omvat naast hotel ‘Val de Poix’ en restaurant ‘Les Gamines’ (dat door Gault&Millau geprezen wordt om zijn volkse keuken) ook de landelijke coworkingspace 'GARE!'.

 

Slow tourism betekent tijdens je vakantie de tijd nemen om de tijd uit het oog te verliezen. Het is het omgekeerde van efficiënt reizen. Het is onderweg je weg durven te verliezen.

Aude Piette

De essentie van slow tourism volgens Aude en Lola:

1. De bezoekers behandelen als ‘gasten’ in plaats van ‘klanten’. Het voornaamste verschil? Een persoonlijk onthaal, met hart en ziel. 

 

2. Zorgen voor een authentieke en hoogwaardige ontvangst in een uitnodigende en huiselijke sfeer, waarbij de troeven en knowhow van de regio mooi in de verf worden gezet.Zo hangen er in de kamers foto’s van Edmond Dauchot, een fotograaf die eind jaren zeventig overleed en bijzonder gepassioneerd was door de natuur en de inwoners van de Ardennen. We hebben een creatieve en avant-gardistische sfeer gecreëerd, die door het gebruik van lokale materialen als hout en steen tegelijk eenvoud en authenticiteit uitstraalt.” 

 

3. Waarden als respect voor de natuur en het milieu delen met onze gasten, net als de filosofie om te kiezen voor lokale producten met een kleine voetafdruk.

 

4. Onze gasten laten kennismaken met de verborgen schatten van de streek: wandelingen, vergeten dorpen, ongewone hoekjes, persoonlijke tips over plekjes waar je lekker kunt eten en drinken, artisanale brouwerijen, de rijke geschiedenis enz.

 

5. Een band smeden met onze gasten en hen in contact brengen met lokale ambachtslui, inwoners en restaurants.

Met persoonlijke aanbevelingen willen we onze gasten de kans geven om zich helemaal onder te dompelen in de lokale cultuur.” 

 

6. Ecologisch vervoer promoten

We raden onze gasten altijd aan om met de trein te komen, want die stopt vlak voor de deur. Daarnaast hebben we ook een koolstofvrij arrangement ontwikkeld en een laadpaal voor elektrische auto's geplaatst.” 

 

7. Onze gasten een onvergetelijke ervaring bezorgen in de Ardennen anno 2019

We willen onze gasten laten kennismaken met een authentiek stukje Ardennen, waar waarden en tradities belangrijk zijn, maar dat tegelijkertijd ook frisheid, durf en eigentijdsheid uitstraalt. 

 

8. Het lokale toerisme promoten

Natuurvakanties in eigen land zijn een tof concept. Je hoeft niet altijd ver te reizen om er even tussenuit te trekken voor een (lang) weekend of een korte vakantie.” 

 

10. Een 100% lokaal en afvalvrij ontbijt aanbieden

 

11. Zo veel mogelijk kiezen voor de kringloopeconomie op alle niveaus.

 

Van slow cooking naar slow working

In Poix-Saint-Hubert kun je niet alleen terecht voor slow tourism en ecotoerisme, maar ook voor slow cooking. Restaurant Les Gamines is immers een van de 19 restaurants die deel uitmaken van de Slow Food-alliantie.

In onze coworkingspace Gare! moedigen we dan weer slow working aan. “Deze filosofie speelt een belangrijke rol in de waardenketen van de Coworking Gare!  Myriam Jézéquel, een Canadese onderzoekster en schrijfster, definieert ‘slow working’ als je tijd zodanig indelen dat je er beter gebruik van maakt om doeltreffender te werken. Het belangrijkste principe is de tijd nemen om het rustig aan te doen en voor jezelf te zorgen, om zo beter te presteren en meer zin te geven aan je professionele leven. Dat is momenteel een brandend actueel onderwerp. Coworking Gare! wil zijn gebruikers (groene seminaries, bedrijven, coworkers) alle voordelen en tools aanreiken om deze nieuwe ‘art of working’ te beoefenen. Daarom hebben we niet alleen een wellnessruimte voor mindfulnessactiviteiten, maar ook een slaapzaal en buitenruimtes om te werken, te ontspannen en te mediteren.” 

 

Slow life made in Belgium ... als dat niet aanlokkelijk is!