Overslaan en naar de inhoud gaan

Met plastic afval huizen verwarmen? Het komt eraan!

De baanbrekende techniek kan ook een einde maken aan het afvalprobleem. De onderzoekers maken zich sterk dat plastic niet langer achteloos zal weggegooid worden.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
lampiris-plastic-nl

Op straat, in natuurgebieden, oceanen en zelfs de poolstreken: plastic afval steekt overal de kop op. Onze verslaving aan plastic is dramatisch voor het milieu. Onderzoekers van de University of Chester hebben een manier ontdekt om plastic afval om te zetten in waterstof. Dat kan als brandstof gebruikt worden om huizen te verwarmen en voertuigen aan te drijven

Alternatieve verwarming

De onderzoekers hebben een speciale oven gebouwd die tot 1000°C kan verhit worden. Bij die temperatuur wordt plastic omgezet in verschillende gassen, waaronder waterstof. Het afval kan zo de oven in, sorteren en reinigen zijn niet nodig. In Ellesmere Port, een grote haven nabij Liverpool, verschijnt er een grote industriële installatie. Die zal 25 miljoen ton plastic afval per jaar verbranden. Het waterstof dat daarbij vrijkomt kan een belangrijke rol spelen om de Britse klimaatdoelstellingen te halen. Waterstof is een alternatief voor traditioneel gas, dat decennialang gebruikt wordt in kachels en boilers. Bovendien is waterstof ook een brandstof voor auto’s, vrachtwagens en bussen.

Verwarmen met plastic afval is nog niet voor morgen. Je verwarmingsketel mag dus nog even blijven.

Heb je al een onderhoud ingepland?

Aziatische interesse

De baanbrekende techniek kan ook een einde maken aan het plasticprobleem. De onderzoekers maken zich sterk dat plastic afval niet langer achteloos weggegooid zal worden. Omdat je met plastic energie kunt opwekken. Verschillende Aziatische landen, waaronder Japan, tonen interesse voor de technologie. Een goede zaak voor het milieu, omdat er in Azië nog flink wat vervuilende steenkoolcentrales staan. Of er dan helemaal geen vuiltje aan de lucht is? Toch wel! Want bij de productie van waterstof uit plastic komen er broeikasgassen vrij, zoals methaan. De wetenschappers hebben daarvoor een oplossing bedacht: ze vangen de broeikasgassen op en stockeren ze, zodat ze niet vrijkomen in het milieu.