Overslaan en naar de inhoud gaan

Je slimme meter geeft handige inzichten

De slimme meter in combinatie met je TotalEnergies Power& Gas app (op je iOS- of Android-apparaat) of Mijn Klantenzone (via desktop) is dé ideale manier om je verbruik nauwlettend te monitoren. Hierdoor ga je makkelijk zelf na wanneer je verbruik piekt en op welke momenten je minder elektriciteit verbruikt. Die kennis komt natuurlijk uitstekend van pas om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
smart meters

Gedetailleerd overzicht

Via de app raadpleeg je je verbruik tot op de dag (of enkele dagen), week, maand of jaar. Maar het is via Mijn Klantenzone zelfs mogelijk om tot op het kwartier nauwkeurig te checken hoeveel elektriciteit je verbruikt. Zo weet je precies welke apparaten op dat moment ingeschakeld waren. Misschien draaide de droogkast net op het moment dat je een pizza in de oven stak? Of heb je je auto opgeladen op hetzelfde moment dat de vaatwasser aanstond? Vaak staan we niet stil bij deze automatische handelingen, maar een beetje puzzelen maakt echt wel een verschil.

Voorbereiding op het capaciteitstarief

De juiste timing is ook meteen een goede voorbereiding op het nakende capaciteitstarief. De VREG legt dat heel duidelijk uit op haar website. Je stroomfactuur bestaat vandaag uit drie onderdelen: je energiekost (je verbruik, ca. 61%), nettarieven (voor het gebruik van het distributienetwerk, ca. 18%) en heffingen (ca. 21%). Binnenkort (vanaf 2023) zal je nettarief anders berekend worden: niet meer op basis van je afname in kWh, wel op basis van de netcapaciteit (kW) van de voorafgaande maand. Door nu al slim om te springen met je energie en pieken te vermijden door je verbruik te spreiden, ben je dus perfect ‘getraind’ wanneer het zover is. En kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Spot de energievreters

Dankzij het getailleerde overzicht in Mijn Klantenzone of de TotalEnergies Power & Gas app zie je ook meteen waar de grootste stroom-slokoppen van je huishouden zitten. Misschien is je oudere droogkast stilaan aan vervanging toe? De moderne apparaten van vandaag zijn ongelooflijk energiezuinig in vergelijking met amper een tiental jaar geleden.

Een extra controle

Verhuur je je woning af en toe via AirBnb? Of bleven je pubers housesitten tijdens je weekendje weg? Ook dan kun je via de app perfect nagaan hoe het zat met het energieverbruik in die periode.

Eenmalige en snelle activatie

Om inzichten te verwerven via je slimme meter, dien je TotalEnergies eenmalig toestemming te verlenen tot je gegevens via Mijn Fluvius. Op die manier wordt je app of klantenzone automatisch gekoppeld en kun je je verbruik beginnen monitoren. Dit doe je via enkele simpele stappen:

  • Ga naar Mijn Fluvius en log in.
  • Klik op de rode knop ‘TotalEnergies toegang geven’
  • Op deze pagina klik je op ‘Verbruiken aanvragen’. Bevestig. Zo krijgt TotalEnergies de toestemming om je verbruik weer te geven.
  • Selecteer 'Elektriciteit' of 'Gas' en ga verder. (Dit kan je achteraf nog aanpassen)
  • Nu bepaal je vanaf welk tijdstip je je verbruik wil bekijken. Klik op 'Alle verbruiken vanaf …' om je verbruik sinds de start van je energiecontract te zien.
  • Bijna klaar! Vink nog even het vakje voor akkoord aan en klik op de blauwe knop 'Aanvraag bevestigen’.
  • Uiteraard kun je later via Mijn Fluvius je aanvragen aanpassen.

En hoe zit het met mijn gasverbruik?

Ook je gasverbruik kun je bekijken via de app of Mijn klantenzone. Dit kun je tot op zestig minuten nauwkeurig monitoren.

Opgelet: deze data zijn louter informatief

De cijfers geven je een indicatie van je verbruik, zodat je het zelf binnen de perken kan houden. Let er wel op dat deze kunnen verschillen met de cijfers op je factuur. Want je netbeheerder berekent pas op het einde van het jaar je totale verbruik. Daarom is het nutteloos om je voorschotten te verlagen voor de momenten dat je verbruik lager ligt, zoals bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden. Want voor je uiteindelijke jaarafrekening werden deze pieken en dalen al ingecalculeerd.

De technologie gaat altijd een stap verder. En wij doen dat ook. We blijven werken aan de optimalisatie van onze TotalEnergies Power & Gas app en Mijn klantenzone. Met als doel jou in de toekomst nóg beter van dienst te zijn met nóg slimmere toepassingen. Zodat jij je energieverbruik zelf steeds beter in de hand hebt.

Meer weten over Mijn Klantenzone? Ontdek hier alle nieuwigheden.