Heb ik een verzekering voor mijn elektrische fiets nodig?
Heel wat Belgen hebben de overstap naar de duurzame mobiliteit gemaakt of willen de sprong wagen. Maar is het nodig om de aankoop van een elektrische fiets te verzekeren? En zo ja, wat is allemaal inbegrepen in een fietsverzekering?
Wil je binnenkort een elektrische fiets kopen? Of heb je er misschien al eentje gekocht? Dan denk je er waarschijnlijk ook over na om een fietsverzekering te nemen. Wij hebben alvast het belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Welke soort fiets heb je?
De soort verzekering die je zal kiezen, is afhankelijk van welke elektrische fiets je precies hebt of zal kiezen. Er zijn twee soorten fietsen: de fiets met een elektrische hulpmotor en de autonome elektrische fiets. De fiets met een elektrische hulpmotor helpt je alleen als je trapt en gaat niet sneller dan 25km/u. Voor deze fiets is de familiale verzekering met burgelijke aansprakelijkheid voldoende. Die verzekering is vooral nuttig bij een ongeval. Zo zal de familiale verzekering de ziekenhuisrekening van je buurman betalen als je hem per ongeluk omverrijdt met je fiets. Voor de autonome elektrische fiets heb je een bijkomende verzekering nodig, een motorrijtuigverzekering. Met zo'n elektrische fiets hoef je niet te trappen en ga je sneller dan 25km/u. Daarom vallen deze elektrische fietsen in de categorie van bromfietsen. De motorrijtuigverzekering is verplicht voordat je de weg opgaat met je nieuwe fiets.
Een bijkomende fietsverzekering?
De familiale verzekering dekt geen diefstal of schade. Daarvoor heb je een aparte fietsverzekering nodig, zoals bijvoorbeeld een omniumverzekering. Maar je moet goed op de kleine lettertjes van zo'n verzekering letten. Bij sommige verzekeringen is de diefstal enkel gedekt als je je elektrische fiets met een anti-diefstalslot sluit. Of is de diefstal enkel geldig op de hele fiets en niet als enkel je accu wordt gestolen. Laat je dus goed informeren bij je verzekeringsmakelaar en aarzel niet om verschillende formules met elkaar te vergelijken. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden ook bijstand bij fietspech aan. Die verzekering helpt je bij een lege batterij of een lekke band onderweg.
Kort samengevat: als je een elektrische fiets wilt kopen, is je familiale verzekering meestal voldoende. Als je een autonome elektrische fiets hebt, heb je ook een motorrijtuigverzekering nodig. In sommige gevallen is het handig om een extra omniumverzekering te nemen, maar informeer je altijd goed bij je verzekeringsmakelaar.
Twijfel je nog steeds?
Ontdek ons aanbod van elektrische fietsen