Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsdiefstal van je elektrische fiets voorkomen: 6 tips

Het is de nachtmerrie van elke fietser. Je fiets op een plek achterlaten waarvan je dacht dat het veilig was, en terugkomen om te ontdekken dat je fiets gestolen is! Het kan iedereen overkomen, zowel fietsers met een gewone als een elektrische fiets. Maar elektrische fietsen zijn vandaag de dag een geliefd doelwit. Wij leggen je uit hoe je jouw fiets het beste kunt beschermen tegen fietsdiefstal.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
diefstal elektrische fiets belgië

Het is iets wat je absoluut wilt vermijden: je gloednieuwe elektrische fiets die opeens gestolen wordt. Elektrische fietsen worden vaak gestolen door georganiseerde misdaadbendes. Deze bendes verkopen je elektrische fiets in het buitenland op de zwarte markt verder door. Wij geven je 6 tips om je fiets te beschermen tegen diefstal!

Het eerste dat je moet onthouden is dat je je elektrische fiets zo moet beschermen dat het voor de dief tijdrovend en lastig is om je fiets los te maken. De dief gaat dan zelfs niet de moeite doen om jouw fiets te stelen. Maar hoe doe je dat precies?

Tip 1: kies voor twee gecertificeerde fietssloten

Voor een elektrische fiets gebruik je het liefst minstens twee gecertificeerde fietssloten. Als je maar één fietsslot hebt, zorg er dan voor dat je de fietsband en je fietsframe mee hebt als je je fiets aan een fietsenrek vastmaakt. Als je alleen je band vastmaakt, kan de fietsdief je frame losdraaien en je fiets optillen.

Als je met twee fietssloten werkt, is het slim om één ringslot te kopen en één kettingslot. Je kan in de plaats van het kettingslot ook een kabel- of beugelslot kopen. Je maakt vervolgens het ringslot vast door het achterwiel van je fiets en het kettingslot rond je frame. Hierdoor kan je fiets niet meer rijden en door het kettingslot kan je fiets niet verplaatst worden.

Een andere reden waarom we verschillende en meerdere sloten aanraden, is omdat de fietsdief waarschijnlijk niet voor beide sloten het juiste materiaal bij zich heeft. En als dat toch het geval is, is hij langer bezig met beide sloten op te breken, waardoor de pakkans stijgt. Jouw fiets is dus niet aantrekkelijk om te stelen!

fietsslot-elektrische-fiets-diefstal-belgië

Een fietsslot met een ART-keurmerk

Wij raden altijd een fietsslot met een ART-keurmerk aan. In veel verzekeringsvoorwaarden staat ook beschreven dat je je fiets met een bepaalde ART-categorie moet vastmaken, omdat de verzekering anders niet tussenkomt. Maar wat wilt zo’n ART-keurmerk nu zeggen? Je hebt vijf categorieën. De laagste categorie is ART-1. Dit zijn goedkopere fietssloten en dus iets gemakkelijker open te maken. Deze sloten zijn prima voor een stadfiets. De hoogste categorie is ART-5 en deze zijn bedoeld voor motors. Een slot van ART-5 is natuurlijk een stuk duurder en moeilijker open te maken. Wij raden aan om voor een elektrische fiets te kiezen voor een ART-4 of ART-5 slot.

De nieuwste modellen elektrische fietsen zijn meestal uitgerust met een elektronisch slot met een ingebouwde GPS-tracker. Hiermee kan je altijd je elektrische fiets volgen, waar je hem ook parkeert. Het voordeel is dat als een fietsdief zo’n tracker forceert of verwijdert, de elektrische fiets geheel onbruikbaar wordt en je direct een melding op je telefoon krijgt. Helemaal niet interessant om te stelen, dus! Dieven herkennen zo’n fiets aan de opvallende gele sticker.

Tip 2: Maak je elektrische fiets altijd ergens aan vast

Het lijkt voor de hand liggend, maar we vermelden het toch maar eventjes. Maak je fiets altijd vast aan een object dat niet kan bewegen, zoals een lantaarnpaal of een ijzeren hek. Hierdoor kan de dief je fiets niet opnemen en in een busje plaatsen.

Het is slim om je slot op een hoge, ongemakkelijke plaats vast te maken en niet op de grond te laten liggen. Als je slot op de grond ligt, kan de dief gemakkelijker met een steen of een betonschaar je slot openbreken.

elektrische fiets diefstal belgië voorkomen vastmaken tips

Tip 3: Kies een diefonvriendelijke locatie

Natuurlijk kunnen er altijd fietsdieven op de loer liggen, maar je moet niet naïef zijn. Zet je fiets onderweg in een bewaakte fietsenstalling. Die kom je vaak tegen in grote steden. Als er geen bewaakte fietsenstalling aanwezig is, kan je je fiets neerzetten op een plaats waar veel mensen samenkomen. Zo kan de dief niet onopvallend te werk gaan. Zet je elektrische fiets thuis ook in het tuinhuis op slot. Probeer je fiets niet buiten of op de oprit te laten staan.

Tip 4: Laat je fiets graveren bij de politie

De politie is je vriend! Bij het politiekantoor in jouw gemeente je fiets laten graveren, gratis of voor een kleine prijs. De politie graveert je rijksregisternummer in je fiets, dus vergeet zeker niet om je identiteitskaart mee te nemen. Het voordeel aan een gegraveerde fiets is dat een fietsdief de gravure niet kan verwijderen én dat je fiets in geval van diefstal sneller wordt gevonden.

Tip 5: Neem je display en accu mee

Als je de accu of batterij van je fiets kan loskoppelen, is het slim om dit te doen en mee te nemen. Zonder accu kan de fietsdief immers niets met jouw elektrische fiets beginnen! Als je een display hebt, kan je dat ook loskoppelen en meenemen.

Tip 6: Kijk of een fietsverzekering iets voor jou is

De meeste fietsverzekeringen dekken diefstal, maar alleen als je kan bewijzen dat je je fiets altijd goed op slot doet met een fietsslot met een ART-keurmerk.