Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiecomfort en -budget: waarop letten als je verhuist?

Ga je verhuizen? Of je nu een nieuwe woning huurt of koopt, je wil zeker zijn dat je energiecomfort goed zit, zonder dat je er fortuinen aan moet uitgeven. Hoe pak je dat aan? Naast het EPB-certificaat kan je nog enkele zaken checken om te weten hoe je ervoor staat. Wij leggen je uit waar je allemaal op moet letten bij de aankoop of huur van een huis of appartement.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Critères énergétiques d'un nouveau logement - à quoi faire attention.jpg

De energieprestatie kennen van de woning waar je intrekt is cruciaal. Je wil immers zeker zijn dat je geen pand huurt of koopt met energielekken. Een woning die slecht geïsoleerd is – of met weinig kwalitatieve materialen is geïsoleerd – kan een nefast effect hebben op je levenskwaliteit én op je budget. Je zal dan namelijk meer energie verspillen.

De thermische isolatie makkelijk controleren

Heb je interesse in een bepaald pand? Neem bij je eerste bezoek een aansteker mee. Houd de vlam bij gevoelige punten zoals raamprofielen, de voordeur of andere buitendeuren, de vloer op plaatsen boven de kelder, of het plafond waar je kort bij het dak zit. Flakkert de vlam wat heviger? Dan komt er ongetwijfeld tocht door bepaalde punten in de woning. Dat betekent dat de isolatie niet op punt is en dat je meer energie nodig zal hebben om de woning te verwarmen.

Ook goed om te weten: thermische inertie

Andere zaken kunnen je een indicatie geven van de kwaliteit van de thermische isolatie van de woning. Bezoek je het pand wanneer het buiten koud is en lijken de kamers moeilijk op te warmen terwijl de verwarming wel aanstaat? Dan is er waarschijnlijk een lage thermische inertie. Wat bedoelen we daarmee? Thermische inertie geeft aan in welke mate een ruimte of materiaal reageert op temperatuurverschillen. Met andere woorden: hoe het erin slaagt om een thermisch evenwicht te behouden: warmte in de winter en koude in de zomer. Dit is een nieuwe aanwijzing van een slecht werkende isolatie die wellicht gepaard gaat met een hoog energieverbruik.

Het EPB

Naast de aangehaalde zaken die je makkelijk zelf kan controleren, vertelt het EPB-certificaat je natuurlijk ook veel over de energieprestatie van je toekomstige woonst. EPB staat voor energieprestatie en binnenklimaat. Het EPB-certificaat evalueert de energieprestatie van gebouwen in gebruikte toestand met een gestandaardiseerd binnenklimaat. De prestatie van de ‘schil’ (thermische isolatie) van het gebouw en de systemen (verwarming, warm water voor sanitair, ventilatie, ...) worden gemeten en geanalyseerd.

EPB verplicht

In Wallonië is het sinds 1 januari 2015 verplicht om het resultaat van het EPB-verslag te vermelden op alle publiciteit voor verkoop of verhuur van de woning. Zo weet je als kandidaat-huurder of -koper meteen hoe de woning het doet op vlak van energieprestatie.

In Vlaanderen werd dezelfde maatregel genomen: het certificaat moet vermeld staan bij aankondigingen van verhuur of verkoop. Het moet ook voorgelegd worden aan kandidaat-kopers of -huurders om hen te informeren over de energie-efficiëntie.

In Brussel is het EPB-certificaat pas verplicht vanaf 2025. Je kan het wel al checken in het register van EPB-certificaten van woningen: een database die alle bestaande EPB-verslagen in Brussel bundelt. Voordat je een pand bezoekt, kan je dus al wat basisinfo vergaren.

Tip: luchtthermografie

Je kan ook een idee krijgen van de isolatie van het dak door de thermografische kaart van de gemeente op te zoeken. Geef even je adres in en bekijk de kleur van het dak: van blauw tot rood, al naargelang de kwaliteit van de isolatie.

Let ook op ventilatie

Naast de isolatie, is het ook goed om rekening te houden met de ventilatie van de woning of het appartement dat je wil huren of kopen. Een  woning die slecht geïsoleerd is, kan namelijk tot schimmel en andere vochtproblemen leiden. En dat is vanzelfsprekend slecht voor je gezondheid én die van je muren.

Let wel: verwar ventilatie niet met verluchting. De ramen elke ochtend en elke avond 10 minuten openzetten, is goed om de kamer te verluchten. Maar de frisse lucht krijgt dan niet de kans om echt door te dringen in de woning. Een goed geventileerde woning is in feite een ‘ademende’ woning: met een correcte aanvoer en afvoer van lucht. De vervuilde lucht verlaat de woning en wordt vervangen door gezonde lucht en zuurstof.

Werkt de ventilatie goed?

Een woning kan voorzien zijn van natuurlijke ventilatie – via roosters, kieren, naden ... – of mechanische ventilatie waarbij lucht wordt af- en aangezogen in vochtige ruimtes zoals de badkamer, de keuken of de wasruimte. Werp dus zeker een blik op de in- en uitgangen van frisse lucht en kijk of deze plekken proper en goed onderhouden zijn.

Om mechanische ventilatie te controleren kan je gewoon even een blad papier voor de luchtafzuigpijp houden. Normaal gezien moet het papier bij een eenrichtingsventilatie tegen de pijp aanplakken. Bij tweerichtingsventilatie moet het papier weggeblazen worden.

Verwarming en warm water: een dure kost 

Verwarming en verwarming van water voor sanitaire voorzieningen wegen zwaar door in je energiebudget: het gaat maar liefst om bijna drie kwart van je totaalverbruik en meer dan de helft van je energiefactuur. De beste manier om die energiekost in te tomen is het beperken van je verbruik. En dat doe je voornamelijk door je isolatie aan te pakken. Andere factoren spelen natuurlijk ook een rol, kijk daar ook naar als je een woning overweegt te huren of kopen.

De staat van de verwarming

Ga even na hoe oud de verwarmingsinstallatie is en in welke staat die zich bevindt. Is de verwarmingsketel of het systeem om sanitair water te verwarmen meer dan 20 jaar oud? Dan is het hoog tijd om dit systeem te vervangen. Een nieuw toestel is dan sowieso een pak energiezuiniger. Met een nieuwe condensatieketel voor gas bijvoorbeeld, zal je maar liefst 30% minder energie verbruiken.

Aarzel trouwens niet om naar het onderhoudscontract te vragen, zelfs bij een recente installatie. Het is namelijk nuttig om het verbrandingsrendement te kennen. Als dat minder dan 90% is, is het beter om de installatie te vervangen. Nog voordelen van een goed onderhouden ketel? Ontdek ze in dit artikel.

De temperatuurregeling

Het is ook goed als je de temperatuur kan regelen naargelang je noden, liefst per kamer, met behulp van thermostaatkleppen op de radiatoren of met een slimme thermostaat. De verwarming springt dan pas aan wanneer de gewenste temperatuur niet meer bereikt wordt. Lees zeker ook dit artikel over het regelen van je thermostaat. Je ontdekt er tal van tips om te besparen op verwarming zonder in te boeten aan comfort!

Meer tips om je energieverbruik te verlagen?

Check snel onze overige blogs