Een moestuin op je appartement: een luxe die voor iedereen haalbaar is!
Droom je van een moestuin maar heb je geen tuin? Laat dat jou niet tegenhouden: hier komt de moestuin op je appartement. Klasse, niet?
De ideale moestuin voor je appartement.
Zonlicht voor je planten
Jouw grootste uitdaging wordt in de eerste plaats om een geschikt plaatsje te vinden om je moestuin op je appartement onder te brengen. Hoe? Kies een plaatsje met veel zonlicht. Daarna is alles mogelijk: op je terras, het balkon en zelfs binnen! Dat is pas top!
Het absolute geheim van de moestuin op je appartement: water
Het geheim om binnen of op je terras te kweken, schuilt in het waterbeheer. Je hebt goed gedraineerde aarde nodig, die wel vochtig moet blijven. Zorg dus vooral voor voldoende water. Als je opteert voor een moestuin op je balkon, weet dan dat regen niet volstaat. Het is dan ook belangrijk dat je weet welke systemen er bestaan om water te geven:
- Systemen waarbij waterslangen op de waterkraan worden aangesloten
- Onafhankelijke druppelsystemen
Ofwel kies je voor de goeie ouwe watergieter. Vergeet niet dat water geven voor kinderen een fantastische bezigheid is. Met water geven zijn ze al snel een tijdje zoet.
Enkele tips om je op weg te helpen:
- Leg wat keitjes op de bodem van je moestuinbak of bloempot. Dat draineert de aarde en vormt een waterreserve voor de planten.
- Bedek de aarde met stro of organisch materiaal om te voorkomen dat de aarde uitdroogt.
Temperatuurschommelingen: beter vermijden!
Om in alle rust een moestuin op je appartement te laten gedijen, vermijd je beter grote temperatuurschommelingen.
Vaak kun je de oriëntering van je balkon niet kiezen. Weet echter dat dit invloed heeft op wat je kunt kweken. Op een balkon dat naar het noorden is gericht, kun je moeilijk tomaten kweken. Maar kolen, spinazie, sla... zijn groenten die het dan weer zeer goed zullen doen.
Zorg er wel voor dat je de stedenbouwkundige regels en/of de voorschriften voor mede-eigenaarschap naleeft. En als je ambitieuze plannen voor je moestuin op je balkon hebt, moet je natuurlijk letten op het gewicht van je kweekinstallatie. Potten en bakken kunnen best zwaar worden wanneer ze met teelaarde gevuld zijn en vol water zitten.
Wat kweek je in je moestuin op je appartement?
1-Groenten en keukenkruiden
Rode look, sla, keukenkruiden (peterselie, basilicum, koriander, tijm, rozemarijn, ...), kerstomaatjes, pikante pepertjes, paprika's en koolrabi zijn bijzonder geschikt voor een moestuin op je balkon.
Scoops:
- Munt en melisse zijn heuse veroveraars.
- Basilicum groeit graag in het gezelschap van tomaten.
- Koriander houdt van beschutting.
- Sommige keukenkruiden zijn rotsplanten (tijm, rozemarijn, marjolein, bonenkruid, ...). Meng daarom wat grind in de teelaarde om een goed gedraineerde teelgrond voor te bereiden
2-Kleine boompjes
Als je jezelf graag eens verwent, kun je ook boompjes zetten zoals citroenboompjes, vingerlimoen, sinaasappelboompjes, mandarijnboompjes, perzikboom, kumquat, aalbessenstruiken, frambozenstruiken, bosbesstruiken, pruimenboompjes, appelboompjes, perenboompjes, kersenboompjes. Als je daar gewoon weg van bent, dan zijn er variëteiten die geschikt zijn voor de kweek in onze streken in een pot. Sommige boompjes moeten in de winter wel binnen staan.
3-Klimplanten
Als je wat meer plaats hebt, dan kun je ook augurken, komkommers, kiwi's, kiwaïs (minikiwi's) of zelfs druiven kweken. Deze klimplanten kunnen perfect in potten op jouw balkon overleven. Toch moet je erop letten om ze voldoende voedingsstoffen te geven en ervoor zorgen dat ze voldoende water krijgen. Niet teveel, maar ook niet te weinig. Het zijn planten die je redelijk gemakkelijk kunt snoeien. Het is dus zeker het proberen waard. Wat een voldoening om fruit rechtstreeks bij de bron te plukken!
Door de behoefte aan voedingsstoffen voor je moestuin op je balkon kun je overwegen om een composthoop op je appartement te maken.
Een klassieker... de compostbak
Klassiek, elegant en zeer trendy: de houten compostbak (al of niet van de grond). De esthetiek is zeker mooi meegenomen, maar deze bak is niet hermetisch. Daarom kun je die niet op een terras gebruiken. Op een balkon moet je het uiteindelijke gewicht van de installatie in beschouwing nemen, wat wel eens meer dan 100 kg kan zijn.
De moestuin van PVC die van de grond is opgetild, makkelijk te vinden in een tuincentrum of doe-het-zelfzaak, is een eenvoudige en veilige oplossing voor binnen of op je balkon. Een eenvoudige mix van teelaarde en compost volstaat om die te vullen. Dit type balkonmoestuin heeft vaak een zeer handige, kleine waterreserve, om te vermijden dat de plantjes dorst hebben (en om te vermijden dat je er elke dag aan moet denken).
Een ongewone versie: de teelaardezak
Je kunt ook wat rebels uit de hoek komen: zaai gewoon rechtstreeks in de teelaardezak. Dat werkt even goed, zoveel is zeker! Neem een zak teelaarde en zet die op een geschikte plaats. Prik kruisgewijs gaatjes erin en steek daar je slaplantjes, raketsla, peterselie of basilicum in. Let wel op om niet teveel water te geven als je aan de onderkant geen gaatjes hebt gemaakt. Hoewel je teelaardezakken ook in je woonkamer kunt zetten, is deze techniek wel meer geschikt voor een terras of een balkon.
Composteren
Een moestuin op je appartement is eveneens een gelegenheid om je eigen compost te maken. Beginnelingen geven we even mee dat compost niet slecht ruikt. Je mag er natuurlijk alleen maar groenafval in doen, zodat je buren er geen last van hebben. Als je kinderen hebt, dan zullen ze waarschijnlijk meer plezier beleven aan een wormenbak dan aan een compostbak. Maar goed, ieder zijn zin… Veel tuinplezier !
Weet u niet hoe u uw groene planten moet onderhouden?
Ontdek onze 5 geheimen voor het verzorgen van uw planten