Overslaan en naar de inhoud gaan

"Een groepsaankoop tarief is niet altijd voordeliger"

De eerste groepsaankopen voor energie waren lokale initiatieven. Denk maar aan OCMW’s die de gezamenlijke aankoop van stookolie organiseerden. Vandaag zijn groepsaankopen big business geworden. De Vlaamse ombudsman Bart Weekers krijgt er veel klachten over. In een gesprek vertelt hij hoe dat komt en waar je op moet letten.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Groepsaankopen beloven je als klant de voordeligste prijs. Daar is toch niets mis mee?

Uiteraard niet. Ik ben voor alle duidelijkheid ook niet tégen het principe van groepsaankopen. Er zijn veel mensen die er wél profijt mee doen. Maar het groepsaankooptarief is niet voor elke consument voordeliger. Dat komt omdat de kortingen die de leveranciers voorstellen, berekend worden op een gemiddeld tarief. Het vervelende is dat elke consument een specifiek verbruik heeft dat afwijkt van het gemiddelde. Een prijs die gunstig is voor iemand anders, is dat niet noodzakelijk voor jou. Nogmaals: ik hoor alleen de klachten, er zijn zeker mensen die tevreden zijn.

Welke problemen zie je nog?

Een heleboel. Soms is de groepskorting pas na 1 jaar helemaal verworven. Er zijn ook leveranciers die na 1 jaar de prijzen aanpassen, waardoor je niet langer profiteert van de gunstige voorwaarden. Sommige groepsaankopen hanteren dan weer een vast instapmoment: voor eigenaars van zonnepanelen kan dat nadelig zijn. Zij riskeren daardoor een gepeperde rekening die het voordeel teniet doet. Er zijn ook groepsaankoopcontracten die je moeilijker kan opzeggen dan gewone overeenkomsten: ook dat is problematisch.

Wil je kost wat kost altijd de laagste prijs? Dan doe je er goed aan om de tarieven van alle leveranciers constant te vergelijken. Gebruik daarvoor de V-test, van de Vlaamse energieregulator.”

Bart Weekers, Vlaamse ombudsman

Hoe komt het dat groepsaankopen zo veel vragen oproepen?

Omdat groepsaankopen niet langer de kleinschalige projecten zijn die ze vroeger waren. Vandaag zijn er veel professionele spelers die de groepsaankopen als een markt zijn gaan beschouwen. Vergeet ook niet dat er tot op dag van vandaag geen reglementering bestaat. Zo lang die er niet is, kijk ik met argusogen naar groots opgezette groepsaankopen. Neem bijvoorbeeld de groepsaankoop van de elektrische wagens die de Vlaamse overheid georganiseerd heeft. Daar was ik niet blij mee. De overheid heeft daar niets te zoeken, zo een initiatief werkt marktverstorend. Ze hebben er maar een paar modellen uitgepikt. Bovendien werd er gegoocheld met prijzen die je als consument makkelijk op eigen houtje kon bedingen.

Wat kan je, in afwachting van zo een wet, doen als consument?

Bepaal je eigen profiel. Wil je kost wat kost altijd de laagste prijs? Dan doe je er goed aan om de tarieven van alle leveranciers constant te vergelijken. Tip: gebruik daarvoor de V-test, van de Vlaamse energieregulator. Daarin staan de meest recente prijzen en contracten van alle energieleveranciers. Bouw je liever voorzichtigheid in en wil je niet te veel gedoe? Dan kan je eventueel op groepsaankopen vertrouwen. Schrijf je, als het kan, afzonderlijk in voor aardgas en elektriciteit. Zodat je makkelijker kunt overstappen naar de voordeligste leverancier. Vergelijk het aanbod van de groepsaankoop altijd met het resultaat van de V-test. Je ziet meteen of de groepsaankoop wel zo voordelig is als hij beweert te zijn

 

Blijf op de hoogte van het energienieuws

Lees onze blog!