Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame energie en 'black-out': de centrale rol van de consument

Heel West-Europa gaat momenteel gebukt onder een koudegolf, en dat heeft een grote invloed op de vraag naar energie. Zozeer zelfs dat de vraag het normale aanbod kan overtreffen

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
cables electriques dehors

Om die reden zijn er strategische reserves, in de vorm van twee gascentrales (in Vilvoorde en in Seraing). In principe volstaan de beschikbare reserves om te voldoen aan de verhoogde vraag. Er kunnen zich echter altijd onvoorziene situaties voordoen: een piek van de vraag in Frankrijk en België tegelijkertijd, uitval van een kerncentrale, een verdere verslechtering van de weersomstandigheden ... 

 

De consument wordt 'prosument'!

In dit verband kan de consument een actieve rol opnemen. Consumenten kunnen hun energieverbruik enigszins beperken om zo de vraag tijdens de piekperiodes te verminderen. Dit kan het risico op een black-out helpen voorkomen.

Een goede communicatie van de energieleveranciers met hun klanten kan ook nuttig zijn om de marktvraag wat te beperken en zo een black-out te vermijden.

Daarom biedt TotalEnergies klanten en niet-klanten al de mogelijkheid om zich aan te melden voor de dienst 'SMS black-out'.

 

Hoe werkt deze dienst?

Wie zich inschrijft, ontvangt via sms een bericht als de spanning op het energienet piekt en wordt zo uitgenodigd om zijn energieverbruik te verminderen om een afschakeling of een black-out te voorkomen. Het afschakelplan is een maatregel van de federale overheid in geval van elektriciteitsschaarste. Bij een afschakeling wordt de elektriciteitstoevoer onderbroken wanneer de vraag het hoogst is (tussen 16 en 20 uur). Bij een black-out stort het hele elektriciteitsnet in als gevolg van een steeds nijpender tekort of een onverwacht technisch probleem.

Wie dat wil, kan zich nog steeds aanmelden via de volgende link: 'SMS black-out'.

 

En in de toekomst?

Als we willen dat het percentage duurzame energie toeneemt, zal de consument een steeds centralere rol moeten gaan spelen in het verbruik, maar ook in de productie van energie.

Ons huidige energiemodel is nog steeds (te) gecentraliseerd. Een relatief beperkt aantal energieproducenten injecteert energie in het distributienet en de consument maakt gebruik van deze energie.

personne éclairant son compteur électrique à la bougie

In de toekomst zal de consument steeds vaker ook producent worden, door middel van zonnepanelen bijvoorbeeld. Dat is overigens al steeds vaker het geval. Consumenten zullen hun verbruik en de verkoop van geproduceerde energie zelf aanpassen, afhankelijk van de behoeften en de marktomstandigheden.

Wie beschikt over zonnepanelen, kan dan bijvoorbeeld op een zonnige dag zijn verbruik optimaliseren door op dat moment de wasmachine te laten draaien of door energie op te slaan in batterijen. Stijgt de vraag op de energiemarkt, dan kan hij zijn overtollige energie verkopen.

Consumenten zullen zo een grotere rol gaan spelen op de duurzame energiemarkt, en dit door hun eigen gedrag aan te passen.