Overslaan en naar de inhoud gaan

Blackout: voorlopig geen reden tot ongerustheid?

Zoals de krant l’Avenir in maart 2013 reeds meldde is de term “blackout” eerder “een journalistische provocatie dan een technische realiteit”.  Stroomnetbeheerder Elia spreekt hooguit van het risico op plaatselijke gecontroleerde ontlastingen van het transportnetwerk of het distributienetwerk.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris_blackout

Deze ontlastingen van het stroomnetwerk zijn mogelijk niet eens noodzakelijk: het is slechts een noodplan dat zal worden uitgevoerd indien de andere voorstellen in het schaarsteplan van Elia niet voldoende resultaat opleveren. Als Belgische consumenten kunnen we een belangrijke bijdrage leveren door onze gewoontes als energieverbruikers aan te passen aan het gewijzigde productieklimaat.

Indien Elia overgaat tot gecontroleerde stroomonderbrekingen zal deze maatregel van toepassing zijn op het volledige netwerk en dus ook op alle gebruikers, onafhankelijk van de leverancier waarmee zij een contract hebben afgesloten (op niveau van het distributienetwerk kan de herkomst van de geleverde stroom immers niet geïdentificeerd worden).

 

Blackout, of gewoon sensatiedrang ?

Een nationale blackout houdt per definitie in dat het volledige land in het donker wordt gezet.

De regering heeft een plan klaar om deze situatie te vermijden (samenstelling van strategische reserves, ontlastingsprocedures, maximalisatie van de beschikbaarheid van het niet-nucleaire elektrische park in België, …).  Het risico op een nationale blackout kan nooit volledig worden uitgesloten, maar is zeer klein.

Indien er periodes zijn waarin een tekort aan elektriciteit wordt vastgesteld, heeft Elia plaatselijke ontlastingen (energieafschakeling) voorzien, zoals het uitschakelen van de verlichting op autosnelwegen en in publieke parken, het verlagen van het verbruik in overheidsdiensten, ... . Als deze maatregelen toch niet volstaan, is het niet uitgesloten dat bepaalde zones met dunne bevolkingsdichtheid ook tijdelijk ontlast worden en dus gedurende enkele uren zonder elektriciteit gezet worden, totdat de verbruikspiek gepasseerd is.

 

Een gedecentraliseerde elektriciteitsproductie zou ons minder afhankelijk maken van de grote productie-eenheden…

De huidige situatie is nooit eerder gezien en toont aan hoe het verlies van nucleaire centrales het Belgische elektriciteitsnetwerk kan verzwakken. Uiteraard worden de nadelen van het behouden van een gecentraliseerde elektriciteitsproductie hierdoor duidelijk.

TotalEnergies is altijd voor een groene en gedecentraliseerde elektriciteitsproductie geweest. Daarom steunen wij meer dan 1500 lokale en groene elektriciteitsproducenten. Dit soort productie limiteert de risico’s op een netwerkverzwakking bij uitval van productie-eenheden en zorgt er ook voor dat de productiecapaciteiten meer verspreid worden zodat er geen misbruik kan worden gemaakt in dominante machtsposities.

Deze winter zal onze stockage-eenheid aan de stuwdam van Plate Tailledus zeer goed van pas komen.  Wij zullen hier elektriciteit kunnen produceren wanneer we deze nodig hebben en dus vooral tijdens de piekuren.

 

Voorlopig geen reden tot ongerustheid

Laat ons de situatie positief bekijken: we zullen deze winter misschien een keertje meer genieten van een gezellig diner met kaarslicht of een avondje in de sofa bij het haardvuur… ook dat is een manier om je energiefactuur en ecologische impact te verlagen!