Overslaan en naar de inhoud gaan

Bespaar energie tijdens het winteruur met onze tips

Het is een doorn in het oog van veel mensen. De omschakeling naar het winteruur zorgt ervoor dat we misschien een uur langer kunnen slapen, maar het betekent ook dat de kortere dagen eraan komen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
winteruur-verzetten-besparen

Waarom verzetten we elke winter het uur?

Eigenlijk is het winteruur het “normale uur”. Het is het zomeruur dat afwijkt van de normale gang van zaken. De invoering van het zomeruur is voor de geschiedenisliefhebbers pas recent ingevoerd, namelijk in 1977. Welke reden haalde de toenmalige Belgische overheid aan om het aan de burger te verkopen? De oliecrisis van 1973 in Europa. In die tijd was de primaire verwarmingsbron van veel Europeanen immers stookolie en de energieprijzen waren sterk afhankelijk van de olieprijzen. Doordat het ’s avonds langer klaar bleef, werd er vooral ’s avonds bespaard op verlichting en verwarming. Vandaag de dag is die besparing zo goed als verwaarloosbaar, doordat we nu vooral ’s ochtends de verwarming aanzetten. 

De koude donkere dagen komen eraan

Het winteruur is vooral een voorbode van de koude en donkere winterdagen die in het vooruitzicht liggen. De verwarming wordt een paar graadjes hoger gedraaid en de verlichting moet ’s ochtends en ’s avonds harder werken. Dat resulteert ook in hogere energieprijzen. Daarom zetten wij enkele handige tips op een rijtje om te besparen op je verwarming, zelfs in de winter.

Tip 1-Korter douchen

In de winter is het heel verleidelijk om extra lang onder de hete douche te staan, maar het is allesbehalve goed voor je. De hitte droogt je huid – die het al zo te verduren krijgt in de winterkou – nog meer uit. Douche liever op een lauwe temperatuur én kort je doucheritueel met vijf minuutjes in. Je bespaart immers niet alleen op je verwarming, maar ook op je waterfactuur!

Tip 2-Zware gordijnen

Vergeet lelijke tochthonden! Investeer in dikke, zware en trendy gordijnen om ’s avonds de koude buiten te houden. Zo hou je de warmte binnen én maak je het thuis extra gezellig. Geen zin om te investeren in nieuwe gordijnen? Knip een oud fleecedeken kapot en bevestig dat aan de bovenkant van je gordijnen. Daar verlies je immers de meeste warmte.   

besparen-tijdens-winteruur-met-kaarslicht

Tip 3-Steek de kaarsen aan

Donkere en koude nachten vragen om romantisch kaarslicht. Laat de elektrische lichten uit, zet een hoop kaarsen (liefst van verschillende hoogte en dikte) op de tafel en geniet! Je huis wordt sneller warmer én het is een pak gezelliger!

Tip 4-Geniet van de winterzon

Gooi overdag de dikke gordijnen open als de zon op het raam schijnt. Je huis warmt hierdoor supersnel op. Gezegend met grote raampartijen op het zuiden? Dan hoef je waarschijnlijk met deze tip zelfs de verwarming niet meer aan te zetten, zelf als het buiten vriest!

Tip 5-Zorg voor een ketel in topvorm

Je verwarmingsketel gaat drukke tijden beleven. Zorg ervoor dat de ketel in goede conditie is en vermijd luchtophopingen. Wij raden je aan om zelf niet te prutsen aan je ketel en altijd de hulp in te roepen van een technicus. Hij of zij zorgt dat je verwarmingsketel je tijdens putje winter niet in de steek zal laten!

Klaar om de winter te trotseren?

Laat nu je ketel nakijken