Overslaan en naar de inhoud gaan

Afvalwater hergebruiken: een belangrijke uitdaging voor duurzame ontwikkeling

Sinds 1993 is 22 maart elk jaar Wereldwaterdag, met telkens een ander thema. Dit jaar buigen de Verenigde Naties zich over de problematiek van afvalwater: ‘Afvalwater: de onbenutte bron’.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
station d'épuration des eaux usées

Waarom gezuiverd afvalwater hergebruiken?

Hergebruik of recyclage van afvalwater bestaat erin om het afvalwater op te vangen, door diverse behandelingen alle onzuiverheden eruit te verwijderen en het water vervolgens op te slaan en opnieuw te gebruiken. Hoewel het hergebruik van gezuiverd afvalwater  de afgelopen jaren constant toeneemt, wordt er nog steeds te weinig afvalwater opgevangen en hergebruikt. Nochtans bieden het recycleren en zuiveren van water twee enorm grote voordelen: je bespaart water en het milieu wordt niet vervuild door vies water. Steeds meer landen beseffen dat dit een nieuwe belangrijke bron is, die enorm veel potentieel biedt voor duurzame ontwikkeling.

 Zowat overal in de wereld wordt al heel veel gezuiverd afvalwater hergebruikt, vooral in de landbouw en de industrie, maar ook om branden te blussen, wegen schoon te maken, groenzones te besproeien enz. Disneyland Parijs besliste bijvoorbeeld om minder drinkwater te gaan verbruiken. Een fabriek verwerkt nu het afvalwater van de twee pretparken en het hotel. Dat gezuiverde water wordt onder meer hergebruikt voor het besproeien van het golfterrein, het vullen van de waterbekkens bij de attracties en de koeling van de energiecentrale.

Station de traitement des eaux usagées

Goed om te weten: Momenteel vloeit nog ruim 80% van al het afvalwater dat wereldwijd ontstaat, rechtstreeks terug in het ecosysteem zonder te zijn gezuiverd of hergebruikt.

Hergebruik van gezuiverd afvalwater biedt dus economische én milieuvoordelen. De kosten voor het beheer van afvalwater zijn minimaal als je kijkt naar de ecologische voordelen en eventuele ‘groene’ jobs die ontstaan door de ontwikkeling van de afvalwaterzuivering. Waar wachten we nog op? Hoog tijd om het recycleren en hergebruiken van gezuiverd water te promoten!

 

 Innovaties die een stap in de goede richting zetten

Momenteel worden diverse bijzonder veelbelovende projecten en producten ontwikkeld en gerealiseerd om water te beschermen. Innovaties die afvalwater opnieuw inzetten of de gebruikte waterhoeveelheid verminderen, helpen waterverspilling drastisch terug te schroeven.

 Hydrokorrels: Deze korrels zorgen ervoor dat plantenwortels het water beter vasthouden. Het is een 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar en ultra-absorberend product, dat bovendien de groei van planten bevordert dankzij het kalium in de bestanddelen. Voor een ton aarde worden ongeveer 200 gram hydrokorrels gebruikt. Waarom is deze innovatie zo interessant? Wel, de sector die het meeste water verbruikt, namelijk de landbouw (goed voor 70% van al het waterverbruik), kan hiermee zijn waterverbruik terugschroeven. Als je je planten water geeft, vloeit ongeveer 80% van het water direct terug de grond in zonder dat de planten het opnemen. Door hydrokorrels te gebruiken hebben de landbouwers minder water nodig om hun akkers te voeden en kunnen ze ook land bebouwen in droge gebieden. Het water blijft immers bewaard en sijpelt niet zomaar weg in de grond.

plantes à l'extérieur

 Hydrokorrels zijn een erg belangrijke innovatie voor de landbouwsector. Dankzij deze korrels besparen de landbouwers water, groeien de planten beter en is er aanzienlijk minder schade door droogte. Als de landbouwers daarbij ook nog eens gezuiverd afvalwater zouden gebruiken, zou het milieuvoordeel nóg groter zijn!

 Douche met waterrecyclage: Als je een douche neemt, verbruik je ongeveer acht liter water per minuut. Een Franse uitvinder wilde die hoeveelheid verminderen door een douche te ontwikkelen die het water in real time recycleert en zuivert. Eerst moet je het douchereservoir vullen met 45 liter water. Vervolgens voeg je dagelijks drie liter water toe om het verlies te compenseren door verdamping en doordat er telkens wat water op je lichaam blijft. De besparing is aanzienlijk: deze douche ‘zonder’ water verbruikt slechts drie liter water per dag, tegenover gemiddeld 50 of 60 liter voor een traditionele douche. Is dit prototype van de Franse uitvinder de douche van de toekomst? Hoe dan ook, de uitvinder werkt inmiddels alweer aan een nieuwe douche, die nog amper een halve liter water per dag verbruikt. Knap!

 

Tips om verspilling tegen te gaan

Ook zonder die innovatieve producten in huis kun je met een paar doeltreffende acties eenvoudig minder water verspillen!

  • Laat de kraan niet lopen als je met de hand de afwas doet. Gebruik bij voorkeur beide spoelbakken, de ene om in af te wassen, de andere om in af te spoelen. Ook twee plastic teiltjes zijn perfect geschikt!
  • Vul je vaatwasmachine steeds op de maximale capaciteit, en gebruik indien mogelijk het ecoprogramma!
  • Draai steeds de kraan van de wastafel dicht tijdens het scheren of tandenpoetsen (als je dat nog niet doet). Op die manier bespaar je telkens meer dan acht liter water.
  • Was je groenten boven een teiltje, vang het water op en hergebruik het om je planten of bloemen te begieten.
  • Zet een fles gevuld met water in het spoelreservoir van je toilet (een baksteen gaat mettertijd verbrokkelen). Zo bespaar je anderhalve liter water per spoelbeurt.

Let ook goed op eventuele lekken, die in zeer hoge mate bijdragen tot allerhande waterverlies. 

 Met deze tips bespaar je veel water. Bovendien verklein je je ecologische voetafdruk. Gewoon doen dus!