Overslaan en naar de inhoud gaan

8 tips voor ecologische natuuruitstapjes met de kinderen

Spelenderwijs leren is vaak beter. Wil je kinderen vertrouwd maken met ecologie? Geef dan het goede voorbeeld met natuurvriendelijke uitstapjes en maak er een leuk en gezellig gezinsmoment van.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-nature-enfant

Je kinderen op speelse manier milieubewust maken? Dat kan! Met onze tips voor natuuruitstapjes kom je al een heel eind.

Spelenderwijs leren is vaak beter. Wil je kinderen vertrouwd maken met ecologie? Geef dan het goede voorbeeld met natuurvriendelijke uitstapjes en maak er een leuk en gezellig gezinsmoment van.

 

1. Verantwoorde uitstapjes

Wat dacht je van een ethisch verantwoorde gezinsuitstap? Kies een leuke plek in de natuur waar je met de fiets of trein naartoe kunt en neem een ecologische picknick mee (minder verpakkingsmateriaal, afvalvrij, lokale producten). Maak van de gelegenheid gebruik om een gezinsherbarium aan te leggen.

 

2. Biodiversiteitswandeling

Tijdens een wandeling met een gids ontdek je een heel andere kant van de natuur. Als je de nadruk legt op biodiversiteit, leren je kinderen de bodem te herkennen aan de hand van de planten die er groeien. Bovendien leren ze de natuur om zich heen te waarderen en worden ze zich bewust van de noodzaak van natuurbehoud.

 

3. Feestje in het bos

Kinderfeestjes zijn een ideale gelegenheid om leuke spelletjes te bedenken. Waarom organiseer je geen schattenjacht in de natuur? Je kunt de kinderen ook samen een hut laten bouwen of een prachtig staaltje Land Art laten ontwerpen met natuurlijke elementen. Fantastisch, toch?

 

4. Oogsten wat je zaait

Tijdens een workshop moestuinieren kun je met het hele gezin in de aarde wroeten en bijleren over wat de natuur te bieden heeft. Kinderen maken zo kennis met allerlei eenvoudige principes en de bijbehorende begrippen, zoals planten, kweken, schoffelen enz. Steeds meer educatieve boerderijen bieden ecologische activiteiten aan die het hele gezin samenbrengen en actief betrekken bij al het goede wat de natuur te bieden heeft (niet in het minst voor de smaakpapillen!).

 

5. Laat je verbazen in een museum

Slecht weer? Breng eens een bezoek aan een natuurhistorisch museum. Je bewust worden van de rijkdom van de natuur is soms makkelijker als je weet waar alles vandaan komt. Soms organiseren musea tijdelijke tentoonstellingen over milieuthema’s. Andere musea staan dan weer helemaal in het teken van natuur en milieu. De ideale gelegenheid om op een leuke en leerzame manier kennis te maken met de fauna en flora.

 

6. Beschermer van de planeet

Haal handschoenen en schorten boven en ga als echte superhelden op schoonmaakmissie. Kinderen zullen enthousiast al het afval verzamelen dat in het wild is achtergelaten. Deze fysieke gezinsactiviteit geeft heel wat voldoening en maakt kinderen bewust dat kleine dagelijkse handelingen een groot verschil kunnen maken.

 

7. Ecologische attractie

Een toffe uitstap in een natuurlijke omgeving? Dat kan zeker in een van de vele ecologische zomerattracties: een natuurlijk labyrint, een attractiepark dat kinderen laat kennismaken met de natuur, een geëngageerd en ethisch verantwoord muziekfestival, een blotevoetenpad enz.

 

8. In slaap vallen met de geluiden van de natuur

Schrijf je kinderen in voor natuurstages, zodat ze samen met hun leeftijdsgenoten op ontdekkingstocht kunnen gaan. Tijdens deze stages beleven ze de leukste avonturen in de natuur. Zijn je kinderen oud genoeg om er zonder jou op uit te trekken? Dan kunnen ze een weekendje in het bos doorbrengen om er hun padvindersvaardigheden te oefenen. Kun je je oogappels echt niet missen? Kies dan voor ecotoerisme in een verblijf met een ecolabel.