Overslaan en naar de inhoud gaan

7 tips voor een gezonde binnenlucht

Iedereen wil in een gezonde omgeving wonen. Toch is de luchtkwaliteit in onze huizen vaak slechter dan we denken. In sommige gevallen spreekt men zelfs van ‘vervuiling’ binnenshuis. Hoe meet je dat? En vooral, hoe kan je de lucht in je huis zuiver houden? Hier zijn onze 7 tips! 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
vrouw ademen in een gezond interieur

Wat is binnenluchtvervuiling?

Wanneer je aan vervuiling denkt, dan denk je meteen aan grote steden, de uitlaatgassen van auto’s of fabrieken, ... Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de lucht binnenshuis vaak meer vervuild dan de lucht buiten. Maar wat bedoelen we precies met "binnenluchtvervuiling"? Wel, deze vervuiling is eigenlijk het gevolg van de opeenstapeling van bepaalde stoffen en deeltjes in de lucht, in een afgesloten ruimte. Hoewel ze onzichtbaar zijn, hebben ze op lange termijn een nadelig effect op onze gezondheid. Laten we de grootste vervuilers eens onder de loep nemen.

5 dagelijkse vervuilers binnen

Er bevinden zich meer vervuilers in huis dan je zou denken. En gezien we bijna 80% van onze tijd thuis doorbrengen, is het belangrijk dat je ze kan identificeren. Hier is een lijstje van 5 verontreinigende stoffen die je kan terugvinden in je huis:

  1. Huishoudproducten
  2. Interieurparfum
  3. Verf
  4. Oplosmiddelen
  5. Vochtigheid
persoon die een mobiele applicatie surft

Hoe meet je de luchtkwaliteit in je huis?

1-Gebruik slimme objecten

Maar geen zorgen, er zijn tal van mogelijkheden om de luchtkwaliteit in je huis aan te pakken. Het eerste wat je kan helpen, zijn slimme objecten. Of het nu gaat om Footboot, Withings Home, Sowee, Blue air of Aube, deze apparaten houden voortdurend de omgeving in de gaten en geven je een seintje wanneer de luchtkwaliteit daalt.

2-Doe beroep op experten voor een gezondere luchtkwaliteit

Er bestaan ook meer traditionele oplossingen om vervuiling binnenshuis te identificeren. Je kan bijvoorbeeld beroep doen op luchtkwaliteitsdeskundigen. Dat zijn experten die een betrouwbare meting kunnen uitvoeren van je omgevingslucht. Bovendien bestaan er zelfs kits die je online kan kopen om deze metingen zelf uit te voeren en terug te sturen naar gespecialiseerde laboratoria.

3-Volg je instinct

Je instincten laten je zelden in de steek! Heb je last van geïrriteerde ogen, huiduitslag, benauwdheid, een verstopte neus, niesaanvallen of astma? Dan is het verstandig om de luchtkwaliteit te controleren. Deze symptomen kunnen er namelijk op wijzen dat de lucht niet voldoende wordt ververst.

Chlorophytum of spinplant die de lucht zuivert

Goede gewoonten om je huis te zuiveren

Sommige eenvoudige gewoonten  kunnen helpen om de lucht in je huis te zuiveren.

1-Denk eraan om te verluchten

Open de ramen 10 tot 15 minuten per dag. Dit zal zeker helpen om de lucht in je huis te verversen. Ben je een roker? Doe dat dan altijd buiten. Tabak zet zich namelijk snel vast in bepaalde stoffen zoals je kleren en gordijnen. Bovendien verhoogt passief roken volgens de Wereldgezondheidsorganisatie het risico op kanker met 20 tot 30%.

2-Kies je meubels verstandig

Meubels die in grote winkels worden verkocht, zijn tegenwoordig vaak gemaakt van gereconstrueerd hout zoals multiplex. Om deze materialen te verkrijgen worden lijm en andere oplosmiddelen gebruikt die VOS (Vluchtige Organische Stoffen) uitstoten. En dat is kankerverwekkend. Kies dus voor duurzame en degelijke meubels. Of waarom niet kiezen voor enkele antieke meubelstukken?

3-Stofzuig je interieur regelmatig

Zoals je vast weet, zijn stof en huismijt twee grote bronnen van allergieën. Daarom stofzuig je best regelmatig, om te vermijden dat deze boosdoeners jouw gezondheid kunnen aantasten.

4-Kies voor "groene" huishoudproducten

Ontsmet jouw woning vooral niet met agressieve en geparfumeerde producten die 99% van de bacteriën doden. Zij hebben namelijk de neiging om de vervuiling van je interieur net te versterken. Hoewel er uitzonderlijke situaties bestaan waarvoor ze wel nuttig zijn, doe je hiermee meestal meer kwaad dan goed. Kies daarom voor meer ecologische producten zoals azijn, natriumbicarbonaat, citroen, bruine zeep, ... of reinig met stoom.

5-Laat je auto afkoelen vooraleer die in de garage te parkeren

Als je de motor van je auto laat afkoelen, laat je ook de giftige gassen ontsnappen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je garage met je woning verbonden is, dan laat je je wagen beter eerst buiten afkoelen. Wacht 30 minuten tot 1 uur voordat je je wagen in je garage zet.

6-Zeg STOP tegen interieurparfums

Omgevingsparfums (geurkaarsen, luchtverfrissers, ...) zijn bronnen van vervuiling voor jouw woning. Hoewel ze de indruk van frisse lucht opwekken, vullen ze de omgeving met giftige deeltjes.

7- Investeer in luchtreinigende planten

Het zal je misschien verbazen, maar sommige groene planten hebben een  indrukwekkende luchtreinigende kracht! Zij helpen je dagelijks de lucht in je huis schoonmaken. Bovendien is een plantenmuur, dankzij de luchtzuiverende voordelen, erg populair! Enkele planten die je huis "zuiveren" zijn:

  • De spinnenplant
  • De lepelplant
  • Klimop
  • Aloë vera

Als je dus jouw interieur met een vleugje groen wilt opsmukken, kies dan meteen voor enkele exemplaren die helpen om de lucht in je huis te zuiveren.

 

Purificateur air en marche dans un salon

En wat met luchtzuiveraars?

Het is eenvoudig: een luchtzuiveraar zuivert de lucht van je leefruimte. Dat doet die door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Maar om echt efficiënt te zijn, zou je er in elke kamer ééntje moeten hebben. De investering blijft dus aanzienlijk.

Met deze tips ben je klaar voor ‘een lentekuis van je binnenlucht’. Je zal zien dat het je comfort aanzienlijk zal verhogen!

Ben je geïnteresseerd in digitale vervuiling ?

8 tips om digitale vervuiling te bestrijden.