Overslaan en naar de inhoud gaan

7 makkelijke tips voor een lager energieverbruik in huis

Een lager energieverbruik zorgt voor een lagere energiefactuur. En dát willen we allemaal — zeker in deze tijden. Intussen weet je dat een goede isolatie van je muren, dak en ramen al een groot verschil kan maken. En zonnepanelen en een warmtepomp zijn een topcombo. Maar er zijn ook heel wat dingen waarvoor je niet – of nauwelijks – hoeft te investeren. We zetten de simpelste energiebesparende tips nog eens op een rijtje. Want vele kleintjes maken groot! 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd

1. Zorg voor slimme verlichting 

Branden in jouw huis nog gloeilampen? Weg ermee! Tegenwoordig vind je ledlampen in elke tint. Laat ook deze energiezuinige lampen nooit onnodig branden, maar doof ze onmiddellijk wanneer je de ruimte verlaat. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Installeer dan een bewegingssensor. Die zorgt ervoor dat je lampen enkel branden wanneer er iemand in de kamer aanwezig is. Buiten verlicht je enkel het hoognodige, zoals je voordeur. De rest van je tuin hou je best zo donker mogelijk. De planten en beestjes zullen je dankbaar zijn.  

 

2. Was op lage temperatuur 

Wist je dat wassen op dertig graden maar liefst 50% goedkoper is dan wassen op zestig graden? Dat komt omdat het verwarmen van het water het meeste energie kost. Probeer zo vaak mogelijk gebruik te maken van de ecostand. Dan duurt je was misschien wat langer, maar het maakt wel een verschil. Dit geldt trouwens ook voor al je andere apparaten. Ga voor eco als het kan.

 

3. Laat maar heerlijk waaien 

Geef toe, wat is er zaliger dan frisgewassen lakens drogen in de buitenlucht? Voor de rest van je kleding is dat net hetzelfde. Wanneer je kiest voor een waslijn of kledingrek bespaar je 1 euro (!) per wasbeurt. Tel zelf je jaarlijkse winst maar uit! Een extra pluspunt: je kledingstukken zijn minder gekreukt. Komt goed uit, want een uurtje strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh. 

 

4. Gun jezelf iets nieuws 

Een nieuwe wasmachine of koelkast bijvoorbeeld. Veel mensen vervangen hun huishoudelijke apparaten pas als ze stuk zijn. Toch is het een goed idee om eens na te gaan van wanneer je toestel dateert. Want veel apparaten verbruiken tegenwoordig maar een fractie van hun eerdere modellen. Dat verschil kan zelfs oplopen tot 50%!  

Goed om weten: sinds maart 2021 maken al veel merken gebruik van het nieuwe energielabel met energieklassen van A tot G. Dit herken je makkelijk aan de QR-code in de rechterbovenhoek. De beste score in dit systeem is het B-label (vroeger A+++). Op termijn zullen nóg energiezuinigere toestellen terug een A-label krijgen. 

 

5. Let op met geniepige verbruikers 

Wist je dat de stille verbruikers in je woning, zoals onder andere lampjes, tijdsaanduidingen en opladers tot zo’n 10% van je totale verbruik kunnen uitmaken? Vaak staan we er niet bij stil hoeveel van die ‘geniepigaards’ we in huis hebben. Sommige apparaten hebben zelfs geen echte netschakelaar meer, enkel nog een stand-bystand. Volledig uitschakelen kan dus enkel door de stekker uit het stopcontact te trekken. Dat is vaak het geval bij tv’s, computers en digicorders. Laat ook nooit een oplader in het stopcontact zitten, want ingeplugd blijft die stroom verbruiken. 

 

6. Vermijd ijs in je vriezer 

Tenzij het gaat om de eetbare variant natuurlijk. Probeer te vermijden dat het ijslaagje tegen de wanden van je vriezer dikker wordt dan 2 millimeter. Dat kan voor een meerverbruik van 10% zorgen! Stel de vriezer in op -18°C, dat is koud genoeg voor een goede bewaring. Kistmodellen zijn trouwens een pak zuiniger dan kastmodellen. Extra tip: zet nooit warme gerechten in je koelkast of diepvriezer, anders moeten die een pak harder werken.  

 

7. Zet een thermos op je bureau 

Heb je een klassiek koffiezetapparaat? Schenk je vers gezette koffie dan direct over in een thermos. Want de warmhoudplaat van je koffiezet slurpt zelf ook maar al te graag. Energie in dit geval. Liever een kopje thee? Hou dan je water heet in een thermos. Zo hoef je niet telkens opnieuw de waterkoker op te zetten.  

 

 

 

10 extra handige energysavers:  

Keuken 

  • Reinig je apparaten op regelmatige basis. Zo verleng je de levensduur en verbruiken ze minder energie. Je vaatwasser ontkalken en de filters van je dampkap schoonmaken horen daar ook bij! 

  • Ontdooi diepgevroren voeding in de koelkast in plaats van in de microgolfoven. Veiliger én goedkoper. 

  • De ideale temperatuur van je koelkast is 4°C, je diepvriezer vindt -18°C het leukst. 

 

Badkamer 

  • Drapeer geen handdoelen over de verwarming. Hang ze liever op een droogrekje of op de badrand. 

  • Ruil het ligbad vaker in voor een korte douche. Liefst met waterbesparende douchekop! 

  • Programmeer je badkamerverwarming op weekdagen. Wellicht ben je er toch elke dag op hetzelfde uur! 

 

Woonkamer 

  • Plaats tochtstrips om de warmte in je woonkamer te houden. 

  • Gebruik radiatorfolie. Zo verwarm je de leefruimte i.p.v. je buitenmuren. 

  • Zet je thermostaat één graadje lager en draag een laagje extra! 

  • Leer je kinderen om deuren te sluiten en lichten te doven als ze een ruimte verlaten. Ja, ook de televisie mag uit!