Aller au contenu principal

Digitale meter alleen volstaat niet om energie te besparen

In juli start de langverwachte uitrol van de digitale gas- en elektriciteitsmeters. De digitale meters moeten ons verbruik beter in kaart brengen. Maar halen ze ook onze factuur naar beneden?

Link symbol Copier le lien
Copié
Lampiris-digitale-slimme-meter

De Vlaamse energienetbeheerder Fluvius start vanaf juli met een giga-operatie. De komende 15 jaar gaat het liefst 4 miljoen (!) “oude” gas- en elektriciteitsmeters vervangen door digitale exemplaren. Die digitale meters sturen je verbruiksgegevens rechtstreeks door naar de netbeheerders. Gedaan dus met het manueel doorgeven van je meterstanden. De berekeningsmethode blijft dezelfde. Je kan nog altijd kiezen tussen een enkelvoudig en dubbel tarief. Maar wat is nu de invloed op je energiefactuur?

 

Nieuwbouwwoningen krijgen de eerste digitale meters

Wanneer jij zo een digitale meter krijgt, is moeilijk te zeggen. De eerste digitale meters worden geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen en woningen die ingrijpend energetisch gerenoveerd zijn. Ook nieuwe eigenaars van zonnepanelen komen snel aan de beurt. En tenslotte worden kapotte meters vervangen door een digitaal toestel.

Wil jij meteen een digitale meter in huis halen? Dat kan! Vanaf 1 juli kan je een aanvraag indienen bij Fluvius. Kostprijs van het hebbeding? 226 euro om precies te zijn.

Neen, de digitale meter is niet gratis. Een gezin met een doorsnee energieverbruik betaalt op jaarbasis 16 euro meer voor elektriciteit en 11 euro meer voor aardgas. Gelukkig betaalt de investering zichzelf terug!

 

Hoe werkt een digitale meter eigenlijk?

Ontdek het hier

2,6% minder elektriciteit, 1% minder gas

De invoer van de digitale meter zou de elektriciteitsconsumptie met 2,6% doen dalen en het gasverbruik met 1%. Zou, want de centrale energiedatabank, het sleutelstuk van de ganse operatie, is nog niet klaar. Die databank moet de klanten real time informatie bezorgen over de marktprijs voor elektriciteit. Niet onbelangrijk, want op basis van die data kan je het meest gunstige moment kiezen om bijvoorbeeld je was te doen.

Databank of niet, de komst van de digitale meter kan je sowieso geld opleveren. Hoe? Door een energieapp of een slimme thermostaat aan je meter te koppelen. Daardoor kan je je energieverbruik automatisch aanpassen aan de weersvoorspellingen of een seintje krijgen zodra een van je huishoudtoestellen buitensporig veel energie verbruikt. Denk maar aan een diepvriezer met slecht sluitende deuren. Het loont dus zeker de moeite om op zoek te gaan naar zo een slim hulpje!

 

Ga jij ook voor een zonnepaneel installatie?

Vraag een offerte voor zonnepanelen