Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnepanelen en batterijopslag: een slimme combo in Vlaanderen

Liggen er zonnepanelen op het dak van je onderneming? Dan wek je heel wat energie op, misschien zelfs meer dan je team verbruikt. Er zijn dan manieren om het maximale te halen uit die energie: geoptimaliseerde zelfconsumptie én batterijopslag, bijvoorbeeld. We vertellen je waarom in Vlaanderen batterijopslag voor je bedrijf zo een goed idee is.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Entrepreneur travaillant dans son atelier

Minder last van hoge energieprijzen 

We hebben het de afgelopen tijd allemaal ervaren: de energieprijzen schommelden fors. Als je als bedrijf je eigen energie produceert met zonnepanelen, hebben die fluctuerende energieprijzen natuurlijk minder impact. Maar je moet je energie dan wel nog altijd op een slimme manier verbruiken, zodat je zelf met je bedrijf nog zo weinig mogelijk stroom moet aankopen bij een energieleverancier.  

Uiteraard wil je de zonnepanelen waar je met je bedrijf in investeerde, zo snel mogelijk terugverdienen. Logisch. Dat doe je met een maximaal rendement en een zo laag mogelijke energiefactuur.  

In Vlaanderen voordeliger dan ooit 

In Wallonië profiteer je nog van de terugdraaiende teller, zelfs met een digitale meter. En in Brussel werkt men met groenestroomcertificaten om een deel van je overtollige energie terug te betalen. 

In Vlaanderen is de situatie echter anders. De terugdraaiende teller verdwijnt. Je kan niet langer de energie die je op het net zet, er later weer gratis afhalen. Hoe je dan wel dat maximale rendement behaalt? Door de energie die je bedrijf zelf opwekt aan de hand van zonnepanelen, bij te houden en bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens de ochtendpiek in te zetten. Investeren in batterijopslag voor je onderneming is dus aan te raden.  

Vraag advies 

In principe is batterijopslag voor elke kmo of elk bedrijf met zonnepanelen met een digitale meter interessant. Maar je moet daarbij natuurlijk wel rekening houden met de aankoopprijs van de installatie. Je vindt op de markt tal van opties, van verschillende formaten. Ook het aantal elektrische wagens dat elke dag opgeladen wordt aan je bedrijf én het aantal laadpalen spelen een rol. Laat je dus goed adviseren om de juiste batterij te vinden voor jouw specifieke zonnepanelen en verbruik als bedrijf.  

Afhankelijk van het verbruik van je onderneming en de grootte van je zonnepaneleninstallatie, verdien je een batterij normaal op 5 à 10 jaar tijd terug. Momenteel gaat een batterij een 15-tal jaar mee. Dat is al de moeite, toch? Sowieso geeft een batterij je ook meer zekerheid als de energieprijzen stijgen.  

Tip! Wil je maximaal inzicht in de energieproductie en -opslag van je onderneming? Bij bepaalde exmeplaren kan je makkelijk zien hoe vol je batterij is via de ledlampjes op de batterij zelf en een handige app. 

Wat met je energiecontract? 

Vergis je niet: ook indien je als onderneming aan batterijopslag doet, moet je nog een energiecontract afsluiten. De batterij doet immers dienst als een buffer, maar er zijn altijd periodes waarin je toch nog energie moet aankopen

In de winter produceren je zonnepanelen bijvoorbeeld veel te weinig energie om aan het volledige verbruik van je bedrijf te voldoen. In de zomer zal je dan weer meer energie opwekken met je zonnepanelen dan je zelf kan verbruiken. Die sla je dan op in je eigen batterij, voor later gebruik. Maar een aansluiting op het distributienetwerk is in elk geval noodzakelijk.